Politologas Lauras Bielinis prognozuoja, kad iš kol kas 18-os politinės kampanijos dalyvių realiai rinkimuose dalyvauti turėtų trečdaliu mažiau.

Kampanijos dalyviais kol kas yra registruoti Alfredas Aliukevičius, Zigmantas Balčytis, Linas Balsys, Danutė Balsytė-Lideikienė, Kristina Brazauskienė, Dalia Grybauskaitė, Jonas Lašinis, Antanas Mickevičius, Rolandas Paksas, Rolandas Paulauskas, Artūras Paulauskas, Bronis Ropė, Jurijus Subotinas, Valdemaras Tomaševskis, Artūras Zuokas, Naglis Puteikis, Zigmas Vaišvila, Dangirdas Mikšys.

„Ketvirtadienį dar galima registruotis, taip pat vyks kitas procesas – bus galima atnešti pareiškinius dokumentus. Pagal grafiką, 8 val. ryto dokumentus atneš Artūras Paulauskas, 9 val. Linas Balsys, 10 val. Kristina Brazauskienė, 11 val. – Zigmantas Balčytis, kiti kandidatai taip pat eis kas valandą. Penktadienį pas mus ateis prezidentė Dalia Grybauskaitė. Gali būti ir tokių, kurie visai neateis, matyt, pinigų neturi“, – portalui LRT.lt sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Savo ruožtu Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas L. Bielinis spėja, kad iš šio sąrašo maždaug du trečdaliai kandidatų turėtų suspėti surinkti reikiamus 20 tūkst. piliečių parašų bei pateikti dokumentus ir dalyvauti rinkimuose.

Statistika rodo, kad per paskutinius Prezidento rinkimus iš skelbtų pretendentų vos pusė dalyvavo rinkimuose. 2009-aisiais politinės kampanijos dalyviais registravo 14 asmenų, tačiau rinkimuose dalyvavo 7, tuo metu 2004-aisiais iš 10 pateiktų pavardžių rinkimų biuleteniuose buvo 5. Per paskutinius šalies vadovo rinkimus rinkimų kampanijos dalyviais buvo, tačiau rinkimuose nedalyvavo: Vytautas Kundrotas, Algimantas Matulevičius, Algirdas Pilvelis, Zigmas Vaišvila ir kiti.

Vieni jų nesurinko reikiamo parašų skaičiaus, kiti atsisakė dalyvauti patys.

„Suprantama, kodėl žmonės kelia savo kandidatūras – taip primena visuomenei apie save ir taip siekia išspręsti visiškai ne rinkimines problemas, o galbūt savo karjeros, vietos socialinėje politinėje sistemoje. Jie taip sprendžia savo problemas“, – aiškina politologas.

Anot L. Bielinio, kita galima priežastis, kodėl žmonės veržiasi į valstybės vadovo rinkimus ar skelbiasi, kad juose dalyvaus, – artėjantys rinkimai į Europos Parlamentą (EP). „Kai kurie kandidatai taip darosi reklamą kitiems artėjantiems rinkimams, nes panašiu metu vyks rinkimai į EP. Taip jie eksponuoja save tiems rinkimams“, – portalui LRT.lt kalbėjo VDU profesorius.

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną. Jei reikės antrojo turo, jis vyks gegužės 25-ąją ir sutaps su rinkimais į EP.

***

Prezidento rinkimų grafikas (VRK duomenys):

2014 02 20 Baigiasi politinės kampanijos dalyvių registravimas Prezidento rinkimuose. Prasideda pretendentų būti kandidatais į Prezidentus pareiškinių dokumentų priėmimas. Dokumentus gali teikti tik užsiregistravę politinės kampanijos dalyviai.

2014 03 27 Baigiamas 20 tūkst. piliečių parašų, remiančių pretendento norą tapti kandidatu, rinkimas.

2013 04 06 Baigiami tikrinti surinkti parašai.

2014 04 11 VRK paskelbia kandidatais į Respublikos Prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą. Prasideda oficialus rinkimų agitacijos laikotarpis.

Nuo 2014 05 07 Balsavimo specialiuose paštuose pradžia. Balsavimo iš anksto pradžia.

Nuo 2014 05 11 Rinkimų diena. Balsavimo pradžia rinkimų apylinkėse.

2014 05 25 Jei reikės, bus surengtas antrasis Prezidento rinkimų turas. Europos Parlamento rinkimai