Savo nepasitenkinimą P. Auštrevičius nutarė išreikšti po to, kai paaiškėjo, kad prezidento rinkimuose dalyvaus buvęs liberalų bendražygis, Vilniaus meras Artūras Zuokas. Partijos lyderis Eligijus Masiulis atmeta kolegos priekaištus, tačiau juos visiškai palaiko politologas Alvidas Lukošaitis.

Liberalai „sukūrė kandidatą A. Zuoką“

Vilniaus merui paskelbus apie savo kandidatavimą, P. Auštrevičius pratrūko socialiniame tinkle „Facebook“, apkaltindamas savo partiją tuo, jog ji iš esmės padeda A. Zuokui ir aukoja savo elektoratą.

„Liberalų sajūdžio sprendimas šeštadienį sukūrė kandidatą A. Zuoką. Liberaliam rinkėjui dar padidėja pasirinkimo klaidos galimybė“, - pareiškė parlamentaras.

P. Auštrevičius buvo minimas tarp trijų liberalų, kurie galėjo tapti partijos kandidatais į prezidentus. Kiti du – Seimo nariai Eugenijus Gentvilas bei Remigijus Šimašius.

E. Masiulis tiki rinkėjų sveiku protu

Su kolegos pasipiktinimu nesutinka liberalų lyderis E. Masiulis. Jis DELFI teigė manantis, jog parama D. Grybauskaitei – geriausias variantas liberalams.

„Natūralu, kad partijos taryboje tos diskusijos vyko pakankamai karštai. P. Auštrevičius buvo šalininkas sprendimo, kad reikia kelti savo kandidatą. Tačiau šiandieną, man atrodo, reikia realistiškai vertinti situaciją valstybėje. Ir tai, kad prieš D. Grybauskaitę formuojasi populistinių jėgų blokas, kuris įvairiais būdais bando diskredituoti ją. Man atrodo, kad liberalai, galvodami ne egoistiškai, kaip čia daugiau save parodyti per rinkimus, o suvokdami atsakomybę, stoja D. Grybauskaitės pusėn“, - kalbėjo E. Masiulis.

Politikas teigė nemanantis, kad A. Zuokas nušvilps ženklią dalį liberalų rinkėjų balsų. Jo nuomona, Vilniaus mero kandidatavimas – „noras reanimuoti“ mero vadovaujamą partiją „Taip“ prieš Europos Parlamento ir savivaldos rinkimus.

„Tai yra triukas. (...) Manau, kad A. Zuoko ir mūsų, Liberalų sąjūdžio, elektoratas jau yra pakankamai aiškiai atsiskyręs. Nemanau, kad A. Zuoko atsiradimas kandidatų sąraše gali suvilioti Liberalų sąjūdžio rinkėjus“, - neabejojo E. Masiulis.

Kandidato į merus nereklamuos

Liberalai jau kurį laiką rodo pasiruošimo kitų metų savivaldos rinkimams ženklus. Vienas akivaizdžiausių – prie Vilniaus Žaliojo tilto iškabinta reklama, kur partiečiai sveikina R. Šimašių 40-ojo gimtadienio proga ir linki jam tapti Vilniaus meru.

E. Masiulis neslepia, kad Seimo narys R. Šimašius – būsimas liberalų sąrašo lyderis savivaldos rinkimuose. Tačiau partijos galva nemano, kad nekeldama savo kandidato partija prarado gerą progą pademonstruoti vilniečiams R, Šimašiaus asmenybę.

„Nebetikiu tais pigiais triukais. Mes orientuojamės į samoningus rinkėjus. Jie suvokia ir supranta, labiau vertina tuos politikus, kurie nuosekliai siekia užsibrėžto tikslo. Iš tikrųjų – Remigijus yra įvardintas kaip Liberalų sąjūdžio kandidatas į Vilniaus miesto merus kitų metų rinkimuose. Yra daug nišų ir daug kanalų, per kuriuos galima reikšti savo poziciją, būti matomam. Ką Remigijus sėkmingai daro. Ir nebūtinai jam reikia dar išsikelti kandidatu į prezidentus. Geriau politikams būti sažiningiems ir nuoširdiems prieš rinkėjus. Ir aiškiai įvardinti – kas ruošiasi į Europos Parlamento rinkimus, kas ruošiasi į prezidentus, kas ruošiasi į savivaldybių rinkimus“, - aiškino E. Masiulis.

A. Lukošaitis: aš irgi būčiau piktas

Politologas A. Lukošaitis liberalų ginče stoja į P. Auštrevičiaus pusę. Esą liberalas turi pagrindo piktinis, o savo nepasitenkinimą reiškia net stebėtinai santūriai.

„Aš pritarčiau P. Auštrevičiui. Aš irgi būčiau piktas. Ko gera, labiau piktas negu P. Auštrevičius, jeigu būčiau partijos narys“, - kalbėjo A. Lukošaitis.

Prieš beveik trejus metus vykusius savivaldos rinkimus A. Zuokas laimėjo su krūva pažadų. Algos iki žadėtųjų aukštumų kopia lėtai, meras ištesėjo pažadą įkurti Vilniaus avialinijas, tačiau „Air Lituanica“ projektas smarkiai buksuoja. Tačiau visa tai, A. Lukošaičio nuomone, nekeičia fakto, jog A. Zuoko dalyvavimas – teigiamas reiškinys rinkimuose.

„Sveikinčiau ir džiaugčiausi, kad jis kandidatuoja. Ir norėčiau, kad tokių kandidatų būtų kuo daugiau. Vis tiek A. Zuokas yra spalvinga asmenybė, spalvingas veikėjas. Energingas, ambicingas. Turi savo nuomonę – kai kada, gana aštrią. Manau, jis yra žmogus, sugebantis savo nuomonę ginti. (...) A. Zuoko kandidatavimas rinkimų kampanijai šį tą suteikia. Yra buvę daug kandidatų, kurie nieko papildomo, įdomesnio, sveikesnio rinkimams nesuteikdavo. Manau, kad A. Zuokas suras žmonių, rinkėjų, sugebės juos sudominti, pagyvins debatus, diskusijas. Manau, vien dėl to galima sveikinti tokį sprendimą.

Antras argumentas sietinas su tuo, kad A. Zuoko asmenyje aš matyčiau tam tikrą potencialą ir tam tikrą galimybę mesti tam tikrą iššūkį – sėkmingą ar nesėkmingą – būsimų rinkimų favoritams. Vien nuo to mūsų demokratijai būtų daugiau sveikatos“, - vertino A. Lukošaitis, paragindamas A. Zuoką „aktyviau lipti ant barikadų“ ir propaguoti agresyvią kampaniją.

Paprašytas įvertinti kol kas neįspūdingus Vilniaus mero reitingus, pašnekovas į klausomą atsakė klausimu.

„O kas nesvyruoja ties tais keliais procentais, išskyrus vieną kandidatą? Visi svyruoja. O nugriebti A. Zuokas visą laiką sugebėdavo. Nuo energingesnės, aktyvesnės, jaunatviškesnės, optimistiškesnės visuomenės dalies, rinkėjų kontingento“, - aiškino A. Lukošaitis.

Tuo tarpu politologas Raimundas Lopata nelinkęs sureikšminti Vilniaus mero pozicijų prezidentinėse lenktynėse. „A. Zuokas ten nieko nekeičia“, - mero galimybes lakoniškai įvertino R. Lopata.