Didesnę karinę paramą žadančios Jungtinės Valstijos ragina Lietuvą padidinti savo išlaidas krašto gynybai, kurios šiuo metu yra vienos iš mažiausių tarp NATO šalių.

Po viceprezidento vizito duodama interviu BNS, JAV ambasadorė Vilniuje Deborah McCarthy sakė, kad diskutuojant šiuos klausimus svarbus ir priimančiosios šalies indėlis.

„Svarstome kai kuriuos elementus. Bet taip pat svarbu pabrėžti, koks priimančios šalies indėlis, o į tai, be abejo, įeina ir tolesnis gynybos biudžeto didinimas“, - BNS sakė D.McCarthy.

Lietuva šiuo metu gynybai skiria 0,8 proc. nuo bendrojo vidaus produkto. Iš NATO šalių prasčiau gynyba finansuojama tik Liuksemburge.

Deborah A. McCarthy
JAV ambasadorė sakė įžvelgianti „teigiamų požymių“, kad Lietuva po gegužę vyksiančių prezidento ir Europos Parlamento rinkimų gali svarstyti apie papildomą indėlį, reaguojantį į Rusijos veiksmus Ukrainoje.

„Po paskutinių įvykių yra susidomėjimas įvertinti - galbūt po rinkimų - kas gali būti padidinta, ką galima pateikti ant stalo, ir tai buvo geras požymis, kuris buvo iškeltas per viceprezidento vizitą“, - sakė D.McCarthy.

Diplomatė patikino, kad „niekas nesitiki stebuklų, jog (biudžetą) galima padidinti daug ir labai greitai“, tačiau pridūrė, kad NATO tikisi, jog Lietuva „parodys pastangų, nes dabar lenkia tik Liuksemburgą“.

„Aš negaliu teikti pasiūlymų, tai vyriausybės reikalas. Įvykiai ir poreikiai diktuoja, kad skaičius turi didėti“, - sakė ambasadorė.

JAV viceprezidentas trečiadienį Vilniuje sakė, kad Vašingtonas svarsto „papildomus žingsnius išplėsti karinio bendradarbiavimo tempą ir mastą, įskaitant JAV pajėgų rotavimą Baltijos regione vykdyti pratybas žemėje ir jūroje bei mokymo misijas“.

„Šiandien klausimas ne tai, ką Amerika gali padaryti Baltijos šalis, o ką mes galime padaryti kartu“, - sakė J.Bidenas.

Kalbėdamas po susitikimo su Lietuvos ir Latvijos prezidentais, jis pabrėžė, kad JAV atsakys į bet kokią agresiją prieš NATO šalis.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo sakė, kad Rusijos agresija Kryme kelia tiesioginę grėsmę Lietuvos saugumui.

Demonstruodamos solidarumą Baltijos šalims, Jungtinės Valstijos šį mėnesį atsiuntė šešis papildomus naikintuvus F-15 sustiprinti Baltijos šalių oro policijos misiją.