"Tautos ir kitų žmonių, gyvenančių tam tikroje teritorijoje, laisvė nėra dovana, ji iškovojama, o po to saugoma", - tradicinėje atminimo laužų uždegimo ceremonijoje prie Seimo sakė Lietuvos Sąjūdžio pirmininkas Vidmantas Žilius.

Žinomo disidento vaikaitis, studentas Antanas Terleckas tvirtino didžiuojąsis esąs lietuviu ir ragino nepamiršti savo šaknų.

"Šiandien ko gero esminis klausimas, kurį užduodame kiekvienas priimdamas vienokį ar kitokį sprendimą, yra o kas man iš to. Tokiomis dienomis kaip sausio 13-ąją galiu kaip niekada išdidžiai pareikšti visam pasauliui, kad esu lietuvis, tuo neapsakomai didžiuojuosi ir nė už ką nesikeisčiau vietomis su amerikiečiu, anglu ar prancūzu, ar dar kuo nors kitu. Mūsų tautos didvyriai pastatė milžinišką paminklą laisvei, jo galbūt neįmanoma pamatyti plika akimi, tačiau jis yra toks, kad jo gali pavydėti visas pasaulis", - teigė A.Terleckas.

Buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis atkreipė dėmesį, kad per daug dabartinėje Lietuvoje skleidžiami neigiami, šalį menkinantys dalykai.

"Baikit. Yra labai geras žodis - bai-kit. Nėra geriau kaip namie. O jeigu kas išsibarsto į tolimus pasviečius, kad užsidirbtų daug pinigų, tai jeigu su tais pinigais ir liks, bus užsidirbęs tik prabangesnį karstą. Laimė - ne ten. Nėra didelė laimė turėti prabangesnį karstą negu kaimyno. Ką nors padaryti gero žmonėms, padaryti Tėvynei, būti kartu su ja ir varguose, ir nesusipratimuose, ir susipykimuose, bet būti čia ir kurti savo šaliai, stiprinti savo šalį - štai, kur yra prasmė", - kalbėjo jis.

Anot jo, būtina išlaikyti Sausio 13-osios stiprybę.

"Kai čia susirenkame, prisimename, kokie buvome stiprūs ir kad galime būti stiprūs ir atsparūs. Atsparūs ne tik smurto jėgai, kuri šiandien vėl siautėja maidane, vėl buožėmis daužo žmonių galvas, o jie ten ateina nebijodami, kad nebūtų to daužymo buožėmis. Mūsų kibirkštis pasklido, narvo šeimininkai gal ant mūsų ir pyksta, kad mes ją paskleidėme, bet mes nepasigailėsime", - kalbėjo V.Landsbergis.

Per minėjimą prie Seimo rūmų atiduota pagarba 14 žuvusiųjų 1991 metų sausio 13-ąją - Loretai Asanavičiūtei, Virginijui Druskiui, Dariui Gerbutavičiui, Rolandui Jankauskui, Rimantui Juknevičiui, Alvydui Kanapinskui, Algimantui Petrui Kavoliukui, Vytautui Koncevičiui, Vidui Maciulevičiui, Titui Masiuliui, Alvydui Matulkai, Apolinarui Juozui Povilaičiui, Ignas Šimulioniui, Vytautui Vaitkui.

Tradiciniai atminimo laužai sekmadienį taip pat uždegti prie Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos pastato, Vilniaus Televizijos bokšto, kur lygiai prieš 23 metus nuo sovietų agresijos žuvo 14 laisvės gynėjų.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje. Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

Nors kariams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

politika@bns.lt , +370 5 205 8510 - Lietuvos naujienų skyrius