„Prasidėjo naujas vajus – valstybinių pensijų įstatymas numato, kad nuo šių metų sausio daugiavaikėms motinoms gali būti skiriama didesnė pensija – todėl į seniūniją kreipiasi daugiau žmonių, nes anksčiau didesnei pensijai gauti reikėdavo būti gražiai išauginus 7 vaikus”, - DELFI pasakojo seniūnas.

Pasak jo, žmonės pradėjo plaukti į seniūniją charakteristikų ir vienas atsitiktinai paklausė, ar negalėtų valstybinės pensijos gauti jo našlaujantis tėvelis, išauginęs ir gražiai išauklėjęs 5 vaikus.

Vyras negali pagimdyti

„Tai buvo pasakyta lyg ir juokais, bet kai rimčiau pagalvojau, net ir formaliai žiūrint – tėvas, aišku, pagimdyti vaiko negali, bet, kaip rodo gyvenimas, išauginti gali. Konstitucinis lygiateisiškumo principas teigia, jog tėvų teisės ir pareigos yra vienodos, todėl, mano supratimu, į tokias pensijas turėtų turėti teisę ir tėvai, ypač, jei vaikus pagimdžiusi mama – iškeliavusi į amžinybę“, - mano A. Narvydas.

Pakuonio seniūnas kreipėsi į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą - paskaitęs Lygių galimybių įstatymą rado normą, kad teisės aktai negali diskriminuoti asmenų pagal lytį.

„Tiesiog parašiau tarnybai laišką ir paklausiau, ar aš esu teisus, ar ne, nors nuoširdžiai manau, kad problema reali“, - sakė seniūnas.

Vyrai jau gali išeiti į vadinamąsias vaikų auginimo atostogas. „Tai rodo, kad lygių galimybių plėtra vyksta. Dėl pensijų atsilikta galbūt todėl, kad įstatymas priimtas 1994-aisiais ir keičiant nuostatą antrojo laipsnio pensijas mokėti ne 7, o 5 vaikus pagimdžiusioms ar įsivaikinusioms mamoms, kažkas nepagalvojo apie tėvus”, - mano seniūnas.

Mokėti dvi pensijas – per brangu

A. Narvydo nuomone, žiūrint iš finansinės pusės, gal abiems tėvams mokėti valstybines pensijas būtų per brangu. Tačiau juk būtų galima skirti arba daugiavaikiui tėvui, arba mamai, o kai vienas iš jų miršta – likusiam gyvam.

Pasak DELFI pašnekovo, jo seniūnijoje yra keli vyrai našliai, kurie nevedė antrą kartą ir vaikus augina vieni. Mirus žmonai du vaikus vienas augina ir A. Narvydo draugas, tačiau „į kalbas, kodėl nekuria kitos šeimos, net nesileidžia“.

Tiria, ar nuvertinti vyrai

Kodėl daugiavaikėms mamoms nustatyta daugiau teisių, nei daugiavaikiams tėčiams, tiria Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Kaip DELFI sakė kontrolierės patarėjas Valdas Dambrava, Lietuvos Respublikos valstybinių pensijų įstatymo 4 straipsnio 3 dalies 1 punktas, nustatantis, kad teisę gauti antrojo laipsnio valstybinę pensiją turi motinos, pagimdžiusios (įvaikinusios) 5 ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusios, galimai diskriminuoja tėvus vyrus.

„Skundo pareiškėjas įžvelgia aiškų tėvo-vyro vaidmens ir jo pareigų šeimoje nuvertinimą, kadangi vyrai-tėvai, dalydamiesi šeimoje vienodomis teisėmis ir pareigomis su moterimis, privalo kartu auginti, išlaikyti bei auklėti vaikus, todėl ir pagarba bei dėmesys jiems esą turi būti skiriamas vienodas“, - sakė V. Dambrava.

Tiriant skundą, valstybės bei mokslo institucijų paprašyta pateikti paaiškinimus, argumentus, kodėl tik motinos turi teisę į antrojo laipsnio valstybinę pensiją su sąlyga, jeigu jos yra pagimdžiusios (įvaikinusios) 5 ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusios. Taip pat prašoma pateikti nuomonę, kaip turėtų būti reglamentuojamas šis klausimas, kokiems tėvams (tik motinai ar ir tėvui) turėtų būti suteikta teisė gauti valstybinę pensiją ir kokia yra šios pensijos paskirtis.

Lygių galimybių kontrolieriaus pareigas einančios Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės nuomone, ši įstatymo norma galimai diskriminuoja tėčius, užauginusius ir gerai išauklėjusius 5 ir daugiau vaikų.