Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo skundą, kad centre maitinimas organizuojamas neatsižvelgiant į praktikuojamą religiją – visi centre gyvenantys asmenys maitinami kiauliena, nors dėl religinių įsitikinimų musulmonai nevalgo kiaulienos, o budistai mėsos apskritai.

Kontrolieriai nustatė, kad pareiškėjų reikalavimai - pagrįsti, o galimybė maitintis pagal religinius įsitikinimus buvo ribojama ne vienam ar keliems, o daugeliui asmenų. Nustatyta maitinimo tvarka diskriminavo užsieniečius dėl religinių įsitikinimų, rašoma Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos išvadoje.

Pagal žydų ir musulmonų tradicijas negali skersti gyvulių

„Nė vienas mūsų centro gyventojas nėra verčiamas valgyti maisto, kuris prieštarauja jo religiniams įsitikinimams. Ir jeigu tą dieną tiekiama mėsa, žmogus gali paprašyti jos nedėti, o vietoje jos pasiimti daugiau kitų produktų. Be to, musulmonai nevalgo ne tik kiaulienos, bet ir kitos mėsos, jei gyvuliai paskersti ne pagal jų religinius reikalavimus, nesąmoningam gyvuliui nuleidžiant kraują. Tačiau Lietuvos Gyvūnų gerovės įstatyme toks skerdimas vertinamas kaip žiaurus elgesys su gyvūnais ir nėra galimas“, - DELFI sakė Užsieniečių registracijos centro vadas Remigijus Volikas.

Pareigūnas pabrėžė, jog pasaulyje yra daugybė religijų, tad atsižvelgti į visų centro gyventojų poreikius – neįmanoma.

„Galimybė valgyti vegetariškai pas mus sudaroma, tačiau turėtų būti numatyta ir teisės aktuose. Kita vertus, pas mus maistas iš anksto neskirstomas porcijomis, tad kiekvienas užsienietis gali pasakyti, ko nedėti. Jeigu žmogus nevalgo baltyminių produktų, kiaušinių ar pieniškos sriubos gali neimti. Pvz., vietnamiečiai netoleruoja grikių. Kai kurie valgo, kai kurie visai netoleruoja. Jei iš 21 maitinimo per savaitę du kartus būna grikiai, jie to garnyro tiesiog atsisako ir daugiau gauna burokėlių ar kopūstų”, - aiškino R. Volikas.

Pasak centro vadovo, atsižvelgiant į užsieniečių maitinimosi tradicijas, maisto gamybai nenaudojami kiaulienos taukai, tik kai kuriems produktams - sviestas.

Per ramadaną maitina po saulės laidos

Centro gyventojo dienos maitinimui skiriama 6, 5 lito per dieną, vaikams viršija 7 litus per dieną. R. Voliko teigimu, tiek pilnai užtenka fiziologinių poreikių patenkinimui, tiekiamas maistas visavertis, atitinka Vidaus reikalų ministro patvirtintas mitybos lenteles.

„Tačiau jei būtų patvirtintos ir vegetariškos mitybos lentelės, toks pakeitimas tikrai būtų naudingas. Tikiuosi, tai bus padaryta ir vegetariškas valgiaraštis paskaičiuotas. Tik tiek, kad iš esmės šiai dienai tikros problemos nėra: atsižvelgiama į kiekvieną atvejį individualiai“, - sakė centro vadovas.

Ramadano metu, kai musulmonai negali valgyti iki saulės laidos, centro darbuotojai į tai atsižvelgia, sudaro sąlygas maitintis vėliau.

„O dėl kitų religinių reikalavimų – pasaulyje yra per 5 tūkst. įvairių religijų ir pagal kiekvienos reikalavimus užtikrinti atskirą maisto tiekimą būtų nerealu. Pakaktų paskaičiuoti vegetariško meniu normas, o tai irgi nėra paprasta, kad pakaktų kalio, magnio, kitų žmogui reikalingų medžiagų kiekių”, - komentavo R. Volikas, pridurdamas, jog rekomendacijos vegetariškam meniu jau teikiamos.

Musulmonai – trečdalis centro gyventojų

2013 metų gruodžio 1-ąją centre gyveno 157 užsieniečiai, iš jų 55 (arba 35 proc.) išpažįstantys musulmonų religiją.

Užsieniečių maitinimo tvarka nustatyta Vidaus reikalų ministro ,,Laikinojo užsieniečių apgyvendinimo Užsieniečių registracijos centre sąlygų ir tvarkos aprašo“ 42 punkte. Tačiau, kaip pažymi Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetas, ,,religijos ar tikėjimo praktikavimas ar laikymasis gali apimti ne tik ceremonijas, bet ir tokius papročius kaip mitybos taisyklių laikymąsi]“.

Europos Žmogaus Teisių Teismas taip pat ne kartą yra pasisakęs, kad mitybos taisyklių laikymasis gali būti pripažįstamas tiesiogine tikėjimo išraiška praktikoje ir patenka į Europos žmogaus teisių konvenciją.

„Atsižvelgiant į šiuos bei kitus dokumentus, galima teigti, kad užsieniečių noras maitintis pagal tam tikras taisykles (nevartojant kiaulienos arba visai mėsos) kyla dėl religinių įsitikinimų ir laikantis nusistovėjusių papročių, tad gali būti laikomas tinkamu diskriminavimo dėl religijos pagrindu pagal Lietuvos Respublikos lygių galimybių įstatymą“, - pabrėžia kontrolieriai.

Edita Žiobienė
E. Žiobienė užtaria islamo ir budizmo išpažinėjus

Užsieniečių registracijos centro vadovybė LGKT teigė, jog organizuodama maitinimą, pagal galimybes taiko įvairias išimtis. Pavyzdžiui, užsieniečių prašymu Ramadano mėnesį maitinimas centro valgykloje pakeičiamas alternatyviu maitinimo būdu, išduodant saugius maisto produktus, neviršijant nustatyto piniginio ekvivalento bei sudarant galimybę patiems gamintis maistą po saulės laidos.

Pasak Vaiko teisių apsaugos kontrolierės, kuri eina ir Lygių galimybių kontrolieriaus pareigas, Editos Žiobienės, būtina atsižvelgti į tai, kad nemaža dalis Užsieniečių registracijos centro gyventojų išpažįsta islamą ar budizmą - draudžiančias valgyti kiaulieną ar mėsą apskritai religijas.

„Specialus mitybos užtikrinimas daliai užsieniečių gali sukelti papildomų nepatogumų ruošiant maistą, tačiau valstybei tenkanti finansinė našta ar kylantys nepatogumai negali būti laikomi pakankamu ir proporcingu pagrindu neužtikrinti fundamentalios asmenų teisės į religijos laisvę“, - pabrėžė E. Žiobienė.