„Rusija neturi pajėgumų kėsintis į Aljansą, neturi nei finansinių, nei karinių gebėjimų tą padaryti“, - „Laisvosios bangos“ radijui sakė ministras.

Tačiau L. Linkevičius neatmetė galimybės, kad po Krymo aneksijos Maskva gali bandyti įsiveržti į Rytų Ukrainą ar Moldovą.

„Neperspektyvu kalbėti apie ataką Baltijos šalių. Kas yra tikrai grėsmė, tai tolesnė invazija Ukrainos teritorijoje, minėjau ir Moldovą. Tam tikrai reikia užkirsti kelią, nes perbraižinėti Europos sienas 21 amžiuje, ypač kai tai daro Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nuolatinė narė, yra labai grėsmingas faktas“, - sakė ministras.

Lietuva šeštadienį minės dešimtąsias narystės NATO metines.

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama trečiadienį patvirtino NATO kolektyvinės gynybos įsipareigojimus dėl Rusijos nuogąstaujančioms Vidurio ir Rytų Europos šalims, bet paragino Ukrainos krizės akivaizdoje didinti išlaidas gynybai.

Lietuva krašto apsaugai dabar skiria 0,8 proc. BVP ir yra priešpaskutinė tarp NATO šalių. Vyriausybė yra įsipareigojusi, kad 2016 metais gynybos finansavimas pakiltų iki 1 proc. BVP.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas trečiadienį sakė, kad partijos ketina įsipareigoti kasmet išlaidas gynybai didinti po 0,1 proc. BVP. Tokiu tempu NATO įsipareigojimą skirti 2 proc. BVP Lietuva pasiektų 2026 metais.

DELFI primena, jog trečiadienio vakarą JAV karinė žvalgyba informavo Kongresą apie tai, kad Rusijos įsiveržimo į rytines Ukrainos teritorijas tikimybė yra didesnė, nei buvo manyta iki šiol.

Amerikiečių ekspertai laukia smūgių Luganskui, Doneckui ir Charkovui, veržlaus šuolio į Padniestrę. Taip pat neatmetama tikimybė, kad gali būti mėginama užgrobti Baltijos šalių teritorijas. NATO pajėgų vadas generolas Philipas Breedlove'as Kongreso nariams pareiškė, kad pasienyje sutelktų Rusijos pajėgų tam pakanka.

Be to, mobilizacijai pasirengę ir daliniai, esantys Rusijos teritorijos gilumoje.

Pasak JAV karo ir žvalgybos pareigūnų, rusų kariuomenė skaičiumi ir pajėgumu primena ankstesnius rusų karių veiksmus, prieš įžengiant į Čečėniją ir Gruziją.

Trečiadienį vakare Atstovų Rūmų respublikonai nusiuntė Baltiesiems Rūmams slaptą laišką, kuriame išsakė nerimą.