Per "Marijos radiją" melstis pakvietęs Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius teigė, kad sovietų agresiją išgyvenę lietuviai jaučia solidarumą ukrainiečiams.

Antradienio vakarą prie Ukrainos ambasados pilietinis judėjimas "Už demokratiją. Ukraina" sukvietė žmones rinktis su žvakėmis, gėlėmis, vėliavomis. Akcija bus tęsiama ir trečiadienį - 10.00 val. grupė jaunų žmonių išreikš taikų palaikymą Ukrainos laisvės kovotojams spontantiškai susirinkdami prie Ukrainos ambasados Vilniuje, uždegdami žvakutes bei padėdami pliušinius žaislus užklijuotomis burnomis, kurie simbolizuoja neteisėtą valdžios susidorojimą su Euromaidano dalyviais. Taip pat bus prašoma imtis visų priemonių, kad smurto banga liautųsi.

Lietuvius ragina ukrainiečius palaikyti „Facebook“

Lietuvos liberalus jaunimas simboliškai soc. tinkle „Facebook“ kviečia pasikeisti savo profilio nuotrauką ir taip išreikšti solidarumą ir palaikymą. „Solidarizuojamės - išreiškim palaikymą Ukrainai bent tokiu būdu - pasikeičiam savo profilio nuotrauką į šį paveikslėlį ir parodykim pasauliui, kad mums RŪPI demokratinės valstybės principai! Jokia valdžia negali eiti prieš savo tautos žmones! Palaikymas Ukrainai svarbus!“

Ukrainos palaikymo akcija
"Pusę vienuoliktos per Marijos radiją pakvietėme maldai už Ukrainos žmones, už tuos, kurie šią valandą yra Maidane, kurie stovi didelės agresijos akivaizdoje ir prieš kuriuos naudojama brutali jėga", - BNS sakė arkivyskupas.

"Yra daug žuvusių. Mes esame solidarūs, Ukrainos žmonės mums yra brangūs, mes patys esame išgyvenę Sausio 13-ąją, priespaudos metus. Atjaučiame žmones, kurie nori gyventi kaip viso pasaulio laisvi žmonės", - kalbėjo S.Tamkevičius.

"Sausio 13-ąją mums buvo svarbi malda. Tikime, kad Viešpats sulaikė tą brutalią jėgą. Meldžiamės prašydami tos pačios malonės ir Ukrainos žmonėms, kad brutali jėga liautųsi ir prasidėtų rimtas dialogas, kad būtų atsižvelgta į Ukrainos žmonių siekius laisvai demokratiškai tvarkyti savo gyvenimą", - sakė arkivyskupas.

Pasak S.Tamkevičiaus, už Ukrainos žmones trečiadienį bus meldžiamasi ir daugelyje Lietuvos bažnyčių.

S.Tamkevičius sovietinės okupacijos metu kovojo už žmogaus teises, buvo pogrindinio spaudos leidinio "Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronika" steigėjas ir redaktorius. Kronikoje buvo rašoma apie tikinčiųjų persekiojimą sovietų okupuotoje Lietuvoje.

1983 metais jis buvo suimtas ir, apkaltinus antisovietine propaganda ir agitacija, nuteistas dešimčiai metų laisvės atėmimo. Kalėjo Permės ir Mordovijos lageriuose. 1988 metais ištremtas į Sibirą, tačiau po pusmečio, prasidėjus "perestroikai", paleistas į laisvę.

2011 metų surašymo duomenimis, 77 proc. Lietuvos gyventojų išpažįsta Romos katalikų tikėjimą.