Pasak vieno iš Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto sudarytos komisijos nario profesoriaus Algio Kalėdos, su šia knyga R. Granauskas grįžta į jo puikiai įvaldytą novelės žanrą.

"Autoriaus kalba yra švari, gerai apgalvota, beveik kaip poeto, kur nėra nė vieno nereikalingo žodžio (...). Kitas svarbus aspektas - ši knyga yra apie pokarį. Ši tema atrodo jau yra išsemta arba apie ją dažnai kalbame su patosu, tuo tarpu R. Granauskas į šį laikotarpį žiūri iš tokios perspektyvos, kur nėra aiškiai kaltų ar nekaltų, o šventieji yra tie paprasti žmonės, kurie gyvena savo kasdienį gyvenimą", - naujienų agentūrai ELTA sakė A. Kalėda.

Pasak jo, renkant nugalėtoją daugelio komisijos narių nuomonė sutapo, ir didelių diskusijų nebuvo.

Kūrybiškiausia knyga buvo renkama iš prieš tai paskelbto dvyliktuko, į kurį, be nugalėtojo, pateko Juozo Erlicko fantasmagorija "Išeinu iš krašto", Valdo Gedgaudo poezijos knyga "Stiprėjanti juoda", Jono Kalinausko eilėraščių rinkinys "Mano sodo vagis", Aido Marčėno poezijos knyga "Tuščia jo", Kęstučio Navako "50 meilės laiškų ir 50 meilės eilėraščių Lorelei", Sigito Parulskio "Mano tikėjimo iltys", Paulinos Pukytės trumpoji proza "Bedalis ir labdarys", Undinės Radzevičiūtės romanas "Žuvis ir drakonas", Andriaus Tapino fantastinis romanas "Vilko valanda", Dovilės Zelčiūtės poezijos knyga "Džiuljetos suknelė" bei Agnės Žagrakalytės romanas "Eigulio duktė: byla F117".

Knygų aptarimai, kuriuose apžvelgiami kūrybiškiausi ir įdomiausi literatūriniai sumanymai ir išrenkami kūrybiškiausių knygų dvyliktukai, rengiami nuo 2003 metų. Šiemetinis aptarimas pavadintas "Literatūros laukas ir palaukės".