Pirmas diktanto turas vyko praėjusį šeštadienį, jo dalyviams buvo diktuojamas rašytojos Giedros Radvilavičiūtės sukurtas tekstas „Skrydis“.

„Šiemet ypač gausiai Nacionalinio diktanto konkurse dalyvavo moksleiviai. Jie buvo aktyvūs ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir regionuose – Kėdainiuose, Naujojoje Akmenėje, Jonavoje, Raseiniuose. Iš viso 140-yje Lietuvos mokyklų diktantą rašė daugiau nei 3500 moksleivių“, – sakė Nacionalinio diktanto organizatorė, VšĮ Pilietinės minties instituto direktorė Vytautė Šmaižytė.

Aktyviau nei pernai diktanto konkurse dalyvavo ir suaugusieji. Gausiai diktanto rašyti rinkosi Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Kupiškio, Lazdijų, Pagėgių gyventojai. Diktantą taip pat rašė ir Lietuvos aklųjų bendruomenės atstovai.

Lietuvos ambasadose užsienyje bei lietuvių bendruomenėse jėgas išmėgino apie 300 lietuvių kalbos mylėtojų. Aktyvumu išsiskyrė Jungtinės Karalystės, Airijos, Belgijos, Nyderlandų, Vokietijos ir JAV Čikagos lietuvių bendruomenės.

Šiemet pirmąkart diktantą rašė įmonių ir organizacijų darbuotojai. Šioje kategorijoje aktyviausi buvo AB Lietuvos pašto, Švietimo ir mokslo ministerijos, AB „Swedbank“, Valstybinės kelių transporto inspekcijos, UAB „KPMG Baltics“ atstovai.

„Taisyklingai vartojama kalba – ne prievolė ar priverstinis reikalavimas, o geras tonas, parodantis įmonės solidumą. Skirdami dėmesį, atrodo, tokioms smulkmenoms, kaip mandagiai ir taisyklingai parašytam elektroniniam laiškui, kuriame teigiamą įspūdį apie savo įmonę ir joje dirbančius žmones, o tai verslui itin svarbu. Džiaugiuosi, kad šiemet konkurso organizatoriai įsteigė ir įmonių kategoriją, kurioje kartu su kolegomis galėjome pasitikrinti lietuvių kalbos žinais“, – sakė Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė.

Šiemet gyventojai daug aktyviau diktantą rašė ir namuose. Konkurso organizatoriams paštu atsiųsta per 200 diktantų – dvigubai daugiau nei pernai. Jų darbai konkurse nedalyvauja, tačiau organizatoriai įsipareigoja juos ištaisyti ir grąžinti autoriams.

Nacionalinis diktantas rengiamas jau septintą kartą. Dėl raštingiausiojo vardo bus varžomasi keliose kategorijose – raštingiausio moksleivio, suaugusiojo ir užsienio lietuvio.

Nacionalinis diktantas organizuojamas kartu su ilgamečiais projekto partneriais – DELFI, LRT, AB Lietuvos paštu, Švietimo ir mokslo ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Valstybine lietuvių kalbos komisija. Projektą globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Nacionalinio diktanto finalas bus rengiamas Vilniuje. Jo data bus paskelbta vėliau. Finalo dalyvius atrinks lietuvių kalbos ekspertų komisija.