Fantastiški referendumo rezultatais paskelbti 20 val. 7 min. – praėjus septynioms minutėms nuo balsadėžių uždarymo, Krymo premjeras Sergejus Aksionovas nedelsdamas paskelbė preliminarius rinkėjų apklausos duomenis.

N. Maliukevičius pažymi, kad „žalių žmogeliukų“ ir kitų pažeidimų lydimas referendumas „sublizgėjo“ ne prasčiau nei promaskvietiška Čečėnijos valdžia ir jos lyderis Ramzanas Kadyrovas.

„Manau, kad atsiranda potencialiai regionas, kuris galėtų gerinti „rinkiminius“ rezultatus. Ir ne keista, kad vienas pirmųjų, pasveikinusių S. Aksionovą, yra R. Kadyrovas“, - DELFI teigė politologas.

Pasak jo, referendumo rezultatas atrodo it „planuotas Krymui ir Rusijai“, o balsavimo procesas aiškiai parodo, kad į demokratinį renginį tai labai vargiai panašu. Kas bus toliau? Anot pašnekovo, tai nulems artimiausi Rusijos sprendimai.

„Dabar klausimas, koks sprendimas bus Rusijos Dūmoje. Manau, kad su tokiu rezultatu Vladimirui Putinui ir Rusijos parlamentarams būtų labai sudėtinga nuvilti Krymo rusakalbę visuomenę ir pasakyti „ne“, - ironizavo N. Maliukevičius.

Anot politologo, Krymo autonomijos lyderiai jausis mažų mažiausiai „nejaukiai“ jei Maskvos atsakymas jų „neva demokratiškai išreikštai valiai“ bus neigiamas.

„Šitas rezultatas buvo visiškai nuspėjamas. Dabar, manau, svarbesni klausimais. Kamuolys Rusijos pusėje“, - sakė N. Maliukevičius.

Pasak jo, dabar Kremlius gali imtis ir aktyvesnių karinių veiksmų.

„Buvo akivaizdu, kad Rusija agresyvių karinių veiksmų negalėjo imtis iki referendumo ir jo rezultatų. Dabar savotiškai rankos yra atrišamos, nes rezultatas, kurio reikėjo, yra pasiektas“, - svarstė N. Maliukevičius.

DELFI primena, jog prezidentė Dalia Grybauskaitė Krymo referendumą prilygina regiono aneksijai. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius taip pat pabrėžia, kad referendumas neatitinka demokratiniam procesui būtinų kriterijų. Anot ministro, pirmadienį ES diplomatijos vadovai rinksis į posėdį, vienas iš klausimų – sankcijos Rusijai.