„Šįmet nuotaikos geresnės. Rašytojai šįmet buvo raštingesni“, – DELFI teigė Nacionalinio diktanto vertinimo komisijos pirmininkė, Vilniaus Žemynos gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Aldona Šventickienė. Jos vadovaujama 16-os mokytojų komanda praėjusį šeštadienį darbus taisė nuo 10 val. ryto iki 22 val. vakaro.

Lituanistai darbus taisė iki 6-os klaidos. Šešta klaida dažniausiai būdavo diktanto pabaigoje. Ankstesniais metais penkta ar šešta klaidos būdavo aptinkamos jau pirmoje pastraipoje.

Pirmojo etapo dalyviai, rašę Giedros Radvilavičiūtės sukurtą tekstą „Skrydis“, dažniausiai klydo skirdami tekste įkomponuotą citatą iš Kristijono Donelaičio poemos „Metai“ – „Ratas ant ašies braškėdamas sukosi sunkiai“. A. Šventickienės teigimu, šįmet nedaugelis klydo rašydami autorės vardą ir pavardę – ankstesniais metais Landsbergio pavardėje rašytojai padarydavo tris klaidas.

Šįmet rašantiems diktantą dažniausiai koją kišo skyryba. Pavyzdžiui, diktantą rašę žmonės neskyrė išplėstinio pažyminio. Ypač neaišku buvo, kur po citatos rašyti tašką – prieš kabutes ar po jų. Dažnai buvo klystama rašant sutrumpėjusį vietininką prieky, vyšnines kelnes kai kurie rašė su -ia. Dažniausia klaida buvo diktanto pabaigoje: argi ne keista – ne visi žinojo, kad dalelytę ne reikėjo rašyti atskirai. Nemažai žmonių klydo rašydami žodį vis dėlto. Daug žmonių žodį euras rašė didžiąja – komisija juokavo, kad taip daryta iš pagarbos būsimai valiutai. Diktanto tikrintojai užfiksavo ir aštuonis žodžio hegzametras variantus.

Priekaištavo dėl M. Žiedo

„Nepasakyčiau, kad diktantas lengvesnis nei pernai, gal šįmet tekstas gražesnis, nes nebuvo dirbtinai įdėtų sunkios rašybos žodžių. Bet jų buvo pakankamai daug“, – kalbėjo A. Šventickienė. Jos teigimu, diktantas būtų tinkamas 9-10 klasės moksleiviams.

A. Šventickienė atskleidė, kad organizatoriai sulaukė pretenzijų dėl Marijaus Žiedo – esą šis tekstą diktavo per greitai. Pasak lituanistės, iš darbų taip neatrodo – pasitaikė tik vienas kitas nebaigtas sakinys ar visas diktantas.

Į finalą iš 7000 darbų komisija išrinko tik 104. Į finalą pakliuvo asmenys, padarę ne daugiau kaip 3 klaidas. Dviejuose darbuose neužfiksuota nė vienos klaidos.

Beje, konkurso organizatoriai prašo atsiliepti vieną finalo dalyvį, kuris ant lapo nurodė tik slapyvardį – Baltaragis Senasis. Iš rašto įtariama, kad tai moksleivis.

Diktanto finalas vyks balandžio 12 d. 11 val. ir bus transliuojamas tiesiogiai per LRT Kultūros kanalą.

Šiemet jauniausiai diktanto dalyvei – 11 metų, vyriausiam – 88 metai. Nacionalinį diktantą Lietuvoje ir užsienyje šiemet rašė daugiau nei 7000 žmonių, pernai – 3000. Konkurso organizatoriai džiaugiasi, kad šįmet gyventojai daug aktyviau diktantą rašė ir namuose. Konkurso organizatoriams paštu atsiųsta per 200 diktantų – dvigubai daugiau nei pernai. Jų darbai konkurse nedalyvauja, tačiau jie visi ištaisyti ir jau artimiausiu metu paštu bus grąžinti autoriams.

Nacionalinis diktantas organizuojamas kartu su ilgamečiais projekto partneriais – DELFI, LRT, AB Lietuvos paštu, Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybine lietuvių kalbos komisija. Projektą globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė.