Problemos – buitinės, tačiau, kaip mano priemiesčiu tampančio kvartalo naujakuriai, jų sprendimas vilkinamas ir dėl politinių priežasčių: Vilniaus rajono savivaldybėje ir Avižienių seniūnijoje dominuoja lenkai, o naujuosiuose Avižieniuose – lietuviai, kurie šiame krašte vis dar mažuma.

Kaip DELFI pasakojo Rima Pucilauskienė, 2013 metų pabaigoje naujųjų Avižienių gyventojai kreipėsi į Vilniaus rajono savivaldybės administraciją dėl vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtros Avižieniuose.

Metų pradžioje gavo neigiamą atsakymą, neva, dėl dabartinės ekonominės situacijos savivaldybių biudžetai yra sumažinti, todėl neužtenka lėšų vandentvarkos infrastruktūrai plėtoti: „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Avižienių k. Sudervės g. Pikutiškių k. kryptimi artimiausiu laiku nenumatyta".

R. Pucilauskienė atkreipė dėmesį, jog būtent šia kryptimi plečiasi naujos statybos, jau pridygę namų, kotedžų.

„Mūsų kvartalui jau 25 metai. Ateina Europos Sąjungos parama 2014 - 2020 metams, bet mes vėl, liaudiškai tariant, liekame ant ledo - be centralizuoto vandentiekio ir kanalizacijos“, - apgailestavo R. Pucilauskienė.

Kiša pinigus į senuosius Avižienius

Prieš kelerius metus Avižieniuose įsikūręs, šiuo metu televizijos holdingo „Central European Media Enterprises“ įmonei „Pro TV“ Rumunijoje vadovaujantis Aleksandras Česnavičius mano, jog Vilniaus rajono savivaldybė pinigus kiša tik į senuosius Avižienius.

„Visi naujieji Avižieniai, naujieji gyvenamieji namai yra lietuvių, eks miestiečių, su aukštesnėmis pajamomis. O savivaldybė - tipiška Vilniaus rajono lenkiška šutvė, atstovaujanti vietinių lenkų interesams“, - DELFI sakė A. Česnavičius.

Pasak pašnekovo, todėl kanalizacija ir vandentiekis atvesti tik iki miestelio, kur stovi senieji penkiaaukščiai.

„Kai prieš trejus metus pradėjo tiesti vamzdyną, kaip tik turėjau nuspręsti, kaip daryti pas save. Visas laimingas skambinau į savivaldybę klausti - kada. Atsakymas buvo: „Rajono, kur stovi namai, nėra planuose", - prisiminė A. Česnavičius.

Du nauji projektai - lenkams

Gatves aplink gyvenamuosius namus gyventojai įsirenginėja patys. Kaip pasakojo naujakuriai, kiekvieną pavasarį kovoja su savivaldybe, kad palopytų bent po trumpą seno kelio atšaką.

„Bet jie visada padaro kosmetini darbelį, kuris po žiemos turi vėl būti perdaromas. Gatvių apšvietimas taip pat paliktas asmeniniam sprendimui. Rezultatas toks, kad turime namą, kelius pasistatėm ir prižiūrim patys, turim įvestą šviesolaidinį internetą, bet naudojamės išvežamos kanalizacijos paslaugomis“, - kontrastą akcentavo A. Česnavičius.

Pasak jo, Avižieniuose įgyvendinti du projektai – pastatytas darželis ir renovuota mokykla, „žinoma, abu skirti lenkams“.

Tiesia vamzdžius į senus kaimelius, naujakurius aplenkia

R. Pucilauskienės tegimu, ji pati rašė Vilniaus rajono savivaldybei, kvartalo gyventojai pasirašė po prašymu pateikti paraišką, kad naujieji Avižieniai būtų įtraukti į vandentvarkos ir nuotekų rengimo 2014-2020 metų projektų programą, finansuojamą iš Europos Sąjungos (ES) lėšų.

„Kaimams iš ES lėšų dabar tvarkomos nuotekos, vandens tiekimas. Pas mus daug naujos statybos namų, kotedžų, ir kiekvienas turi po savo grežinį ar šulinį bei vietinę kanalizaciją. Ne pirmus metus Vilniaus rajono savivaldybės prašome, kad teiktų projektus ES paramai, nes tam skiriami pinigai, bet jie kažkodėl neteikia, nors gal net visų neįsisavina“, - sakė DELFI pašnekovė.

R. Pucilauskienės žiniomis, dalis lėšų nukreipiama kitiems projektams. Pavyzdžiui, ruošiamasi finansuoti vandentiekos ir nuotekų tvarkymą Skaidiškėse bei porai mažiukų kaimelių, kuriems, pašnekovės įsitikinimu, tai tikrai neaktualu.

„Įtariu, kad dalis ten gyvenančių žmonių net neprisijungs prie tinklų. Jei žmogus visą gyvenimą vaikšto į lauko tualetą, pas jį namuose net nėra išvedžiotų vamzdynų. Eis tik vamzdis ir viskas, nes prisijungti prie vandentiekio ir kanalizacijos žmogui kainuoja“, - sakė naujųjų Avižienių gyventoja.

Pašnekovės nuomone, neteisinga ignoruoti dalį Avižienių, kur labai aktyviai statomi namai.

„Gręžinys ar vandens šulinys prie kiekvieno namo yra. Tačiau naudojantis vietine kanalizacija tenka kelis kartus per mėnesį kviestis mašiną, kad išvežtų. Todėl - ne paslaptis - dalis palei mišką gyvenančių žmonių į jį ir leidžia nuotekas, nes vienas išvežimas, priklausomai nuo kubų kainuoja per 100 litų. Kai atšyla, subėga paviršiniai vandenys, per mėnesį labai taupant vandenį vis viena tenka išvežinėti po pora kartų. Be to, visą laiką žiūrėk, ar tavo rūsys nepaskęs, ar spėsi, jei po savaitgalio išsikviesi mašiną. Žodžiu, tai labai didelis nepatogumas“, - sakė DELFI pašnekovė.

Baigsis ES parama, o problema liks?

R. Pucilauskienės žodžiais, naujuosiuose Avižieniuose kuriasi inteligentiški, aktyvūs žmonės, kurie patys prisideda prie aplinkos tvarkymo.

„Net nežinau, kodėl mus ignoruoja. Surinkome parašus, parašėme prašymą įtraukti mus į ES finansuojamą projektą, motyvuodami gamtosauginiais reikalavimais, tačiau – nieko. Praeis ta ES parama , o problema taip ir liks neišspręsta“, - sakė pašnekovė.

Naujuosiuose Avižieniuose moteris gyvena jau 25 metus. Kiek atsimena, per šį laiką naujakuriai nė karto nesulaukė jokios pagalbos nei iš seniūnijos, nei iš Vilniaus rajono savivaldybės.

„Patys tvarkėmės transformatorinę, keliuką. Galvojom, bent dėl vandentiekio ir nuotekų kažkas pajudės, bet – nieko“, - apgailestavo moteris, minėtas problemas išsakiusi ir Vyriausybės atstovui, kuris „tik gūžčiojo pečiais ir negalėjo suprasti, kodėl naujieji Avižieniai taip skriaudžiami“.

Sutrumpino maršrutą

Dar viena didelė problema – suprastėjęs susisiekimas su miestu. Iš Avižienių į Vilnių važinėjantys žmonės daug metų tiesioginiu autobusu galėjo pasiekti miesto centrą – Žalgirio stotelę. Tačiau nuo sausio 1 dienos autobusas važiuoja tik iki Šeškinės. Be to, labai suretinti važiavimai.

„Pasiekę Šeškinę mes turime persėsti į miesto transportą. Labai didelis nepatogumas, nes daug Avižieniuose gyvenančių žmonių dirba centre, studentai važiuoja į universitetus, močiutėms nuo Šeškinės toli turgus, o kai autobusai važiuodavo iki Žalgirio stotelės, buvo čia pat“, - DELFI pasakojo Avižienių gyventoja, kuriai dėl transporto pertvarkos kelionė iš darbo namo pailgėjo valanda ir pabrango.

Nėra šaligatvių

Dėl kelkraščio, kuriuo žmonėms nesaugu nuo greitkelio grįžti namo, buvo kreiptasi į Seimo kontrolierių, Vyriausybės atstovą.

„Mes nuo Ukmergės plento keliaujame pėstute, tad Seimo kontrolierius iš karto atkreipė dėmesį į nepakankamą saugumą. Einame palei pagrindinį kelią kelkraščiu, bet Vilniaus rajono savivaldybė neatsako, ar bus įrengtas kažkada šaligatvis“, - piktinosi DELFI kalbinta vietinė gyventoja.

Maža to, kad žmonės eina pakele, ji neapšviesta.

Kodėl nėra planuotų pėsčiųjų ir dviračių takų

Paprašytas pakomentuoti situaciją Vilniaus rajono Avižienių seniūnas Michail Bortkevič davė suprasti, kad seniūnija neatsakinga už viešojo transporto tvarkaraščius, todėl negali komentuoti ir jų pakeitimo priežasčių.

Seniūno teigimu, pagrindinis kelias, kertantis Avižienių gyvenvietę, priklauso Vilniaus regiono keliams.

„Dar 2008 metais kelių direkcijos užsakymu UAB „Kelprojektas“ pradėjo rengti kelio Bukiškis - Sudervė specialųjį planą, kur nuo Avižienių iki Sudervės buvo numatyti pėsčiųjų ir dviračių takai“, - pasakojo seniūnas.

Tačiau iškilo finansinių problemų, nepavyko išspręsti žemės išpirkimo iš savininkų klausimo. Trūksta žemės kelio platinimui bei takų įrengimui, todėl projektas neįvykdytas, tik pernai atnaujinta 3 km ruožo nuo Bukiškio iki Avižienių gyvenvietės pabaigos asfalto danga.

„Nuo automagistralės pėsčiųjų takelis ir apšvietimas įrengtas iki Gėlių gatvės. Naujų apšvietimo linijų seniūnija įrengti šiuo metu neturi finansinių galimybių, nes Avižienių kaimas, kaip ir visi kiti 27 seniūnijai priklausantys kaimai tvarkomi pagal tai, kiek biudžete yra skirta tam lėšų“, - pasiteisino Avižienių seniūnas.

Jungiasi prie Vilniaus tinklų

M. Bortkevič teigimu, šiuo metu vyksta projektas „Avižienių gyvenvietės vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra ir rekonstrukcija“, kuriuo numatytas nuotekų nuvedimas iš Avižienių gyvenvietės į Vilniaus miesto tinklus.

„Projektas turi būti užbaigtas iki balandžio 1 dienos. Tačiau tikslesnę informaciją dėl planuojamų ar vykdomų projektų gali pateikti vietinio ūkio skyrius, kuris kuruoja atitinkamus projektus“, - tiesaus atsakymo, kada kanalizacijos ir vandentiekio tinklų sulauks naujieji Avižieniai, nepateikė M. Bortkevič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1942)