R. Paksas akcentavo kalbos, tautos, kultūros aspektus, gąsdino dėl homoseksualų teisių plėtros, pasisakė už referendumą dėl euro bei už mirties bausmę žudikams sadistams.

Susirūpino Europos likimu

Pradėdamas savo kalbą R. Paksas iš pradžių sveikino su artėjančią Vasario 16-ąja bei citavo tarpukario Lietuvos prezidentą Aleksandrą Stulginskį, kad laisvės klausimą gali išspręsti tik pati lietuvių tauta, „tad toj kovoj tik ja remtis“. Tačiau politikas iškart pabrėžė, kad šiais laikais atsirado tobulesnių būdų užkariauti tautas nei pasitelkus uniformuotą kariauną ir ginklus.

„Pastaruoju metu kova vyksta visuomenės ekonominės sanglaudos, jos finansų, sąmonės ir pasąmonės frontuose, o tradicinius karo ginklus pakeitė kryptingas valstybės ūkio ir finansų įtakojimas, žmogaus supratimo ir emocijų apie įvykius formavimas ir tai ne teorija. Mes, kaip partija, ir aš, kaip žmogus, patyrėme tai 2003-2004 m.”, - aiškino R. Paksas.

Remdamasis A. Stulginskiu, „tvarkiečių“ lyderis aiškino, kad Europoje turėtų būti daugiau Lietuvos ir lietuviškumo. Politikas beveik visą savo kalbą skyrė Europos Sąjungos ateičiai, nors pabaigoje keliais sakiniais užsiminė, kad nori būti patvirtintas partijos kandidatu į prezidentus, nors daugelis teisininkų sako, kad teisiškai tai neįmanoma, mat Seimas nebalsavo dėl Konstitucijos pataisų.

Apie pusvalandį trukusioje kalboje R. Paksas pabrėžė, kad vieningos Europos idėja kadaise sujungusi lygiateises valstybes šiandien neva yra aktuali kaip niekad, nes esą šiuo metu Europos Sąjungos narės nėra lygiateisės.

Paremdamas savo teiginius, R. Paksas taip pat rėmėsi Didžiosios Britanijos premjeru Davidu Cameronu bei legendiniu rašytoju George'u Orwellu, parašiusiu „Gyvulių ūkį“ ir „1984”.

„Prisimenam dar vieną britą, rašytoją G. Orwellą: kasdien bus vis sunkiau gyvento tokioje bendrijoje, kurioje yra lygūs ir lygesni. Tolesnis gyvenimas tokiomis daugeliui valstybių primetamomis nevienodomis žaidimo taisyklėmis, yra pats tiesiausias kelias į Europos Sąjungos iškrikimą“, - sakė R. Paksas, pabrėžęs, kad Europa stovi kryžkelėje tarp federalizmo ir valstybių savarankiškumo.

Prognozuoja blogus laikus

R. Paksas leido suprasti remiantis valstybių savarankiškumą. Jo teigimu, kuo bus garsesnės kalbos apie federalizmą, tuo tautos labiau norės palikti Europos Sąjungą. Politikas aiškina, kad Lietuva įstojo į kitokią Europos Sąjungą negu ji yra šiandien.

Europos Sąjunga palengva tampa dirbtine institucija. Joje dirbtinai kuriamos pareigybės, kuriomis siekiama pridengti savo pirmapradę idėją ir veidą prarandančio darinį. Dirbtinai kuriamos problemos, kurios bendrijos nariams nėra svarbios. O apie svarbius dalykus stengiamasi politkorektiškai nutylėti. Kaip ir tai, kad tokios Europos Sąjungos, jeigu ji nesikeis, likimas yra nulinis. Kaip dirbtinės esperanto kalbos. Prisimenate, buvo tokia sukurta. Kodėl neprigijo esperanto? Nes kalbai reikia tautos, reikia kultūros, reikia istorijos“, - gąsdino politikas.

„Jokia valiuta, neturinti savo apibrėžtis kilmės, teritorijos, savo praeities, neturės gyvybės ir yra pasmerkta pražūčiai“, - pridūrė R. Paksas.

Jis tyčiojosi, kad Europos Sąjungos institucijos neva bando nustatyti, kokios dydžio agurkai ar obuoliai turi būti auginami šalyse narėse, kad diskutuojama ne apie problemas, o koks apšvietimas turi būti vištų fermose ir kiek laiko per dieną jos turi vaikščioti lauke.

Regi pavojus šeimai

R. Paksas užsiminė, kad darosi labai sunku kalbėti apie šeimą taip, kaip supranta jis ir jo bendražygiai. Panašiai kaip tautininkai, kai kurie konservatoriai ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, „tvarkietis“ aiškino, esą Europa bando agresyviai diktuoti kitokį supratimą apie šeimą.

Politikas nepraleido progos pakalbėti ir apie netradicinės lytinės orientacijos asmenų teises. R. Paksas pareiškė, kad tarptautiniai dokumentai visuomet yra svarbūs, tačiau „mes gyvename ne Indijoje“, o įstatymai ir tarptautiniai susitarimai nėra šventa karvė bei visuomet gali būti persvarstyti.

Jo nuomone, tarptautinius įsipareigojimus gali prireikti keisti, jeigu didžioji dalis visuomenės mano, kad galbūt nereikia euro arba kad žudikams sadistams privalo būti skiriama mirties bausmė.

R. Paksas siūlė Lietuvai nebūti kuklia guvernante prie turtingesniųjų stalo ar braškių rinkėja, bet valstybe tvirtu stuburu. Anot jo, tam reikia pasipriešinti Europos Sąjungai, kuri neva nori įvesti kultūrinį vienodumą visose šalyse.

„Europos Sąjungos propaguojamas lytiškumo, homoseksualumo bei tradicinės šeimos sampratos griovimo doktrinos iš esmės turi būti eliminuotos iš Europos Sąjungos darbotvarkės“, - piktinosi R. Paksas.

Į kongresą susirinkusius „tvarkiečius“ pasveikinti atvyko kai kurių politinių partijų atstovai. Kongrese dalyvavo Darbo partijos atstovė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, socialdemokratų europarlamentaras Zigmantas Balčytis, Vilniaus meras Artūras Zuokas, Seimo narys Linas Balsys, pretendentė į prezidentes Kristina Brazauskienė, liberalcentristų pirmininkas Artūras Melianas, tautininkų atstovas Julius Panka, disidentas Antanas Terleckas, signataras Egidijus Bičkauskas ir kiti atstovai.