Tokiomis įžvalgomis jis pasidalijo po prezidentės Dalios Grybauskaitės metinio pranešimo, kuriame šalies vadovė prabilo apie „statytinius“ J. Neverovičiaus ministerijoje.

„Šiandien korupciniai sandoriai driekiasi nuo statytinių Energetikos ir Aplinkos ministerijose, savivaldybėse iki daugiabučių namų bendrijose. Buvęs rubikoninis ikoras tapo grobuonimi, užvaldžiusiu savivaldybių komunalinį ūkį nuo atliekų surinkimo iki vandens ir šilumos tiekimo“, - kalbėdama apie koncerną „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) teigė D. Grybauskaitė.

Kas tie statytiniai dviejose ministerijose, prezidentė neatskleidė.

Tačiau J. Neverovičiaus komandoje dirbanti viceministrė Žydrūnė Juodkienė turi ryšių su šilumos sektoriumi, kuriame „Icor“ pasižymi didele įtaka.

Viceministrės vyras: įspūdingas pajamas turėjęs A. Zuoko bendražygis

Darbo partijos deleguota Ž. Juodkienė yra dirbusi „Vilniaus energijoje“, jos sutuoktinis Svajūnas Juodka, anot viceministrės interesų deklaracijos, ten tebedirba. Tiesa, DELFI žiniomis, S. Juodkos darbo santykiai su „Vilniaus energija“ jau yra nutrūkę. Energetikos viceministrė S. Juodkienė viešai skelbiamą savo interesų deklaraciją paskutinįsyk atnaujino pernai gegužę, sutuoktinio darboviete nurodydama „Vilniaus energiją“. Jokios informacijos apie vyro darbovietės pasikeitimą ministrė kol kas nedeklaravo.

Be to, S. Juodka priklauso Artūro Zuoko judėjimui „Taip“ bei vadovauja asociacijai „Ateities energetikos forumas“.

S. Juodka su A. Zuoko partija dalyvavo 2012 m. Seimo rinkimuose. Tada viešai paskelbtose deklaracijose jis nurodė einantis „Vilniaus energijos“ inovacijų direktoriaus pareigas. Kaip skelbiama viešoje politiko turto ir pajamų deklaracijoje, metinės S. Juodkos pajamos iki mokesčių tada siekė beveik 367 tūkst. Lt. Iš Seimo nario algos gyvenusių 2008-2012 m. kadencijos parlamentarų pajamas S. Juodka viršijo maždaug tris kartus.

A. Zuoko bendražygis taip pat deklaravo vieną įspūdingos vertės sandorį: dar 2003 m. jis paėmė banko paskolą namo statybai. Paskolos suma sudarė net 920 tūkst. Lt.

Tiesa, S. Juodkos deklaracijoje viena keista detalė: viceministrės vyras, kandidatuodamas į Seimą, nenurodė savo šeiminės padėties.

Su „Vilniaus energija“ ir „Icor“ S. Juodką sieja labai daug. Politikas nurodė 1996–1999 m. dirbęs bendrovėje „Rubikon Prodimpeksas“, 1999–2001 m. – ėjęs įmonės „Rubikon apskaitos sistemos“ rinkų plėtros direktoriaus pareigas. 2002–2011 m. S. Juodka ėjo koncerno „Dalkia“ valdomos šilumos tiekimo bendrovės „Litesko“ komercijos direktoriaus pareigas, o 2011 m. persikėlė į postą „Vilniaus energijoje“.

„Vilniaus energijoje“ dirbo ir Algimantas Zaremba, Darbo partijos tuoj po valdančiosios daugumos suformavimo deleguotas į energetikos viceministrus, bet išdirbęs vos porą mėnesių ir dėl etikos sargų nustatyto interesų konflikto palikęs postą. Butent jo vietą užėmė Ž. Juodkienė. Beje, 2011 m. dalyvaudamas savivaldos rinkimuose „Vilniaus energijos“ darbuotojas A. Zaremba deklaravo apie 144 tūkst. Lt metines pajamas. Tapęs viceministru, jis paliko savo darbą šilumos įmonėje. Tačiau praradęs postą Energetikos ministerijoje jis netruko grįžti į „Vilniaus energiją“: pernai vasarą pateiktoje deklaracijoje jis nurodė pas senąjį darbdavį grįžęs 2013 m. kovo mėnesį, praėjus mėnesiui nuo pasitraukimo iš energetikos viceministro posto.

Ministras nepatenkintas savo komandos formavimo tvarka

J. Neverovičius ketvirtadienį žurnalistams teigė jau anksčiau gavęs informacijos apie galimus „statytinius“ savo komandoje.

„Girdėjau ir iš prezidentės, ir iš premjero tokių priekaištų“, - sakė energetikos ministras.

Jis teigė paprašęs premjero Algirdo Butkevičiaus, kad būtų pateikta oficiali informacija. „Nei iš insitutucijų, nei iš premjero informacijos neturiu. Suprantu, kad yra kažkokia problema, bet nežinau, kame jinai yra. Tai norėčiau sulaukti kažkokių dokumentų, kurių pagrindu galėčiau spręsti“, - sakė J. Neverovičius.

Vis dėlto ministras užsimena nesąs patenkintas valdančiosios koalicijos sutarta tvarka, kai partijos pagal sutartas proporcijas dalijasi viceministrų kėdes.

„Tai yra tų partijų atsakomybė – kokius jie žmones deleguoja, ką jie siūlo į pareigūnus. Ir šiaip aš manau, kad tai turbūt nėra pati geriausia praktika, kad viceministrai, su kuriais reikia dirbti, pasitikėti, kad jie būtų parenkami tokiu būdu. Galbūt reikia iš viso pakeisti filosofiją šitoje vietoje“, sakė J. Neverovičius.

Ministras teigė neketinantis laužyti koalicijos susitarimo ir keisti viceministrų komandą. Vis dėlto sprendimų galima tikėtis po poros mėnesių, kai Vyriausybė grąžins įgaliojimus po prezidento rinkimų.

„Prašau arba partijas imtis veiksmų, arba premjerą ar institucijas pateikti kažkokius dokumentus. (…) Mano pažymėjimas – iki liepos 12 d. Jeigu man bus pasiūlyta toliau dirbti, likti Vyriausybėje, aš atitinkamai išvadas pasidarysiu. Dabar keisti kažką nelabai yra prasmės“, - teigė J. Neverovičius.

„Nekelkim bangų, ministerija dirba, mes atliekame savo pareigas, visi svabiausi dalykai yra daromi“, - pridūrė ministras.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis teigė negalintis įvardinti jokių „statytinių“ savo komandoje.