„Prašau nufotografuokite tai, kad būtų aišku“, - linksminosi O. Gazmanovas, pademonstravęs Lietuvos publikos nuotaikas.

O. Gazmanovui atliekant kūrinį, kuris buvusios Sovietų Sąjungos okupuotoms tautoms demonstruoja žavėjimąsi kriaupiu Josifo Stalino režimu, viena žiūrovė žygiavo mojuodama raudoną vėliavą simbolizavusia raudona skarele tarsi maršo metu.

„Nepaisant sienų, esame šalia"

O. Gazmanovas į pagrindinį repertuarą dainos „Pagaminta SSRS“ neįtraukė, tačiau vis užsimindavo apie ją netiesiogiai.

Koncerto viduryje jis pareiškė, kad nori atlikti kūrinį „Brangieji", kurį paprastai dainuoja pabaigoje. Prieš dainą jis aiškino, kad šį kūrinį, kaip ir „Pagaminta SSRS“, parašė panašiu metu. O. Gazmanovas teigė, kad iki paskutinės minutės nebuvo aišku, ar jį praleis pro sieną ir jis nesuprato, kas vyksta.

„Aš neseniai kirtau sieną, iki paskutinio momento buvo nesuvokiama, kas vyksta. Bet šita pilna salė parodo, kad mes visi esame teisingame kelyje. Ta daina, kurią parašiau prieš dešimt metų, ir ši daina, kurią dainuosiu, parašyta tuo pačiu laikotarpiu. Ji apie tai, kad nepaisant sienų mes esame šalia", - teigė O. Gazmanovas.

Rusų dainininkas sulaukė didžiulio publikos palaikymo, po beveik kiekvienos dainos prie scenos plaukė žmonės su gėlių puokštėmis. Koncerto metu žmonės mojavo rankomis ir dainavo kartu.

Prieš dainą apie meilę moterims O. Gazmanovas pademonstravo, kaip žvelgia į homoseksualų teises. Tarsi juokaudamas jis teigė, kad Rusijoje, kai dainuoji apie meilę moterims, kitas sakinys turi būti apie meilę vyrams, nes kitaip tai bus netolerantiškas požiūris. Šis sakinys publikos buvo pasitiktas griausmingomis ovacijomis.

Parodė, kad dainos apie SSRS nori Lietuvos piliečiai

Koncertui baigiantis publika plojo stovėdama, o pats O. Gazmanovas mobiliuoju telefonu fotografavo koncerto dalyvius. Publikai pradėjus prašyti pratęsti koncertą viena kita daina, vienas klausytojas iš salės pradėjo šaukti padainuoti „Pagaminta SSRS“.

„Ką jūs, norite padaryti provokaciją?“ - nesutiko O. Gazmanovas ir nutarė atlikti dainą „Ponai karininkai“.

Ši daina taip pat mena sovietinę nostalgiją, nes joje kalbama apie išgyvenusius Afganistane ir nepabijojusius atstatyti savo krūtinės dėl Rusijos.

Vėliau jis klausė, kokios dainos nori publika. „Pasakykite kokią dainą atlikti, tik aš nežinau, ar ją bus galima dainuoti. Matote, kaip atsitinka demokratinėse šalyse“, - tyčiojosi O. Gazmanovas.

Jis iš naujo paklausė, ar publika tikrai nori girdėti „Pagaminta SSRS“ ir paprašė pakelti rankas. Visa pramogų arenos salė suošė ir pademonstravo, kad išgirsti kūrinį tikrai nori. O. Gazmanovas tuomet paprašė įamžinti šią akimirką, kad būtų aišku, jog patys Lietuvos piliečiai pageidauja dainos.

Užfiksavęs publikos norą dainininkas atliko dainą „Pagaminta SSRS", o žmonės ošė iš džiaugsmo.

Dainą atliko ir ambasadoriams Kremliuje

DELFI primena, kad minint Rusijos Federacijos Konstitucijos dvidešimtmetį, Kremliaus Didžiuosiuose rūmuose, kur buvo sukviesti užsienio šalių ambasadoriai, O. Gazmanovas atliko Sovietų Sąjungą šlovinančią dainą „Pagaminta SSRS“.

Dainoje skamba žodžiai „Ukraina ir Krymas, Baltarusija, Moldova – tai mano šalis! Sachalinas, Kamčiatka, Uralo kalnai – tai mano šalis! Krasnodaro kraštas, Sibiras ir Pavolgys, Kazachstanas, Kaukazas, ir Pabaltijys... Aš gimiau Sovietų Sąjungoj, padarytas aš SSSR!".

Ši daina papiktino lietuvius ir latvius. Europos Sąjungos ambasadorius Maskvoje Vygaudas Ušackas sakė sunkiai suvokiantis, kaip tokie tekstai gali skambėti minint Konstitucijos dvidešimtmetį.

Buvusi krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pareikalavo neįleisti O. Gazmanovo į Lietuvą ir paskelbti jį persona non grata. Jos nuomone, O. Gazmanovo koncertas Vilniuje yra provokacija.

Latvijoje į O. Gazmanovo dainą, atliktą Kremliuje, sureagavo Užsienio reikalų ministerija. Ministerijos atstovas spaudai Karlis Eihenbaumsas pareiškė besigailintis, kad kai kurie Rusijos sluoksniai taip ir nesugebėjo atsisakyti praeities stereotipų ir priimti šiuolaikinės realybės politinio žemėlapio.

Pats O. Gazmanovas sako, kad jo dainoje pasakoma visiška tiesa: jis iš tiesų gimė Sovietų Sąjungoje, Kaliningrado srities Gusevo mieste. Rusijos atlikėjas aiškina, kad kūrinyje nėra necenzūrinių žodžių, agresijos ar politinių skundų.