"Šiandien neturime teisės trypčioti vietoje, žvalgytis atgal, delsti prisiimti visapusišką atsakomybę už savo šalį ir jos gerovę. Mūsų pastangos ir sprendimai reikalingi Lietuvos ateičiai", - sekmadienį ceremonijoje kalbėjo šalies vadovė.

D.Grybauskaitė teigė, kad ir šiandien yra žmonių, kurie rūpinasi savo interesais, o ne Lietuvos nepriklausomybe.

"Net ir dabar, kai visi kartu stengiamės saugoti nepriklausomybę, kurti pažangią ir atvirą valstybę, atsiranda žmonių, kuriems savarankiška Lietuva nėra vertybė. Kurie vardan savų interesų aukoja pamatines tautos idėjas. Prieš devyniasdešimt šešerius metus taip pat buvo žmonių, abejojusių nepriklausomos Lietuvos idėja. Tačiau dvidešimt signatarų sugebėjo pažadinti ir suvienyti tautą. Savo drąsa ir atsidavimu jie padėjo suvokti, kas yra Laisvė ir ką ji reiškia kiekvienam iš mūsų", - kalbėjo šalies vadovė.

Prezidentė teigė, kad didžiausia dovana valstybei yra tautos susitelkimas.

"Šiandien Lietuvą sveikina jos tauta. Didžiuodamasi ir linkėdama gero. Svarbiausia ir prasmingiausia dovana Valstybei – jos piliečių santaika, bendrystės jausmas, noras gyventi ir dirbti vardan savo šalies ateities", - sakė D.Grybauskaitė.

Vėliavų pakėlimo ceremonijoje taip pat dalyvavo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, Premjeras Algirdas Butkevičius, energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius, opozicijos lyderis Andrius Kubilius ir kiti politikos ir visuomenės veikėjai.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos vėliavas iškėlė Lietuvos kariuomenės Garbės sargybos kuopa. Trijų Baltijos šalių vėliavos pagerbtos šūvių salvėmis.

D.Grybauskaitė prieš vėliavų pakėlimo ceremoniją Prezidentūroje įteikė Valstybės apdovanojimus. Tarp apdovanotų Valstybės ordinais ir medaliais - Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Kom andoro didžiuoju kryžiumi apdovanotas Lietuvos Konstitucinio Teismo Pirmininkas Romualdas Kęstutis Urbaitis, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi apdovanoti medikai Juozas Ivaškevičius, Gintautas Kėkštas, Petras Visockas. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai" medaliu apdovanoti prozininkas, dramaturgas Marijus Ivaškevičius, Panevėžio lėlių vežimo teatro įkūrėjas Antanas Markuckis, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Daiva Vaišnienė.

Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius šiemet skirtas ir NATO Generaliniam sekretoriui Andersui Foghui Rasmussenui. Apdovanojimas NATO Generaliniam sekretoriui bus įteiktas artimiausiu metu.