Apsilankiusi Vilniaus Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninėje, šalies vadovė pasibaisėjo jos padėtimi ir pareiškė, esą ministras Vytenis Andriukaitis daug šneka, o dirbti dar nepradėjo.

Ligoninė, įsikūrusi prestižiniame Vilniaus Žveryno mikrorajone, atrodo toli gražu ne prestižiškai. Pastatai seni, infrastruktūra atgyvenusi, tad ir gydymo sąlygos prezidentės nesužavėjo. Šalies vadovė piktinosi, kad stalčiuose dūla ligoninės iškėlimo į tinkamesnes patalpas projektas. Už tai atsakomybę esą prisiimti turėtų Sveikatos apsaugos ministerija ir pats ministras.

Išrašė pylos V. Andriukaičiui

Po apsilankymo ligoninėje prezidentė žurnalistams pareiškė, jog atsakomybė dėl vis apgailėtinose patalpose veikiančios ir vis dar neiškeltos gydymo įstaigos gula ir ant Sveikatos apsaugos ministerijos pečių. Pylos gavo ir ministras Vytenis Andriukaitis.

„Sveikatos ministerijos aplaidumas ir šio projekto nevykdymas kelia nuostabą. Ir norėčiau pakviesti sveikatos ministrą, kuris labai daug žada, daug šneka, pradėti realia dirbti. Tikiuosi, kad taip ir įvyks“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Ji pažymėjo, kad Infekcinių ligų ir tuberkuliozės ligoninės klausimas stringa ne tik dabartinėje Vyriausybėje. „Jau kelis kartus viena ar kita vyriausybė mėgino spręsti šį klausimą. Ir vis atidėdama. (...) Šios ligoninės iškėlimas kainuotų palyginti labai nedaug“, - konstatavo D. Grybauskaitė.

Medikai dirba „kaip fronte“

Šalies vadovės žodžiais, medikai šioje ligoninėje dirba „fronto sąlygomis“, o padėtis tokia, kad rizikuojama ir pacientų, ir gydytojų gyvybėmis.

„Esame situacijoje, kurią vadinu nusikalstamu aplaidumu. Lietuvoje, Europoje ir turbūt pasaulyje tokių sąlygų infekcinėje ligoninėje turbūt niekur nerasime. Tai patvirtina ir ligoninės gydytojai. O tai reiškia, kad mes savo žmones gydome rizikingomis gyvybei sąlygomis. O to negali sau leisti jokia valstybė.

Ši ligoninė aptarnauja per metus 17 tūkst. žmonių, kartais iki 30 tūkst. (...) Turime gražiausius pavyzdžius: ir Santariškių ligoninę, ir kitas, ir puikią techniką, ir labai profesionalius ir gerus gydytojus. Bet šioje ligoninėje šie gydytojai dirba kaip fronte. Kiekvieną dieną jie rizikuoja ir savo gyvybėmis. Tai yra neleistinas ir nusikalstamas aplaidumas“, - aštrių žodžių negailėjo D. Grybauskaitė.

Anot prezidentės, ligoninės iškėlimo į kur kas tinkamesnes patalpas projektas gali būti įgyvendintas faktiškai už dyką. Mat gydymo įstaiga užima 2 hektarus žemės prestižiniame Vilniaus Žvėryno mikrorajone.

„Tai yra Žvėrynas. Tai yra du hektarai labai brangios žemės, kurią pardavus šis projektas beveik nieko nekainuotų. Praktiškai nieko nekainuojantis projektas yra nevykdomas“, - piktinosi D. Grybauskaitė.

Prezidentūra pabrėžia, jog ši ligoninė dar 2011 metais buvo reorganizuota į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų filialą, tačiau jau tris kartus buvo nukeltas ligoninės restruktūrizavimas ir gydymo sąlygų pacientams pagerinimas.

V. Andriukaitis siūlo prezidentei aplankyti kalinių ligoninę

Sveikatos apsaugos ministras V. Andriukaitis DELFI teigė iš dalies sutinkantis su prezidentės kritika. Tačiau pirmiausiai jis nusistebėjo, kodėl šalies vadovė pasirinko būtent šią ligoninę. Be to, ministras priminė, jog D. Grybauskaitė tvirtina biudžetą, o su juo – ir finansavimą medicinos investiciniams projektams. 

„Prezidentė kiekvienais metais pasirašinėja šalies biudžetą. Ir visus investicinius projektus ji mato ir žino. (...) Taip pat prezidentė turi nemažą finansų ministrės patirtį ir puikiai supranta, kokioje padėtyje buvo ir yra daugelis ligoninių. Tame tarpe – ir Infekcinė. Nežinau, kodėl būtent šiandien pasirinktas Infekcinės ligoninės lankymas. Nes būtų smagu, kad būtų aplankyta Tuberkuliozės ligoninė, kalėjimo ligoninė, Utenos ligoninė“, - vardijo V. Andriukaitis, pridurdamas, jog šiose įstaigose taip pat „verkiant“ reikia pinigų remontams. 

„Mūsų ministerija gali nurodyti dar daug lankytinų vietų“, - pridūrė politikas. 

Sykiu jis pažymėjo abejojantis, ar tinkamai parengti ankstesnės Vyriausybės projektai sveikatos apsaugos srityje. 

„Tie projektai, kurie buvo iki manęs pateikti, man kelia abejonių. Bet jie jau yra įvykdyti. Aš, pavyzdžiui, nebūčiau skubėjęs iškeldinti Raudonojo kryžiaus ligoninės, o greičiau būčiau suteikęs prioritetą iškelti Infekcinę ligoninę. Ir taip pat investuoti daugiau pinigų į Tuberkuliozės ligoninės sutvarkymą ir turėti pakankamas sąlygas tiems ligoniams. Tačiau Raudonojo kryžiaus ligoninė kažkodėl buvo greičiau iškelta ir uždaryta. (...) Geresnės ligoninės uždarytos ir iškeltos, o blogesnės paliktos. Tai žinoma, sutinku su prezidente, kad planavimas yra prastas. Tačiau dabar noriu patikinti, kad vyksta diskusija su Santariškių ligonine dėl investicinių planų“, - aiškino ministras.

Prezidentės argumentas dėl žemės Žvėryne pardavimo V. Andriukaičiui didelio įspūdžio nedaro. Sykiu jis stebisi, kodėl tokio pasiūlymo D. Grybauskaitė neteikė ankstesnės Vyriausybės ministrui. 

„O ar nebuvo žinoma ir prieš trejus, ir prieš ketverius, ir prieš penkerius metus, kad tai Žveryne stovi? Kas čia naujo? Kas čia nežinomo? Antras dalykas – neaišku, už kiek parduosi. Nes jau dabar Turto bankas, kuris turi problemų pardavinėjant iškeltus (ligoninių – DELFI) pastatus, mato, kad pinigų lūkesčiai buvo žymiai didesni negu gaunama“, - atsikirto V. Andriukaitis. 

Ministras žada kartu su prezidente ieškoti sprendimų ir spręsti ne tik Infekcinės, bet ir kitų ligoninių problemas.