Kol kas atidaryta tik nedidelė dalis kapinių, tačiau laikui bėgant kapinių plotas didės keliasdešimt kartų. Kauno valdininkų skaičiavimais, Vainatrakio kapinės pagal plotą bus didžiausios Lietuvoje – jų plotas sieks apie 80 ha.

Didžiausios kapinės

Vainatrakio I kapinių plotas sieks 40 ha, o sklypų išpirkimui išleista apie 2,6 mln. Lt. Šiuo metu laidojimui parengtas apie vieno hektaro plotas. Į kapines nutiestas naujas kelias, pastatytas biotualetas, atliekų konteineriai. Šiems darbams išleista apie 200 tūkst. Lt.

Ateityje kapinių prieigos bus apželdintos, įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės. Kapinių plotas sieks apie 80 ha – vienos šalia kitų bus įrengtos dvi kapinės po 40 ha, nes toks leistinas maksimalus kapinių plotas. Iš viso detalusis planas parengtas 112 ha. Tačiau su žemių savininkais pavyko sutarti dėl maždaug 80 ha ploto. Neatmetama, kad ateityje ir likusiame plote bus įkurtos kapinės.

“Dar reiktų patikslinti, tačiau manau, kad tai bus didžiausios kapinės pagal plotą Lietuvoje“, - teigė Kauno savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Palyginimui, šiandien didžiausių Kaune – Karmėlavos – kapinių plotas siekia apie 40 ha. Tai reiškia, kad Vainatrakio kapinės bus dukart didesnės.

Darbai ilgai strigo

Kalbos apie kapines Vainatrakyje, kuris įsikūręs apie 18 km nuo Kauno centro, pasigirdo dar 1998 metais.

Buvo parengtas kapinių detalusis planas, tačiau 2005 metais jis buvo apskųstas teismui - sprendimu įrengti kapines buvo nepatenkinti žemės sklypų savininkai. 2008 m. patvirtintas kitas Vainatrakio kapinių detalusis planas.

Prieš dvejus metus su Vainatrakyje žemę valdančiais savininkais buvo pasirašyta taikos sutartis - jiems Kauno m. savivaldybė turėjo išmokėti 860 tūkst. Lt ir taip nuosavybės teise perimti valdyti dar vieną 40 ha sklypą. Tokiu būdu atsirado galimybė Vainatrakyje įrengti I ir II kapines.

Dėl laidojimo vietų – sudėtinga situacija

Kol kas Vainatrakyje bus galima laidoti maždaug 1 ha plote. Čia jau supilti ir pirmieji kapai. Manoma, kad šio ploto Kauno miestui pakaks 2-3 metų laikotarpiui. Tokius skaičiavimus pateikia Kauno savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ direktorius Algirdas Verbickas.

Skaičiuojama, kad per metus miršta apie 4 tūkst. Kauno gyventojų. Apie 3 tūkst. jų laidojama Kaune, kitų žmonių palaikus artimieji laidoja kituose regionuose.

Iš viso Kaune esančiose 25-iose kapinėse yra apie 240 tūkst. kapaviečių.

Šiuo metu dalis Kauno kapinių yra uždarytos ar jose laidojimas ribojamas, todėl pastaruoju metu laikinojoje sostinėje dėl laidojimo vietų susidarė sudėtinga situacija.