"Preliminariai užtenka tų parašų referendumo grupei", - BNS penktadienį sakė R.Stabingis. Pasak jo, gavus rašysenos ekspertų pažymą dėl netinkamų parašų, preliminariai referendumo iniciatoriai turi 28 parašų daugiau nei būtina.

Iš viso po VRK tikrinimo buvo pripažinti tinkamais 300 tūkst. 376 parašai, tačiau juos dar tikrino rašysenos ekspertės. Pasak R.Stabingio, jos netinkamais pripažino 348 parašus.

Sprendimą dėl parašų referendumui inicijuoti VRK planuoja priimti vasario 17 dieną.

Praėjusių metų lapkritį referendumo iniciatoriai VRK pateikė apie 320 tūkst. jų iniciatyvą palaikančių rinkėjų parašų. Iš jų 292 tūkst. 200 pripažinti tinkamais, o 10 tūkst. 481 parašas grąžintas neesminiams trūkumams pašalinti.

Kad referendumas būtų surengtas, tinkamais turi būti pripažinti ne mažiau kaip 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių parašų.

Iniciatyvinė grupė siūlo Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Kritikai sako, kad toks referendumas gali prieštarauti Lietuvos Konstitucijai ir Lietuvos įsipareigojimams Europos Sąjungai, kurioje garantuojamas laisvas prekių, paslaugų, kapitalo ir asmenų judėjimas. Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams, ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galioti.

Referendumo iniciatoriai teigia, kad žemės pardavimas užsieniečiams "pažeidžia Lietuvos teritorijos vientisumą", o užsieniečiai gali supirkti daug žemės, kuri Lietuvoje pigesnė nei Vakarų Europoje.