Tokį pareiškimą ši frakcija priėmė atsižvelgdama į susiklosčiusią situaciją, "žeminančią žmogaus orumą bei ignoruojančią piliečio teisę viešame gyvenime, šalia valstybinės kalbos, naudoti gimtąją kalbą".

Seimo LLRA frakcija taip pat reikalauja teismų nutarimų, "persekiojančių ir baudžiančių Lietuvos piliečius už gimtosios kalbos naudojimą viešame gyvenime, panaikinimo, Lietuvos teisinės sistemos depolitizavimo, visų ieškinių, susijusių su tautinių mažumų kalbų vartojimu viešajame gyvenime, atsiėmimo".

LLRA frakcija pareiškė, kad žada ryžtingai naudoti visus demokratiškus būdus Lietuvoje ir tarptautinėje erdvėje tautinių mažumų teisėms apginti. "Kreipsimės į visas tarptautines institucijas bei geros valios žmones dėl žmogaus teisių pažeidimų mūsų daugiatautėje ir daugiakultūrėje valstybėje",- pareiškė LLRA frakcija, kuriai vadovauja Seimo narė Rita Tamašunienė.

Ji pabrėžia, kad 2013 metų Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) tarybai pusmetį, tautinės mažumos, vertindamos šalies reprezentacines funkcijas tarptautinėje arenoje bei politinio veido svarbą, nerengė jokių protesto akcijų.

"Deja, paskutiniai įvykiai rodo, kad tautinių mažumų ištikimybė nepriklausomai Lietuvai, padorus ir sąžiningas darbas Lietuvos labui nėra įvertinti. Tautinių mažumų įstatymo nauja redakcija nėra priimta, o ruošiamojoje bandoma atsisakyti nepriklausomybės laikotarpiu priimtų nuostatų. Net grįžimas prie 1991 m. sausį priimtų ir 20 metų veikusių normų yra blokuojamas",- pastebi LLRA frakcija.

Komentuodama Vilniaus apygardos teismo sprendimą, kuriuo paskirta, frakcijos vertinimu, milžiniška 43 tūkst. 400 litų (12 569 eurų) bauda už dvikalbių gatvių pavadinimų lentelių naudojimą Šalčininkų rajone Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktoriui, LLRA frakcija sako, kad jai "kyla klausimas dėl teisingumo vykdymo principo bei teismų skaidrumo Lietuvoje".

"Remiantis tuo, kad baudos yra skiriamos už tai, kad tautinės mažumos savo gimtąją kalbą vartoja rajone, kurio 79 proc. gyventojų sudaro lenkai, ši teismo nutartis yra grynai politinė. Deja, tai meta šešėlį ant mūsų šalies teismų, kadangi civilizuotoje, demokratinėje valstybėje sunku įsivaizduoti situaciją, kuomet aukštesnės instancijos teismas baudą padidina beveik šimtą kartų. Keista, kad visa tai vyksta Europos Sąjungos valstybėje narėje",- pareiškė Seimo LLRA frakcija.

Lietuvos Laisvės gynėjų dienos minėjimo (Sausio 13 d.) išvakarėse, LLRA frakcija pažymi, kad Lietuvos lenkų bendruomenė, aktyviai gynusi Lietuvos nepriklausomybę ir jos siekusi, po 23 metų nuo jos atkūrimo, praėjus beveik 10-čiai metų nuo įstojimo į ES ir NATO bei pasibaigus pirmininkavimui ES Tarybai, sulaukia "priespaudos bei milžiniškų finansinių nuobaudų už savo gimtosios kalbos naudojimą".

"Tokia susiklosčiusi situacija kompromituoja demokratinės valstybės pamatus. Tuo labiau, kad Lietuvos lenkai ne tik palaikė ir dalyvavo kovoje už laisvę ir Lietuvos nepriklausomybę, bet ir kartu su visais Lietuvos piliečiais siekė bendro tikslo - nepriklausomos, demokratiniais pagrindais atkurtos Lietuvos valstybės kūrimo", - sakoma Seimo LLRA frakcijos pareiškime.

Kaip ELTA jau skelbė, Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius apgailestauja, jog klausimas dėl Tautinių mažumų įstatymo iki šiol dar nėra išspręstas.

Penktadienį lenkiškai radijo stočiai "Znad Wili" A. Butkevičius kalbėjo, kad šiuo metu laukia Konstitucinio teismo paaiškinimų.

"Tautinių mažumų įstatymo projektas yra įstrigęs tam tikrų derinimų procedūrose. Tai man kelia nerimą. Šiuo metu laukiu kuo greitesnių Konstitucinio teismo išaiškinimų",- sakė jis.

Premjeras tikisi, jog įstatymo projektai bus pateikti Seimo pavasario sesijoje.