Šiais metais šioms eitynėms „iššūkį“ mes socialistai – Nemuno saloje rengiamas Socialistų liaudies Fronto mitingas.

Gavo leidimus

Renginiams ruošiasi ir Kauno policija. Kaip DELFI teigė Kauno apskrities VPK Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Remigijus Stukas teigė, kad šventinę dieną „dirbs tiek pareigūnų, kiek reikės, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka“.

Abiejų renginių organizatoriai iš Kauno savivaldybės gavo leidimus renginiams – LTJS tikisi, kad eitynėse dalyvaus apie 1,5 tūkst. žmonių. „Frontas“ kiek kuklesnis, tačiau, vertinant objektyviai, sunku tikėtis, kad į Nemuno salą susirinks 1000 socialistų – būtent tokiam žmonių skaičiui prašymą pateikė „Frontas“.

Beje, abiejų renginių laikas skiriasi. Pirmieji į Nemuno salą nuo vidurdienio rinksis socialistai, kurių mitingas pavadintas „Už laisvę ir teisingumą“ truks iki 14 val. Po pusvalandžio Ramybės parke prasidės LTJS eitynės, kurios vyks iki 17 valandos ir finišuos Rotušės aikštėje.

J. Panka: socialistų mitingas – pajuokos vertas renginukas

LTJS lyderis Julius Panka teigė, kad šiais metais eitynės prasidės ne 13 val. kaip įprasta, o pusantros valandos vėliau, nes toks buvo savivaldybės prašymas.

Praėjusiais metais Vasario 16-ąją Kaune eitynes norėjo rengti tolerantiškas jaunimas, šiais metais vyks socialistų mitingas. J. Panka tai vertino kaip norą atkreipti į save dėmesį.

„Vasario 16-oji, Kovo 11-oji – valstybinės šventės. Toks, kaip Paleckio „Frontas,“ galėtų švęsti.. net nežinau, gal gegužės 9-ąją ar panašias šventes. Tie, vadinami iškrypėliai taip pat susiranda ir data jiems nėra svarbi – jie stengiasi žygiuoti tam, kad kaitintų atmosferą, atkreiptų dėmesį. Šiuo atveju, jie nesirenka datų. Mes esame per šventes nusiteikę šventiškai, tačiau jau įpratome, kad yra visokių kraštutinių marginalių protestuotojų. Tačiau džiaugiamės, kad visą laiką mūsų eitynių dalyvių skaičius mažiausiai 10 kartų lenkdavo protestuotojų skaičių“, - DELFI teigė J. Panka.

LTJS lyderis taip pat nesureikšmino „Fronto“ mitingo pavadindamas jį „pajuokos vertu renginuku“.

„Aš manau, kad Paleckio „Frontas“ yra pakankamai nedidelė, marginali jėga, kuri tikrai nesurinks per visą Lietuvą pusantro tūkstančio rėmėjų. Tuo labiau Vasario 16-ąją. Manau, jie nori pasireklamuoti kitų politinių jėgų sąskaita (…). Mes net nelabai nusiteikę kažką kalbėti apie Paleckį, nes tai yra saujelė žmonių. Ir ačiū Dievui, kad jų tiek yra ir mes negalime kalbėti apie grėsmes, o galima kalbėti tik, pasakysiu radikaliai, kaip apie pajuoką sukeliančius renginukus“, - teigė J. Panka.

Galvoja keisti datą

Algirdas Paleckis
„Fronto“ lyderis Algirdas Paleckis DELFI teigė, kad mitingas organizuojamas neatsižvelgiant į LTJS eitynes.

„Pagrindas yra pažymėti, kad nepriklausomybė yra nepriklausomybė, tačiau jeigu joje nėra socialinio turinio, nėra socialinio teisingumo ir kažkokių aspektų, kad žmonės galėtų oriai gyventi, tai ta nepriklausomybe tada ima naudotis tik tie turtingi sluoksniai, o tie, kurie vargsta, nelabai ir jaučia nepriklausomybės teigiamas puses. Čia per tą aspektą, kad priminti, jog politinė nepriklausomybė yra viena, bet jeigu nėra socialinės politikos dažnai netenka to patrauklumo ir ta tokia grynai politinė teisė, kuri lieka tik popieriuje“, - DELFI sakė A. Paleckis.

„Fronto“ lyderis tikino, kad nesiderino prie LTJS eitynių. Be to, „Fronto“ netenkina mitingui skirta vieta Nemuno saloje, todėl socialistai ketina mitinguoti diena anksčiau, vasario 15-ąją.

„J. Panka galbūt turi savo nuomonę ir jis turi teisę į tą nuomonę. Jis galbūt mano, kad tik jis ten turi teises. Bet šiaip dabar mes svarstome kadangi kilo su savivaldybe diskusija dėl vietos ir panašiai. Mums duotas leidimas Nemuno saloje, bet nežinau, ar tai mus tenkins. Galbūt Kauno skyriaus nariai kažką pakeis diskusijose su Kauno savivaldybe ir ras kitą laiką. Jeigu nesusitars, tai gal padarys išvakarėse, vasario 15-ąją. Tai svarstoma kaip galimybė“, - teigė A. Paleckis.

„Frontas“ norėjo surengti mitingą Vienybės aikštėje, tačiau Vasario 16-ąją čia vyks oficialūs renginiai. Dabar siekiama surengti mitingą šventės išvakarėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (623)