Svarbu: šioje byloje teismas yra priėmęs nuosprendį, kuriuo D. Prialgauskas yra išteisintas dėl jam inkriminuotų nusikalstamų veikų.

Tarp nukentėjusiųjų – ir gerai žinomos bendrovės: „Achema“, „Vilniaus paukštynas“, „Skinija“, „Bitė Lietuva“, „Vesiga“, „Linas“, „Skonis ir kvapas“, „Nordic Sugar Kėdainiai“, „Kėdainių grūdai“ ir kt., mokėjusius metinius mokesčius už brūkšninius kodus GS1 sistemoje (šie kodai naudojami ant prekių pakuočių, pagal juos parduotuvės kasininkas nustato prekės kainą).

Kaltinamiesiems nukentėjusiaisiais pripažintos bendrovės yra pareiškusios beveik 400 tūkst. Lt ieškinius. Daugiausiai iš kaltinamųjų prisiteisti siekia Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacija (LPPARA) – daugiau kaip 337 tūkst. Lt.

Sudėtingą, todėl net kelerius metus tirtą baudžiamąją bylą trečiadienį pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas. Tiesa, kol kas nesėkmingai – teisėjas Olegas Zaicevas susidūrė su netikėta kliūtimi, kai kaltinamieji ir jų gynėjai pareiškė, jog prokurorų pateikti kaltinimai nėra suprantami, be to, kaltinamajame akte esą nėra atskleistas nusikalstamų veikų turinys ir t. t.

Su tokia pozicija kategoriškai nesutinka prokurorai – jie mano, kad byloje yra surinkta pakankamai duomenų kaltinimams pagrįsti, be to, nusikalstamų veikų turinys byloje atskleistas pakankamai plačiai.

Ar byla toliau bus nagrinėjama teisme, ar grįš į prokuratūrą, teismas ketina paskelbti vasario pabaigoje.

Šioje byloje kaltinimų sulaukęs V. Andriukaičio 45 metų patarėjas D. Prialgauskas ir 47 metų G. Šešplaukienė ikiteisminio tyrimo metu atsisakė duoti parodymus, todėl kol kas težinoma, jog jie nepripažįsta jiems inkriminuojamų veikų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis nustatyta, kad asociacija „Nacionalinė GS1 organizacija“ nuo 2009-ųjų spalio 17-osios iki 2010-ųjų lapkričio 18-osios apgaule įgijo didelės – daugiau kaip 90 tūkst. Lt vertės svetimą turtą.

Pareigūnai nustatė, kad „Nacionalinę GS1 organizaciją“ įsteigęs ir faktiniu jos vadovu buvęs D. Prialgauskas į galimą nusikalstamą veiką įtraukė LPPARA padalinio „GS1 Lietuva“ darbuotoją G. Šešplaukienę – pasinaudodamas LPPARA vykdoma reorganizacija tendencingai suteikė klaidinančią informaciją, todėl metinius GS1 sistemos palaikymo mokesčius klientai ėmė mokėti „Nacionalinei GS1 organizacijai“.

Nustatyta, kad GS1 tarptautinio biuro bendrųjų reikalų departamento direktorei buvo pateikta informacija, jog „GS1 Lietuva" valdyba priėmė sprendimą, kad ji turi tęsti savo veiklą kaip juridiškai nepriklausoma ne pelno organizacija, nepavaldi LPPARA.

Bylos duomenimis, dar 2009-ųjų spalį, D. Prialgauskas, siekdamas sutrikdyti LPPARA prieigą prie „GS1 Lietuva“ interneto svetainės, su interneto ryšio tiekėju sudarė panaudos sutartį dėl domeno vardo neatlygintinio perdavimo asociacijai „Nacionalinė GS1 organizacija“.

Pasinaudojant duomenų bazėje esančiais duomenimis G. Šešplaukienė esą surinko visą informaciją apie „GS1 Lietuva“ klientus – įmones, vykdančias prekių ženklinimą brūkšniniais kodais, jų sutartis su „GS1 Lietuva“ bei jose nurodytus kontaktinius duomenis, jiems suteiktus gamintojų numerius GS1 sistemoje, išduotus brūkšninius kodus bei informaciją apie jų mokamų kasmetinių mokesčių dydžius.

Netrukus buvo išplatinti pranešimai Lietuvoje registruotoms įmonėms, kurios naudojosi „GS1 Lietuva“ paslaugomis, kad nuo 2009-ųjų spalio 1-osios veiklą su kodavimu brūkšniniais kodais vykdys asociacija „Nacionalinė GS1 organizacija“. Be to, buvo išsiuntinėta informacija apie būtinus sumokėti metinius mokesčius.

Prokurorai teigia, kad kaltinamieji ėmėsi ūkinės veiklos, neturėdami teisės tai daryti, neturėdami leidimo pasinaudojo svetimu prekių ženklubei neteisėtai įgijo svetimą didelės vertės turtą.

Šiuo metu brūkšninius kodus vėl išduoda „GS1 Lietuva“.