Šįsyk labiausiai kliuvo „NTV Mir Lithuania“ - po skandalingos laidos apie Sausio 13-osios įvykius nuspręsta 3 mėnesiams sustabdyti šio kanalo rusiškų programų retransliacijas.

Tokį sprendimą LRTK priėmė vienbalsiai. Šias sankcijas dar turės patvirtinti Vilniaus apygardos administracinis teismas.

„Mūsų ekspertai ir stebėsenos skyrius nusprendė, kad pažeidžiama tai, kas draudžiama: informacijos tikslais yra draudžiama skelbti informaciją, kuria kurstomas karas, neapykanta, skleidžiama dezinformacija, kurstoma susidoroti su grupe žmonių ir panašiai. Todėl komisija priėmė sprendimą laikinai – trims mėnesiams - stabdyti šios programos retransliaciją Lietuvoje“, - po posėdžio žurnalistams sakė LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

E. Vaitekūno teigimu, panašūs atvejai verčia mąstyti apie licencijų transliuotojams išdavimo nuostatų konkretinimą ir griežtinimą.

„NTV Mir Lithuania“ priklauso koncernui „Baltic Media Alliance“ (BMA), kuris valdo kanalą PBK. Praėjusiais metais už šmeižtą apie Sausio 13-ąją trims mėnesiams buvo sustabdytas rusiško kanalo PBK produkcijos retransliavimas. Tuomet tokį žingsnį pasmerkė Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

„Cenzūra yra tuomet, kada yra draudžiama kas nors, o įstatymai nėra pažeidžiami. Mes kalbame dabar apie faktą, kada yra pažeidžiami įstatymai, tad aišku, kad negalima kalbėti apie cenzūrą“, - cenzūros neįžvelgia E. Vaitekūnas.

Teisino „Alfą“ būrį

Posėdžio metu komisija peržiūrėjo „NTV Mir Lithuania“ programos „Pasmerktieji: spąstai grupei „Alfa“ apie KGB būrį „Alfa“ ištraukas. Kovo 11-osios išvakarėse pasirodžiusiame reportaže pateikiama savotiška kruvinų Sausio 13-osios įvykių interpretacija, neigiama sovietų vykdyta agresija. Minėtą programą komisija įvertino kaip melą, kuriuo siekiama menkinti Lietuvos valstybingumą ir valstybės atkūrimą.

Komisijos nario Dainiaus Radzevičiaus nuomone, laidoje padaryti pažeidimai stipresni nei PBK laidoje „Žmogus ir įstatymas“, po kurios PBK retransliacijos Lietuvos buvo apribotos trims mėnesiams.

Kęstutis Petrauskis laidoje įžvelgė akivaizdžią dezinformaciją, mat tai, kas vyko Sausio 13-ąją, yra pasakę ir teismai, ir nepriklausomi ekspertai. Pasak jo, mitas, kad „savi šaudė į savus“ - ne pirmus metus vykdomos sąmoningos politikos dalis.

LRTK posėdyje dalyvavo ir žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė. Ji sakė kartu su patarėju pati žiūrėjusi laidas ir jose pamačiusi dezinformaciją, sovietų agresijos neigimą, nesantaikos kurstymą, laisvės gynėjų aukų menkinimą.

Išvadą dėl minėtos laidos pateikė ir nepriklausomi ekspertai.

Retransliuotojai stebisi

Vis dėlto retransliuotojų nuomone, geriau išjungti visą programą, o ne konkrečias laidas. Esą neįmanoma atskirti, kurios programos pagamintos Rusijoje.

„,Mums atrodo, kito kelio kol kas mums nebus, kaip išjungti visą programą, nes mes negalime atskirti vienokių ar kitokių atskirų laidų. Arba tarsimės su pačiu transliuotoju, kad jis kažkaip pats tas laidas išjungtų“,- kalbėjo kabelines televizijas vienijančios asociacijos direktorius Juozas Jurelionis.

Jis klausė, kaip atrodys, jei bus lendama į retransliuojamas programas ir imamasi tvarkyti jų turinį. „Įsivaizduokite, kas būtų, jeigu mes realiai kažkokiomis priemonėmis, kokių dar neturime, padarytume, kad programa eitų mirgėdama: 10 minučių tamsu, 15 minučių rodo, 5 minutes tamsu, kas tai per daiktas?”, - stebėjosi J. Jurelionis.

DELFI primena, kad LRTK dėl pastaruoju metu Lietuvoje retransliuotų laidų kovo pradžioje kreipėsi į Generalinę prokūratūrą, tačiau prokurorai dėl įvykių Kryme nušvietimo per Pirmojo Baltijos kanalo laidą „Laikas“ bei RTR Planeta laidą „Savaitės žinios“ ikiteisminio tyrimo nepradėjo.

LRTK priklauso Edmundas Vaitekūnas, Jonas Korenka, Kęstutis Petrauskis, Laimantas Jonušys,
Antanas Jonynas, Dainius Radzevičius, Algis Matulionis, Vincentas Vobolevičius, Vidmantas Mačiulis, Liudvika Pociūnienė, Mantas Martišius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2859)