Apie tai, kad V. Adamkus renginyje nepasirodys, informavo idėjos autorė, investicinio banko „Evli Securities“ valdybos pirmininkė Jolanta Jurga.

„Labai apgailestauju, kad šiandien negalėjo su mumis kartu dalyvauti prezidentas V. Adamkus. Bet aš tikiu, kad jis labai nuoširdžiai džiaugiasi, kad šis renginys įvyko. Jis labai jus palaiko, ir tikrai jis širdyje su mumis“, - kalbėjo J. Jurga.

Į renginį atvyko prezidento sutuoktinė Alma Adamkienė. Jai vakaro rengėjai įteikė 1939 m. leidimo knygą, Antano Venclovo kūrybos rinkinį „Naktis“.

Ši knyga labai brangi V. Adamkui. „Dar būdamas jaunas gimnazistas, jis susitaupė pinigus ir nusipirko vieną knygą – Antano Venclovo apsakymų rinkinį „Naktis“. (…) Deja, karo metais ši knyga pasimetė, ir prezidentas labai gailisi, kad niekur nerado tos kopijos. Ir mes labai džiaugiamės, kad mes šią knygą radome“, - sakė J. Jurga.

Mecenatas Gvidas Drobužas scenoje sunkiai tramdė jaudulį ir rinko žodžius. Susitvarkęs su jauduliu, jis negailėjo šiltų žodžių V. Adamkui.

„Esu įsitikinęs, manau, kaip ir jūs, kad jo ekscelencija, prezidentas V. Adamkus yra laisvės ir demokratijos simbolis. Lietuvoje ir ne tik. Aš tuo džiaugiuosi, didžiuojuosi“, - sakė G. Drobužas.

„Ponia Alma, jūs šiandien turite jaudintis už du“

Istorikas, V. Adamkaus bibliotekos-muziejaus valdybos pirmininkas Egidijus Aleksandravičius pirmiausiai šiltai kreipėsi į A. Adamkienę.

„Ponia Alma, įsivaizduoju, kad jūs šiandien turite jaudintis už du“, - pradėjo E. Aleksandravičius.

Toliau jis pabrėžė, jog V. Adamkus labai nenorėjo, kad jo vardo biblioteka būtų suvokiama kaip „biblioteka Valdui Adamkui“.

„Prezidentas V. Adamkus yra pirmas ir pagrindinis aukotojas šiai bibliotekai. Šita biblioteka yra V. Adamkaus dovana Lietuvai, jos visuomenei“, - kalbėjo E. Aleksandravičius.

Istoriko žodžiais, V. Adamkus paliko neabejotiną ir neišdildomą pėdsaką Lietuvos istorijoje.

„Galbūt kiti žmonės, kiti rėmėjai, kiti balsuotojai, kitų prezidentų gerbėjai turės kitus herojus. Bet čia susirinkusiems žmonėms tai yra mūsų herojus“, - šiltų žodžių negailėjo E. Aleksandravičius.

V. Adamkaus biblioteka įsikūrusi jo gimtajame Kaune. Skaičiuojama, kad pastato rekonstrukcijai reikia apie 2,5 mln. Lt. Dalis lėšų jau surinkta, o ketvirtadienį labdaringo vakaro svečiai projekto iždą papildė dar apie surinko apie 200 tūkst. Lt. Tai bus pirmoji prezidentinė biblioteka regione.

DELFI primena, jog ketvirtadienį V. Adamkus atšaukė dalyvavimą dar viename renginyje. Prezidentas turėjo dalyvauti diskusijoje apie Ukrainą, į kurią atvyko jo bendražygis Oranžinės revoliucijos fronte, kadenciją baigęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis.