Užsienyje gerokai užsibuvusią „Drąsos kelio“ frakcijos seniūnę Neringą Venckienę pavaduojanti parlamentarė, buvusi konservatorė Aurelija Stancikienė tokio turinio laišką nusiuntė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) sprendžiančiai dėl referendumo, kuriuo siekiama uždrausti Lietuvos žemės pardavimą užsieniečiams.

VRK nariai neslepia tokį „Drąsos kelio“ elgesį traktuojantys kaip spaudimą. A. Stancikienės nuomonė priešinga – esą tai tik „išankstinių nuomonių“ prevencija.

Leiskite referendumą, jei ne – bus Ukraina

A. Stanckienės laiške VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas ir komisijos nariai, deleguoti socialdemokratų, konservatorių bei liberalų, kaltinami gyventojų valios ignoravimu ir Konstitucijos pažeidinėjimu.

Savo laiške parlamentarė ne sykį užsimena apie pilietinius neramumus. Ir tai atvirai vadina įspėjimu VRK nariams bei politinėms partijoms.

„Tokia susidariusi situacija artina Lietuvą prie tokios politinės krizės, kuri susidariusi Ukrainoje, kai valdžia uzurpavo Tautos konstitucines galias. LR Seimo frakcija „Drąsos kelias“ įspėja parlamentines partijas ir VRK pirmininką, kad toliau pažeidinėjant konstitucines 300 tūkst. piliečių teises, jiems teks visa atsakomybė, jei šie piliečiai pasinaudos Lietuvos Respublikos Konstitucijoje numatyta teise: „Tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas kėsinasi į konstitucinę santvarką“, - rašo A. Stanckienė.

J. Žilinskas: gal čia įspėjimo raštelis?

VRK narys, teisininkas Justinas Žilinskas DELFI teigė, jog „Drąsos kelio“ atstovės laiškas vėl pila žibalo į konfrontacijos dėl referendumo ugnį.

„Nemanau, kad atneš ką nors naudingo dialogo tarp referendumo iniciatorių ir VRK skatinimui. Dabar daugiau mažiau nusistovėjęs buvo „sugyvenimo kelias“. Ir tokie pareiškimai eilinį kartą išbalansuoja viską ir vėl stumia žmones į priešingas barikadų puses“, - kalbėjo J. Žilinskas.

Parlamentinei partijai, anot jo, toks elgesys garbės nedaro. „Gal čia įspėjimo raštelis?“ - pusiau juokais klausė VRK narys.

Pasak jo, tarp referendumo iniciatorių yra tiek taikiai, tiek karingai nusitaikiusių žmonių. „Bet kai tokie laiškai ateina – supykdo tiesiog“, - neslėpė pašnekovas.

R. Stabingis: tai spaudimas

Laišką DELFI pakomentavo ir Liberalų sąjūdžio deleguotas VRK narys Rokas Stabingis. Jis pirmiausiai stebėjosi, kodėl A. Stancikienė apeliuoja į keturis VRK narius, tarsi jie būtų dauguma 16 narių komisijoje. Šie keturi žmonės – tai pats R. Stabingis, VRK pirmininkas Z. Vaigauskas, konservatorių deleguotas Valdas Benkunskas bei socialdemokratų atstovė Živilė Verbylaitė.

„Jeigu socialdemokratų, konservatorių ir liberalų yra trys atstovai, jie ir VRK pirmininkas sudaro tik ketvirtadalį komisijos. Nemanau, kad 25 procentai gali viską lemti“, - sakė VRK narys.

R. Stabingis A. Stancikienės laišką vertina kaip „tam tikrą spaudimą“ siekiant, kad referendumas būtų paskelbtas. „Lyg liepia skelbti referendumą. Čia toks tikslas to pranešimo – paskatinti tuos „bloguosius“ veikti ir paskelbti referendumą“, - svarstė pašnekovas.

A. Stancikienė: daugumos piliečių valia turi būti išgirsta

Parlamentarė A. Stancikienė DELFI teigė savo laiško nevertinanti kaip spaudimo VRK.

„Mes nesame nei iniciatyvinės grupės nariai, nei dar kažkas, kad darytume kažkokį spaudimą ar kažkokią tai konkrečią nuomonę“, - kalbėjo Seimo narė.

„Drąsos kelio“ frakcijos seniūnės pavaduotoja tikino siekusi atkreipti dėmesį į gyventojų valią.

„Tikslas ir buvo atkreipti dėmesį, kad didžioji dalis Lietuvos žmonių yra pareiškusi nuomonę. Ir negalima jiems sudaryti kliūčių ateiti į referendumą pareikšti savo nuomonę“, - tęsė A. Stancikienė.

Paklausta, ar užuominomis apie Ukrainą ir piliečių „teisę priešintis“ žadamos riaušės, pašnekovė teigė savo laiške to neįžvelgianti.

„Tokios didelės dalies savo piliečių ignoruoti dėl formalių priežasčių tikrai negalima. Labai akivaizdu, kad VRK nariai – didelės dalis VRK narių, astovaujanti politines partijas, turi išankstines nuomones ir yra visiškai neobjektyvūs“, - sakė A. Stancikienė.

Be to, parlamentarė teigė pirmadienį išgirdusi Z. Vaigausko pažadą dėl referendumo.

„Ir šiandien, šnekėdami su VRK pirmininku, akivaizdžiai matėme, kad pats pirmininkas sako: yra visokių išankstinių nuostatų ir t.t. Tai yra tiesiog prašymas, kad būtų objektyviai dirbama, neišbrokuojama tai, kas yra akivaizdžiai surinkta pagal įstatymus. Ką ir užtikrino pirmininkas – kad tikrai taip ir bus“, - reziumavo A. Stancikienė.