Nugaros skausmais besiskundusi politikė į sceną tuomet įriedėjo neįgaliojo vežimėliu. Tradicinė ukrainietiška šukuosena atrodė praradusi žavesį dėl ataugusių tamsių plaukų šaknų ir išsipešiojusios kasos. J. Tymošenko veidas atrodė „pasmukęs“, oda ne tokia skaisti. Visa politikės išvaizda turėjo liudyti – kalėjime ji kentėjo.

Tačiau įvaizdžio specialistai pastebi, kad iš tiesų prastoka J. Tymošenko išvaizda pataikė tiesiai į dešimtuką: politikė scenoje atrodė kaip nukankinta politinė kalinė. Ir nors J. Tymošenko šiuo metu nėra pati populiariausia Ukrainos politikė, tačiau ji vis tiek ketina dalyvauti būsimuose prezidento rinkimuose. O išvaizda šios politikės rinkimų kampanijoje visuomet vaidino svarbų vaidmenį.

Liūdnojo veido riterė?

Kaune įsikūrusios klinikos „Grožio chirurgija“ plastinės chirurginės rekonstrukcijos gydytojas Kęstutis Maslauskas teigia, kad Maidano scenoje pasirodžiusios J. Tymošenko veide išties buvo matomi ryškūs amžiaus pokyčiai, tačiau jie buvo matomi jau 2009-aisiais metais. Išėjus iš kalėjimo padarytose nuotraukose K. Maslauskas pastebi „smuktelėjusį“ veidą.

„Kas labiausiai išprovokavo tą veido „smukimą“ – stresas, prasta mityba ar kas nors kitas – labai sunku pasakyti. Bet panašu, kad makiažo ant jos veido buvo – tik tiek, kad su juo galima pagražinti, galima pabloginti. Kaip aš įsivaizduoju, ji neturėjo noro atrodyti švytinti“, - teigė gydytojas.

Pasak pašnekovo, kalbėdamas apie „pasmukusį“ veidą, jis turi mintyse vietą prie nosies ir lūpų.

„Ši vieta tokia pažemėjusi, matomas įdubimas bei išryškėjusi nosies ir lūpų raukšlė. Tas labiausiai išduoda. Be to, veidas liūdnesnis, akių ir lūpų kampai nusvirę. Tai rodo, kad žmogus yra turėjęs didelių stresų“, - sakė K. Maslauskas.

Gydytojas pripažino, kad J. Tymošenko po kalinimo atrodė šiek tiek papilnėjusi, bet, jo teigimu, pilnėjant veidas daugiau ar mažiau išsilygina, tuo tarpu J. Tymošenko veidas atrodo „pasmukęs“.

„Galbūt buvo kokie svorio šokinėjimai? Odos kokybei blogiausia yra svorio šokinėjimai, ultravioletiniai spinduliai ir rūkymas. Savo įtakos turi ir genetika. Matyt, viskas susidėjo. Gal svoris pašoko, vėl nukrito, vėl pašoko, oda pasitampė, nes ji ne tokia elastinga, todėl pokyčiai matomi“, - sakė K. Maslauskas.

Pasipudruos ir bus kaip nauja

Visažistė Julija Estko teigia pastebėjusi, kad J. Tymošenko Maidano scenoje išties atrodė pasikeitusi, tačiau, jos nuomone, politikei viso labo trūko gero makiažo ir tvarkingos šukuosenos. Specialistė sako, kad J. Tymošenko išvaizda Maidano sąlygomis kaip tik atrodė labai gera.

Tačiau, skirtingai nei plastinės chirurginės rekonstrukcijos gydytojas K. Maslauskas, J. Esko sako kaip tik nepamačiusi mimikos raukšlių aplink nosį ir lūpas.

Julija Estko
„Kai ji kalbėjo Maidano scenoje, buvo pastebima, kad aplink nosį ir lūpas pas ją nėra mimikos raukšlių. Aišku, tą gal geriau pasakytų chirurgai, bet jeigu žmogus sėdėjo kalėjime ir jeigu būtų buvę labai blogai, pas ją būtų gilios raukšlės prie nosies ir lūpų. Tačiau jų nebuvo. Ji gerai atrodo ir kai pasidažys, atrodys dar geriau nei atrodė“, - DELFI sakė visažistė.

Pašnekovės nuomone, bendrą nuovargio įspūdį sukūrė tai, kad J. Tymošenko buvo be makiažo, o plaukų šaknys buvo nedažytos. Šiuo metu politikė atrodo jau šiek tiek kitaip.

„Šiaip ji nėra pasikeitusi į blogąją pusę, aš sakyčiau, kad kaip tik ji yra pagražėjusi. Padažius ir nudažius plaukus, ji atrodo gerai. Jos veidas suapvalėjęs, man toks jausmas, kad ji po grožio procedūrų. Matote, paprastai su metais veidas krenta, išryškėja skruostikauliai. O ji atrodo kitaip: po akim yra raukšlyčių, bet kitur – ne, todėl toks jausmas, kad ji atsigavusi. Tik makiažo nėra“, - teigė J. Esko.

Specialistė sako, kad 53 metų amžiaus moteriai paprastai veidas taip nesuapvalėja: tai paaiškinama arba priaugusiu svoriu ir gera mityba, arba grožio procedūromis.

Neįgaliojo vežimėlis – įvaizdžio detalė?

Vilniaus kolegijos Dizaino ir technologijų fakulteto lektorė Kristina Mališauskienė teigia, kad pirminis J. Tymošenko tikslas tikriausiai ir nebuvo gerai atrodyti Maidano scenoje dėl kelių priežasčių.

„Makiažas jos situacijoje nebūtų buvęs teisingas ženklas. Ant jos veido turi būti parašyta, kad ji išgyvena kartu su tauta, kad ji yra artima tautai, yra nemiegojusi. Jeigu ji būtų pridažyta ir sugrįžtų į senas formas, tai būtų labai neįtikima. Manau, kad ji viską darė teisingai“, - sakė K. Mališkauskienė.

Pašnekovė sako mananti, kad J. Tymošenko tautai dabar siekia įkūnyti ukrainietiškąją Jeanne d'Arc. Kaip žinoma, prancūzams J. d'Arc yra kovos už nepriklausomybę simbolis.

„Ji atrodė šiek tiek sulinkusi ir sunykusi, nebuvo tokia tiesi, kokia būdavo anksčiau. Tačiau stilistiškai Maidano scenoje ji atrodė puikiai. Taip, ji buvo pasišiaušusi, susivėlusi, kasa atsipalaidavusi, bet tai rodo, kad jai ne šukuosenos rūpėjo. Įsivaizduokite, koks kosmetologas, jeigu tauta kenčia? Viskas buvo padarytas teisingai. Manau, kad tai irgi tam tikras stilius. Mes stilių suprantame, kad moteris susitvarkiusi ir su makiažu, bet tai irgi yra įvaizdis ir su juo reikia taikliai pataikyti į laikmetį“, - sakė pašnekovė.

K. Mališauskienė svarsto, kad įvaizdžio formavimo tikslais buvo pasitelktas ir neįgaliojo vežimėlis.

„Vežimėlis irgi yra tam tikras stiliaus ir marketingo įrankis“, - teigė lektorė.

Tačiau duodamas interviu DELFI buvęs Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis sakė, kad, jo žiniomis, J. Tymošenko išties turi didelių sveikatos bėdų ir kad operacijai jau gali būti pavėluota.

M. Petruškevičius: ji negalėjo išeiti su kostiumėliu ir aukštakulniais

Stilistas Mantas Petruškevičius irgi pritarė kolegų nuomonei, kad Maidano kontekste graži J. Tymošenko būtų atrodžiusi prastai. Jis atkreipia dėmesį, kad J. Tymošenko buvo ką tik išėjusi iš kalėjimo ir ruošėsi gydytis, todėl išvaizda nebuvo pirminis rūpestis.

„Man buvo žavu, kad ji liko prie senojo įvaizdžio – tai yra supintos kasos vainiko. O visa kita nublanko ir tapo nereikšminga“, - M. Petruškevičius.

Stilistas teigė pastebėjęs ataugusias J. Tymošenko plaukų šaknis bei padidėjusį svorį, tačiau nesureikšminęs šių pokyčių.

„Jeigu ji būtų suskubusi rūpintis ir ieškoti, kur didesnį veidrodį rasti, pintis kasas ir dažyti plaukus, galbūt ji būtų pavėlavusi į sceną, kur jos laukė daugybė žmonių“, - pusiau juokais, pusiau rimtai sakė M. Petruškevičius.

„Be to, ji nuolatos deklaravo serganti. Mes nežinome, gal svorio ji priaugo dėl ligos? Žinoma, anksčiau jos veidas buvo „šviežias“ bei skaistus, o išėjus iš kalėjimo – išvargintas. Tokį jos įvaizdį aš mačiau pirmą kartą, bet kitaip ir negalėjo būti tokioje atmosferoje ir tokioje situacijoje. Aš manau, kad tai buvo apgalvoti jos komandos žingsniai. Ji tiesiog negalėjo išeiti su elegantišku kostiumėliu ir aukštakulniais. Tai būtų buvę kvaila“ - pridūrė stilistas.