VLKK išplatintame atsiliepime pažymima, kad projektas kai kuriose savivaldybėse praktiškai įteisintų dvikalbystę, t.y. tautinės mažumos kalba jose įgytų oficialiosios kalbos statusą, o tai prieštarautų Konstitucijai ir Valstybinės kalbos įstatymui.

Taip pat komisija vertina, kad įstatymo projektas yra deklaratyvus, į jį perkeltos nesukonkretintos Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos nuostatos. Taip pat pažymima, kad projektas peržengia Tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvencijos ribas, nes konvencijoje kalbama apie galimybę viešai pateikti ženklus, įrašus ir kitą privataus pobūdžio informaciją tautinės mažumos kalba.

„Nurodyta, kad tautinių mažumų politiką įgyvendina Vyriausybė, tačiau tos politikos nuostatos įstatyme iš esmės nesuformuluotos, taip pat neapibrėžta, kas yra tautinė mažuma, nenurodyta, pagal kokius kriterijus bus nustatoma, kuriose vietovėse ji gyvena kompaktiškai“, - rašoma atsiliepime.

Prieštaringai vertinamą Tautinių mažumų įstatymo projektą buvo planuojama svarstyti paskutinę Seimo rudens sesijos dieną praėjusią savaitę, tačiau konservatorių siūlymu jis buvo išbrauktas iš darbotvarkės.

Valdančiosios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovo Jaroslavo Narkevičiaus praėjusią kadenciją įregistruotas projektas siūlo grąžinti nepriklausomybės pradžioje galiojusio Tautinių mažumų įstatymo redakciją.

Dar 2010 metais įregistruotas projektas numato, kad tautinių mažumų kompaktiškai gyvenamose vietovėse valstybės įstaigose ir organizacijose greta valstybinės kalbos vartojama tautinės mažumos kalba, taip pat šalia lietuvių kalbos leidžiami ir užrašai tautinės mažumos kalba.

LLRA įregistruotą projektą yra sukritikavusi ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak šalies vadovės, Seimas pažeistų Konstituciją, jei priimtų Tautinių mažumų įstatymą, kuris būtų paremtas iki 1992 metų galiojusiais teisės aktais.

Tuo tarpu LLRA lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis laikosi pozicijos, kad J.Narkevičiaus pateiktas projektas su sena įstatymo redakcija - tinkamas, bet galiotų laikinai, kol būtų priimtas naujas įstatymas dėl tautinių mažumų.

LLRA deleguoto kultūros viceministro Edvardo Trusevičiaus vadovaujama darbo grupė yra parengusi Tautinių mažumų įstatymo projektą, kuris leistų dvikalbius užrašus vietovėse, kur tautinės mažumos atstovai sudaro ne mažiau nei 25 proc. gyventojų, tačiau jis nesulaukia pritarimo Vyriausybėje.

Lenkai sudaro daugiau nei 25 proc. gyventojų Vilniaus, Šalčininkų, Švenčionių ir Trakų rajonuose, rusai - Visagino savivaldybėje.