Tačiau tokį klausimą Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai išdrįso užduotį tik Prienų rajono Pakuonio seniūnas Audrius Narvydas, į kurį kreipėsi penkis vaikus užauginęs našlys.

Seniūnas įžvelgė tėvo vaidmens ir jo pareigų šeimoje nuvertinimą. Jo teigimu, vyrai šeimoje su moterimis dalinasi vienodomis teisėmis ir pareigomis, privalo kartu auginti, išlaikyti bei auklėti vaikus, todėl ir pagarbos bei dėmesio jiems turi būti skiriama vienodai.

Tyrimą dėl galimos vyrų diskriminacijos pradėjusi tarnyba linkusi manyti, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai veikiausiai teiks keisti įstatymus daugiavaikių vyrų naudai.

„Mūsų nuomone, tėvai, užauginę ir gerai išauklėję 5 ir daugiau vaikų, turi turėti teisę gauti valstybinę pensiją. Kilus diskusijoms šiuo klausimu, neteko išgirsti viešos oponuojančios nuomonės. Tačiau tyrimas dar nebaigtas.

Valstybės, mokslo institucijų paprašėme pateikti paaiškinimus, argumentus, kodėl tik motinos turi teisę į antrojo laipsnio valstybinę pensiją, jeigu jos yra pagimdžiusios (įvaikinusios) 5 ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusios. Taip pat prašoma pateikti nuomonę, kaip turėtų būti reglamentuojamas šis klausimas, kokiems tėvams (tik motinai ar ir tėvui) turėtų būti suteikta teisė gauti valstybinę pensiją ir kokia yra šios pensijos paskirtis“, – „Sekundei“ teigė lygių galimybių kontrolieriaus patarėjas viešiesiems ryšiams Valdas Dambrava.

Ministerija teigia, kad daugiavaikius vyrus ginančios pataisos bus priimtos, kai tik bus gautos atitinkamos Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos išvados.

Nei našlių, nei valstybinės pensijos

Kontrolierių sprendimo laukia ir Panevėžio rajone, Karsakiškio seniūnijoje, gyvenantis 75 metų Aloyzas Simanavičius. Jis su žmona Valerija Akvile užaugino 6 vaikus – dvi dukteris ir 4 sūnus.
Visi jo vaikai – dori žmonės, dukros baigė aukštuosius mokslūs, sūnūs pasirinko darbininkiškas profesijas. Iš visų vaikų nedirba tik vienas neįgalus jo sūnus. 

Prieš kelerius metus mirus A. Simanavičiaus žmonai, nestiprios sveikatos vyras kurį laiką gyveno vienas. Dabar pensininkas nebesijaučia vienišas – kartu gyvena sūnus Vitalijus su žmona. Jiedu ūkininkauja.

Šių metų pradžioje išgirdęs apie valstybines pensijas 5 ir daugiau vaikų išauginusioms motinoms, A. Simanavičius Karsakiškio seniūnijos darbuotojų pasiteiravo, ar jis galėtų į tokią pensiją pretenduoti. Jam buvo atsakyta, kad negalėtų. 

40 metų miško darbininku išdirbęs vyras gauna tik 600 litų pensiją. Mirus žmonai vaikai tėvą nuvežė į „Sodrą“, manydami, kad jam bus skirta našlių pensija. Tačiau paaiškėjo, kad nepriklauso, nes sutuoktinė neturėjo reikiamo darbo stažo. Dėl ji gaudavo labai mažą pensiją.

Moteriai nebuvo kada keliasdešimt metų triūsti kolūkyje ar važinėti į darbą mieste. Šešis vaikus auginusi šeima gyveno ūkiškai, laikė daug gyvulių. Iš darbo parėjęs A. Simanavičius irgi puldavo prie ūkio darbų. 

Paklaustas, ar sunku buvo užauginti tiek vaikų, vyras tik atsiduso. 

„Anais laikais tie, kas darbo nebijojo, gyventi galėjo. O jei tėvai dorai gyveno, tai ir vaikus gerais žmonėmis užaugino“, – sakė jis.

Pirmenybę teiktų motinai 

Panevėžio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė pritartų, kad tokie tėvai kaip A. Simanavičius gautų valstybinę pensiją. 

„Jeigu vyras kartu su žmona nugyveno gražų gyvenimą, užaugino daugiau kaip 5 gerus vaikus, o žmona pasimirė, tai kodėl valstybė negalėtų remti tokio vyro? Be to, pasitaiko ir tokių atvejų, kai žmona miršta palikusi vyrą su vaikais, o jis juos užaugina vienas. Dabar ir tokie tėvai negali gauti valstybinės pensijos. 

Esant gyviems abiem daugiavaikiams tėvams, manyčiau, pensija turėtų būti skiriama motinai. Kad ir koks didelis vyro nuopelnas auginat daug vaikų, moters – dar didesnis“, – mano vedėja.

Savivaldybės duomenimis, rajone yra 168 daugiavaikės moterys, turinčios teisę į valstybinę II laipsnio pensiją. 

Seniūnai jau antras mėnuo rašo charakteristikas valstybines pensijas norinčių gauti motinų nedirbantiems vaikams. Jie tvirtina, kad nelabai lengva įvertinti, ar brandaus amžiaus sulaukęs, o kartais jau ir prie pensijos artėjantis vaikas yra doras žmogus. Juolab kad seniūnai gerai nepažįsta visų gyventojų.

Paįstrio seniūnas Virgilijus Šležas yra parengęs netgi neoficialų klausimyną, kuriame yra ir klausimai apie pomėgius, dalyvavimą bendruomenės veikloje, požiūrį į stikliuką.
Seniūnas mano, kad būtų teisinga valstybines pensijas skirti 5 ir daugiau vaikų su žmona ar vieniems išauginusiems našliams.

Jam pritaria ir Ramygalos seniūnas Valdas Chirv. Jis nemano, kad atsirastų daug tokių vyrų. Žinia, jie į anapilį iškeliauja anksčiau nei moterys.

Dėl visų vyrų pagalvotų 

Gausių šeimų bendrijos „Panevėžio šeimyna“ vadovė Violeta Jarašiūnienė sako, kad bendrijoje kilo nemažai diskusijų dėl valstybinių pensijų mokėjimo daugiavaikiams vyrams. Bendrijos nariai neabejoja, kad jas reikėtų skirti vyrams, kurie vieni (dėl skyrybų ar mirus žmonai) dorais žmonėmis užaugino 5 ir daugiau vaikų. 

„Anksčiau neretai pasitaikydavo, kad žmona mirdavo gimdydama ir vyras likdavo vienas su vaikais. Jeigu jis tuos vaikus užaugino, kodėl neįvertinus jo nuopelnų? Kita vertus, pasitaiko, nors retai, kai moteris meta vyrą ir vaikus, sukuria kitą šeimą, o šis vienas augina vaikus. 

Reikėtų numatyti tokius ir panašius atvejus, kai vyrams galėtų būti skirta II laipsnio valstybinė pensija“, – kalbėjo V. Jarašiūnienė.

Tačiau gausių šeimų bendrijos tėvai neturi vienareikšmiškos nuomonės, ar tokias pensijas derėtų skirti visiems vyrams, su žmonomis užauginusiems 5 ar daugiau vaikų. 

Jie svarsto, jei moteris mirė vaikams jau suaugus, tai našliui gal ir nereikėtų mokėti pensijos.

„Panevėžio šeimynos“ vadovės teigimu, įstatymų leidėjai šį opų klausimą turėtų gerai apsvarstyti, kad paskui vyrai nejaustų nuoskaudų.

Pasak jos, dabar nemažai 5 ir daugiau vaikų užauginusių moterų jaučiasi nuskriaustos, kad negali gauti valstybinės pensijos todėl, kad, pavyzdžiui, vienas iš jų vaikų, sulaukęs 30 ar 40 metų, kilnoja stikliuką ar nusikalto.

„Kol jis augo tėvų šeimoje, buvo geras žmogus, o suaugęs pasuko ne tuo keliu. Kuo kalta motina?“– retoriškai klausė pašnekovė. 

Yra motinų, kurių vaikai nelegaliai uždarbiauja užsienyje. Dėl to jos negali pristatyti jų charakteristikų iš darbdavių, o tai užkerta kelią gauti pensiją. V. Jarašiūnienės teigimu, dabar atliekama vaikų revizija žeidžia dalį motinų.