Tokiu būdu N. Venckienė vėl įgytų teisinę neliečiamybę, kurią praėjusių metų balandį atėmė Seimas.

Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) kyla abejonių, ar ji gali būti registruojama kandidate. Tokių abejonių kelia tai, jog N. Venckienė jau 10 mėnesių negyvena Lietuvoje, tačiau remdamiesi kadenciją baigusio Prezidento Valdo Adamkaus precedentu, VRK atstovai teigia, jog kandidatui pakanka tik būti deklaravus gyvenamąją vietą Lietuvoje.

„Drąsos kelio“ partijos pirmininkas Jonas Varkala tvirtina, jog kol kas partijos nariai kandidate į prezidentus mato tik lyderę N. Venckienę. „Mūsų kandidatė yra ištremta, susidorota yra. Kitą kandidatą kelt būtų neetiška“ - LNK žinių laidai „Labas vakaras, Lietuva“ teigė partijos vadovas.

Į kalbas apie kitus kandidatus nesileidžia ir kiti N. Venckienės bendražygiai. „Man atrodo, kad ji tikrai turėtų daug šansų. Mes galvojam, kad ji būtų realiausia kandidatė“ - teigė partijos narė Audronė Skučienė.

Remiantis įstatymu, kandidatas į Prezidentus Lietuvoje turi būti gyvenęs ne mažiau nei trejus pastaruosius metus. Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas teigia, jog tai gali būti ne kliūtis, mat Valdo Adamkaus atveju kandidatuoti buvo leista, nors tuo metu jis ir negyveno Lietuvoje.

„Konstitucijoje yra reikalavimas, kad kandidatas būtų gyvenantis Lietuvoje asmuo. Šiuo metu teismų praktika yra tokia, kad asmuo yra laikomas gyvenančiu Lietuvoje, jeigu jis čia yra deklaravęs gyvenamąją vietą“ - kalbėjo Z. Vaigauskas.

Kalbėdamas apie N. Venckienės galimybes kandidatuoti, VRK pirmininkas prisiminė kadenciją baigusio Prezidento V. Adamkaus precedentą.

„Vieną kartą buvom nusprendę, jog kandidatas negyvena Lietuvoje, nes dirba kitoje valstybėje. Teismas nusprendė, kad yra kitaip [...], kad mes turim jį registruot, mūsų sprendimas buvo pakeistas. Kandidatas buvo registruotas, dar daugiau - rinkėjai jį išrinko į prezidentus“ - teigė Z. Vaigauskas.

N. Venckienei yra dar viena kliūtis - dokumentus į Vyriausiąją rinkimų komisiją ji turi atnešti pati. Taip pat kandidatu norintis registruotis asmuo turi sumokėti 11 tūkst. litų užstatą, kuris būtų grąžintas tik tokiu atveju, jei rinkimuose N. Venckienė surinktų ne mažiau kaip 7 proc. balsų. Taip pat N. Venckienei tektų surinkti ne mažiau kaip 20 tūkst. rinkėjų parašų.