Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje D. Bulatovas papasakojo apie savo pagrobimą. Jis teigė sausio 22 d. sužinojęs, kad Ukrainos tarnybos areštavo jo banko sąskaitas, vyriškis išskubėjo prie bankomato, kad galėtų pasiimti pinigų. Vis dėlto čia jis pastebėjo būrį vyriškių, „Automaidano“ lyderio žodžiais, panašių į „tituškas“.

Tada – smūgis į galvą. Po jo D. Bulatovas teigė buvęs įmestas į mikroautobusą, gavęs dar keletą smūgių ir pajutęs ant galvos maunamą maišą.

Vėliau pagrobėjai jį uždarė patalpoje. Ten, D. Bulatovo teigimu, buvo tik medinė lova ir kibiras gamtiniams reikalams. „Automaidano“ lyderiui užmaukšlinti vatos prikimšti plaukimo akiniai, kad jis negalėtų matyti budelių veidų.

„Mane mušė profesionalai. Nedaug, bet skausmingai“, - teigė kovos menų mokęsis ukrainietis.  Anot jo, pagrobėjai jį talžė ir tardė kasdien. Ir kasdien uždavinėjo tuos pačius klausimus: kas finansuoja „Automaidaną“, kokias pinigų sumas esą perdavė JAV ambasadorius Kijeve. Vyriškis taip pat teigė buvęs apkaltintas šnipinėjimu amerikiečiams.

Tardymai, anot jo, buvo filmuojami. Dienas D. Bulatovas skaičiavo pagal maisto davinius. Maitinamas jis esą buvo prastai, o vanduo dvokė kanalizacija.

Tarp patirtų kankinimų – perpjautas skruostas, sužalotos akys, ausis. „Man pjovė ausį, nejaučiau, kiek įpjovė“, - sakė D. Bulatovas.

Po kankinimų jis teigė pareiškęs, jog iš JAV ambasadoriaus gavo 50 tūkst. JAV dolerių, iš kurių pirko benziną „Automaidano“ automobiliams. Visa tai, anot jo, buvo melas.

„Melavau, nes nebegalėjau pakelti skausmo“, - teigė D. Bulatovas.

Paklaustas, iš ko finansuojamas „Automaidanas“, ukrainietis pareiškė negavęs jokios politinės paramos – esą judėjimą finansavo eiliniai ukrainiečiai.

„Tai buvo grupė savarankiškų žmonių, kurie iš pradžių finansavo viską savo sąskaita. Po to mes paskelbėme lėšų rinkimą, ir paprasti Ukrainos žmonės skyrė pinigus. (…) Turėjome pinigus, kuriuos surinkome iš eilinių, paprastų Ukrainos piliečių. „Automaidanas“ ir aš pats atsisakiau konkrečių politikų paramos, kad „Automaidanas“ būtų nepriklausomas“, - teigė D. Bulatovas.

Anot jo, buvo galima pretenduoti į tarptautinių institucijų paramą, tačiau „Automaidanas“ nespėjo sutvarkyti visų reikalingų dokumentų.

Iš pagrobėjų rankų ištrūkęs „Automaidano“ lyderis teigė žmonėms įrodinėjęs kas esąs ir prašęs nekviesti milicijos. Mat D. Bulatovas bijojo, kad pareigūnai dirba išvien su pagrobėjais.

Galų gale vienas žmogus įsileido jį į savo namus, vyriškis teigė pažinęs D. Bulatovą iš televizijos.

Patekęs medikų globon D. Bulatovas teigė kentęs ne tik skausmą, bet ir kitus kankinimų padarinius – kliedesius, regėjimus. Gydytojai prisiuvo sužalotą ausį, davė D. Bulatovui nuskausminamųjų. Miegoti pavyko taip pat tik vartojant medikamentus. Palatoje jį lankė vienas opozicijos lyderių Vitalijus Kličko.

Įtaria rusus

Paklaustas, kas galėjo būti jo pagrobėjai, D. Bulatovas teigė atkreipęs dėmesį į kelias detales. Visų pirma, pagrobėjai kalbėjo rusiškai, antra – mušė ir kvotė labai profesionaliai, trečia – į savo kalinį jie kreipėsi „jūs“.

„Tai man pametėjo mintį, kad tai buvo rusų specialiosios pajėgos“, - teigė D. Bulatovas.

Jis taip pat teigė manantis, kad su pagrobimu gali būti susijęs Ukrainos politikas Viktoras Medvedčiukas – žinomas oligarchas ir Muitų sąjungos su Rusija šalininkas. D. Bulatovo teigimu, grobikai dažnai klausinėjo apie incidentą, kai išlaužta V. Medvedčiuko namo tvora – esą tai tik sustiprino įtarimus. Kai Ukrainai vadovavo Leonidas Kučma, V. Medvedčiukas vadovavo prezidento administracijai.

D. Bulatovas kartojo, jog „Automaidano“ dalyviai įstatymų nepažeidinėjo.

„Automaidano“ lyderis teigė laukiantis teismo medicinos ekspertizės – ji esą turėtų aiškiai išsklaidyti visas skleidžiamas abejones, neva jo pagrobimas buvo inscenizuotas. Jis taip pat parodė sužalotas rankas – dėl šių galbūt vinimis padarytų sužalojimų taip pat keliama daugybė teorijų.

Viena gajesnių sąmokslo teorijų – tai, kad D. Bulatovas po aštuonių dienų nelaisvėje buvo beveik neapžėlęs barzda. „Automaidano“ lyderis pasiūlė eksperimentą ir pažadėjo, jei tik reikia, nesiskusti aštuonias paras, kad žurnalistams būtų parodyta, kokias tempais želia jo barzda. „Dabar esu tris dienas nesiskutęs“, - rodydamas beveik neapžėlusį smakrą sakė D. Bulatovas.

„Automaidano“ lyderis teigė kankinimus ir šaltį ištvėręs tik dėl gero savo fizinio pasiruošimo. D. Bulatovas pabrėžė nevartojantis nei alkoholio, nei tabako.

D. Bulatovas taip pat prisiminė, kad pagrobėjai, žalodami rankas, žadėjo jas perverti taip, kad nebūtų pažeistos sausgyslės.

„Man nuo to lengviau nebuvo“, - prisiminė ukrainietis.
„Automaidano“ lyderis teigė iki šiol kenčiantis galvos skausmus, negalintis užmigti be raminamųjų. Be to, vis sugrįžta kankinimų prisiminimai, regėjimai ir košmarai.

Sužalojimai – nuo galvos iki kojų

D. Bulatovą gydantys Vilniaus medikai konstatuoja daugybę sužalojimų.

Dešinės ausies išorinio kaušelio žaizda su daliniu defektu. Kairiojo skruosto žaizda, daugybiniai sumušimai, ypač nugaroje, rankose, veide kakle. Sužalotos ir abi D. Bulatovo plaštakos, nustatyti mažakraujystės požymiai.

DELFI primena, jog D. Bulatovas Kijeve dingo sausio 22 d. Vyriškis atsirado po aštuonių dienų – smarkiai sumuštas, subjaurotu veidu.