„Šį kartą Putinas tarsi blaškosi, gal net pasąmoningai blaškosi. Jis pasirūpino Dūmos pritarimu – anksčiau tokiais dalykais nesirūpino. Jis organizuoja kone visuose Rusijos miestuose palaikančias demonstracijas, mitingus, ko anksčiau nebuvo. Matau, kad jis tarsi ieško paramos – vadinasi, nebepasikliauna savo veiklumu ir agresyvumu“, - „Žinių radijo“ laidoje „Aktualioji valanda“ sakė G. Navaitis.  Dėl to jis sako tikintis, kad demokratinių šalių lyderiai, supratę V. Putino asmenybę, aiškiai nubrėš ribas, kurių Rusija nedrįs peržengti.

V. Putinas antradienio spaudos konferencijoje atrėmė kritiką dėl įsiveržimo į Krymą, sakydamas, kad JAV veiksmai Irake, Libijoje ir kitose šalyse vargu ar buvo teisėti. Rytų Europos studijų centro ekspertas Marius Laurinavičius sako, kad Rusija nuolat fiksuoja kontraversiškus Vakarų veiksmus, ir pirmiausia reikia kalbėti ne apie Iraką, Libiją, o apie Kosovą. „Iškart po Kosovo precedento, kurį Rusija taip ir įvardino, Rusija pasakė: dabar ir mums rankos atrištos. Tai nuo to laiko ji taip ir elgiasi. Reikia pripažinti, kad tokia politika yra nuosekli“, - laidoje sakė M. Laurinavičius.

Separatizmas Rusijoje

Politologo nuomone, Krymo okupacija Rusijai nenaudinga, nes tai gali sustiprinti separatistines nuotaikas pačioje Rusijoje. „Yra didžiulis klausimas, ar apskritai ši Krymo kampanija Rusijos interesų prasme jai naudinga. Yra akivaizdu, kad separatistinės tendencijos Rusijoje rusena. Putinas jas apmalšino, bet neužgesino.“

M. Laurinavičiaus nuomone, esant tiek argumentų, kodėl Rusijai nenaudinga kariauti su Ukraina, Rusijos veiksmai atrodo nelogiški.

Psichologas taip pat mano, kad Rusijai karas su Ukraina nėra perspektyvus. „Tai, kas tiko vienose aplinkybėse, visai netinka kitose. Agresyvumas santykiuose su Čečėnija nebuvo tarptautinė problema, nors susilaukdavo daug kritikos. Su Gruzija jau buvo ant ribos, o su Ukraina... Visgi Ukrainos karinės galimybės žymiai didesnės. Karas su Ukraina nėra toks perspektyvus“, - kalbėjo G. Navaitis.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.