Jau po poros valandų apie tai pranešė Lenkijos spaudos agentūra PAP. Antradienį pokalbį su Lenkijos seimo deputatu, Lietuvos ir Lenkijos seimų parlamentinės asamblėjos vicepirmininku Arturu Gurskiu apie Lietuvos lenkų situaciją išspausdino katalikiškos pakraipos dienraštis “Nasz Dziennik”.

Pasak parlamentaro, Lietuvos lenkai palikti likimo valiai, nes nejaučia nei Lenkijos, nei Lenkijos vyriausybės paramos, ginant jų teises.

A.Gurskio nuomone, Lenkijos vyriausybė jau seniai turėjo pareikalauti iš Lietuvos, kad ši priimtų tautinių mažumų įstatymą, kadangi dėl jo stokos lietuvių valdininkai kaip nori interpretuoja tautinių mažumų teises, nenaudingas lenkams.

Lenkų parlamentaras, paklaustas kaip vertina LLRA Seimo frakcijos demaršą, kalbant V.Landsbergiui, palikti seimo salę, sako, jog “jie turėjo tokiu būdu pareikšti protestą, kadangi nesutinka su nevienodu Lietuvos piliečių traktavimu, nes į lenkus žiūrima kaip į antros rūšies piliečius”.

A.Gurskis tikina dienraščio skaitytojus, kad finansinės baudos už dvigubus gatvių užrašus – tai tik ledkalnio viršūnė, nes “lenkai susiduria su diskriminacija ir persekiojimu įvairiose gyvenimo srityse”.

Tėvams sakoma, kad jeigu jų vaikai baigs lenkišką mokyklą, tai gero darbo Lietuvoje negaus. Parlamentaro nuomone, tai yra sąmoningas lenkų mažumos lietuvinimas.

Pasak lenkų parlamentaro, tai Vytautas Landsbergis įsuko antilenkiškumo spiralę lietuvių tautoje.

“Lenkus panaudojo savo tautiečių bauginimo objektu ir tapo savotiškos lenkų išstūmimo iš Vilniaus ir Vilniaus krašto politikos pradininku. Daug žemės šiose teritorijose buvo grąžinta ne tikriesiems jos šeimininkams ir jų palikuonims, o perduota lietuviams, kurie buvo skatinami apsigyventi šiose vietovėse, kurios priklausė lenkams. Taip pat V.Landsbergio šeima yra šios politikos beneficiantė” – tikina Lietuvos ir Lenkijos seimų parlamentinės asamblėjos, kurios tikslas gerinti abiejų šalių santykius, vicepirmininkas.