Žemaitijos nacionaliniame parke, Plateliuose, lankytojus vilioja vienintelis Lietuvoje Užgavėnių kaukių muziejus. Kaukių ekspozicija įkurta Platelių dvaro arklidėje. Čia pristatoma beveik 300 žemaitiškų Užgavėnių lėčynų. Taip žemaičiai vadina kaukes.

Į mus žvelgia velniai, smertys, daktarai, žydai, kanapinis, lašininis, gervė, ožys, meška, arklys, nuotaka ir būrys kitų personažų. Labiausiai dėmesį atkreipiau į didžiakrūtę Morę – dingtelėjo, kad didelės krūtinės kultas mus pasiekia dar iš pagonybės laikų.

Muziejininkė Dalia Jakštienė pasakoja, kad kaukės rinktos beveik 20 metų. Muziejuje eksponuojamos medinės, medžiaginės, kailinės, megztos lėčynos. Kai kurios jų – labai senos. Pasak D. Jakštienės, ir Platelių jaunimas auklėjamas, kad nesigamintų holivudinių kaukių – jos turi būti tradicinės, kuo paprastesnės.

„Musėt, niekuo nesiskiria, tik autoriai žemaičiai“, – klausiama, kuo žemaitiškos lėčynos skiriasi nuo kitų regionų kaukių, juokėsi muziejininkė. Čia pat ji pridūrė, kad pagal tradiciją žemaitiškos kaukės turi būti su karūnomis – lėčyna turi būti ne tik baisi, bet ir papuošta.

Prieš dvejus metus moderniai atnaujintas muziejus, kuriame įrengtas net geoterminis šildymas, sulaukia daug svečių iš užsienio – vokiečių, anglų, rusų. „Jiems labai patinka, kai pamato mūsų kaukes, jiems būna didžiausias vau, kiekvieną kaukę fotografuoja kaip didžiausią stebuklą. Jie nenori patikėti, kad ir šiandien šią šventę švenčiame“, – DELFI pasakojo D. Jakštienė.

Užgavėnes plateliškiai švenčia kaip reikiant. Kasmet atskiras šventes rengia mokiniai ir suaugusieji. Sovietmečiu šventė vykdavo ant Platelių ežero, jos metu rengtos ir žirgų lenktynės. Muziejuje eksponuojama 1978 m. daryta Užgavėnių šventės ant ežero nuotrauka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)