Tai T. H. Ilvesas pasakė Baltijos gynybos koledžą pasveikinęs su 15 metų sukaktimi.

Estijos prezidentas pakartojo vasario 24 dieną išsakytą mintį, kad pasaulyje nuolat vyksta kova dėl valdžios, vertybių, žmogaus teisių ir demokratijos.

„Įvykiai Ukrainoje rodo, kad tokia kova vyksta ir Europos viduje. Tai siunčia Estijai ir Baltijos jūros regionui aiškų signalą: valstybinės gynybos srityje turime stengtis labiau. Kalbant apie saugumą, labai svarbu toliau skirti gynybai pakankamai lėšų. Tai liečia tiek Estiją, tiek Latviją, tiek Lietuvą“, - pabrėžė T. H. Ilvesas.

NATO nusipelno pasitikėjimo tik tol, kol šalys sąjungininkės kelia pasitikėjimą ir elgiasi atsakingai. Kiek rimtai NATO bus vertinama mūsų regione, priklauso nuo kitų mūsų sąjungininkių pasirengimo mus ginti, taip pat nuo Baltijos šalių investicijų į savo gynybą – šiandien tai yra pagrindinė mano kalbos mintis“, - pridūrė prezidentas.

Jis paragino Baltijos gynybos koledžą sustiprinti savo akademinį vaidmenį Baltijos regiono šiaurėje.

„Dažniau dalyvaukite regioninių saugumo klausimų aptarimuose“, - paragino T. H. Ilvesas. „Antra, programose daugiau dėmesio skirkite informacinių technologijų temai ir kibernetiniam saugumui. Balandžio mėnesį suplanuota kibernetinio saugumo konferencija, kurios metu bus svarstomas kibernetinės gynybos dėstymas, yra didelis žingsnis šia linkme“, - pridūrė prezidentas.