Taip pat pasidomėsime ir higiena. Tualetai Vokiečių ordino pilyse buvo labai svarbus dalykas. Nagrinėsime ir kitas mįsles. Kas apvogė Vokiečių ordiną? Ar tikrai lietuviai su lenkais norėjo pasikėsinti į didįjį magistrą von Plaueną?

Kepsime vyšnių pyragą ir daugiau sužinosime apie vyšnias. Kuris lietuvis (bent jau žinomas iš šaltinių) pirmasis jomis skanavo?

„Greičiausiai pirmasis Lietuvoje valgęs vyšnių – Jogaila, nes jo dvaro sąskaitose matome, kad buvo žinomos vyšnios ir slyvos. Kokie keliai galėjo vyšnias atvest pas Jogailą – tai pakankamai įdomi istorija, nes liudija apie dar vieną mūsų kontaktą su Viduržemio jūra, jos vakarine dalimi – su Balkanų regionu. Galime kalbėti, kad šito regiono maistas plito ir per bizantinę kultūrą – totorius ir karaimus“, teigia LDK virtuvės žinovas dr. Rimvydas Laužikas.

O laidą užbaigsime pokalbiu su istoriku dr. Eligijumi Raila. 1795 metai – savo gyvenimą baigė Lenkijos – Lietuvos valstybė. Tačiau praėjus šimtui metų Lietuva atgimė nepriklausoma, vėliau sukūrė valstybę. Ir mes, dabartiniai lietuviai, esame tos tautos tiesioginiai įpėdiniai. Tad gal ir gerai, kad daugiau nei prieš du šimtus metų žlugo Abiejų tautų respublika, nes tai sudarė sąlygas mūsų tautinei valstybei. O gal vis dėl to blogai? Juk šiaip ar taip mus okupavo. Už kurią poziciją yra daugiau argumentų? Apie tai diskutuosime kartu su istoriku dr. Eligijumi Raila.

„Istorijos detektyvai“ – trečiadienį 21.45 val. per LRT televiziją.