Jis tapo antruoju įtariamuoju Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos atliekama ikiteisminiame tyrime dėl nusikaltimo valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams. 

STT Panevėžio valdyboje antradienį įtarimai dėl galimos korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos pareikšti miesto Tarybos nariui ir Panevėžio darbo biržos vadovui Viktorui Trofimovui. Įtariama, kad korupcijai buvę politiniai bendražygiai pasidavė dar 2009–2010 m., kai V. Trofimovas darbavosi Panevėžio apskrities viršininku. 

STT Panevėžio valdyba neatskleidžia, kokiais konkrečiai galimais nusikaltimais įtariami du Panevėžyje gerai žinomi žmonės – aštrialiežuvis politikas ir sportininkas.

Valdybos viršininkas Egidijus Snicorius teigia, kad įtariamųjų ratas dar gali plėstis. 

Neoficialiai duomenimis, V. Trofimovas ir V. Urbonas galėjo parklupti ieškodami finansinės paramos pastarojo plaukimams per pasaulio ežerus.

Esą 2010-aisiais V. Urbono ir jo komandos kelionę į Šiaurės Ameriką, kur jis plaukė per Jeloustouno ežerą, galėjo paremti vienas Panevėžio verslininkas, o šiam V. Trofimovo rūpesčiu buvo pratęsta valstybinio žemės sklypo nuomos sutartis. 

Šios versijos ikiteisminį tyrimą atliekanti STT Panevėžio valdyba nekomentuoja.

Vertė valdžią, pasitraukė pats

STT pareigūnus domina laikotarpis, kai V. Trofimovas pusantrų metų vadovavo Panevėžio apskrities viršininko administracijai iki jos likvidavimo 2010-ųjų liepą. 

Kaip tik tuomet V. Urbonas buvo ypač ryškiai matomas Panevėžyje. 

2009-ųjų pabaigoje sportininkas išgarsėjo ir garsino Lietuvą įveikęs Pietų Amerikos ežerą Titikaką. Jo šturmui iš Aplinkos ministerijos plaukikas buvo gavęs 30 tūkst. Lt paramą. 

2010-aisiais V. Urbonas iššūkį metė Jeloustouno ežerui Šiaurės Amerikoje. Šiam plaukimui jis taip pat tikėjosi valstybės pinigų ir kreipėsi į Aplinkos ministeriją, bet sulaukė neigiamo atsakymo. Tad šįkart sportininkui teko tenkintis savo ir rėmėjų lėšomis.

Aktyviai V. Urbonas reiškėsi ir politikoje. Būdamas Tarybos opozicijoje 2009-ųjų pavasarį dėjo nemenkas pastangas, kad būtų nuversta tuometė Panevėžio valdžia, vadovaujama socialdemokrato Povilo Vadopolo. Tuomečius vadovus V. Urbonas kaltino primityviu ir atsainiu darbu, tik sau palankiais sprendimais. Tačiau žadėtosios interpeliacijos Panevėžio valdžia taip ir nesulaukė, o pats V. Urbonas netikėtai atsistatydino iš TS-LKD frakcijos pirmininko pareigų.

Su partija išsiskyrė

Abu įtariamieji – buvę politiniai bendražygiai. Abu priklausė Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams, tačiau V. Trofimovui maždaug prieš metus narystė partijoje buvo sustabdyta. 

V. Urbono ir Tėvynės sąjungos keliai taip pat neseniai išsiskyrė. Savivaldybės organizuotą konkursą Kūno kultūros ir sporto centro direktoriaus vietai užimti pralaimėjęs socialdemokratui Sauliui Raziūnui V. Urbonas sausio pradžioje pasitraukė iš Tėvynės sąjungos. Sportininkas tvirtina, kad pralaimėjimas nebuvo pagrindinė priežastis, lėmusi jo sprendimą, tačiau prasitaręs, jog jam nepriimtina žema politinė prekyba. 

V. Trofimovas ir V. Urbonas buvo ir artimi bičiuliai, kartu sportuodavo, bendraudavo šeimomis. Tačiau prieš porą trejetą metų jų aplinkos žmonės pastebėjo, kad draugų santykiai gerokai atšalo.
Dabar apie savo ankstesnius ryšius, atvedusius juos iki įtariamųjų statuso, buvę konservatoriai nekalba. 

V. Trofimovas, paklaustas, kokia jo ir V. Urbono veikla galėjo sudominti STT pareigūnus, svarstė, kad jų atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas gali turėti ir politinį prieskonį. 

„Po konkurso į Kūno kultūros ir sporto direktoriaus vietą su V. Urbonu šnekėjome, kad gal reikia steigti judėjimą ir į rinkimus eiti kartu. Gal dėl to kitam judėjimui pasidarė kartu?“ – homonimais užuominą davė V. Trofimovas. 

Tačiau V. Urbonas kategoriškai paneigė su V. Trofimovu turintis bendrų politinių tikslų. Sportininkas tvirtino bent šiuo metu esąs įsitikinęs, kad iš politikos pasitraukė visam laikui.

Darbdaviai apstulbę

V. Trofimovas apie jam pareikštus įtarimus pats pranešė Lietuvos darbo biržos direktoriui Vidui Šlekaičiui. Pasak direktoriaus, įtarimai nėra nusikaltimas ir tai su dabartine veikla nesusiję, tačiau jei jie pasitvirtintų, Lietuvos darbo biržos direktorius vertintų neigiamai.

Panevėžio kūno kultūros ir sporto centro laikinasis direktorius Saulius Raziūnas apie vaikų ultratriatlono trenerį užgriuvusius nemalonumus teigia sužinojęs tik iš žiniasklaidos.
„Negaliu patikėti. Net neįsivaizduoju, kodėl treneris, sportininkas gali būti įtariamas korupcija“, – stebėjosi S. Raziūnas.

Lazda atsisuko

Žinomam Panevėžio politikui ir Lietuvą plaukimais per didžiausius pasaulio žemynų gėlavandenius ežerus garsinusiam sportininkui pareikšti įtarimai – šiomis dienomis labiausiai aptariama miesto politikų naujiena. 

Tokio dėmesio ši žinia sulaukė dėl paties V. Trofimovo aštrių pasisakymų įtariamojo Panevėžio mero Vitalijaus Satkevičiaus atžvilgiu. V. Trofimovas daug kartų yra pabrėžęs, jog miestui didelė gėda, kad jam vadovauja korupcija įtariamas meras, šiam patarinėja taip pat įtariamasis, netgi Savivaldybės administracijos direktorė yra įtariama. Miesto vadovai įtariamaisiais tapo STT Panevėžio valdybai pradėjus narplioti Europos vyrų krepšinio čempionato organizavimo peripetijas.
„Nejaučiu jokios piktdžiugos. Panašioje situacijoje gali atsidurti kiekvienas vadovas ir politikas“, –„Sekundei“ teigė V. Satkevičius. 

Miesto Taryboje V. Trofimovo didžiausiu oponentu laikomas konservatorius Raimundas Pankevičius juokauja be paliovos sulaukiantis juokais jam užuojautą reiškiančių politikų. V. Trofimovas ir R. Pankevičius juokų objektu tapo po to, kai, per skyriaus susirinkimą susikirtus nuomonėms viešai apsistumdė.