"Vis dėlto požiūris, kad VSD funkcija - tik rašyti pažymas, uždėti sureikšmintą grifą ir už nieką neatsakyti, pernelyg siauras, toks departamentas turėtų atlikti daug platesnes funkcijas apsaugodamas valstybę. Tai nėra gera situacija, po truputį tvarkysimės", - pirmadienį paskelbtame interviu "Veidui" sakė D.Grybauskaitė.

Anot jos, pastarasis skandalas dėl VSD slapto dokumento paviešinimo apnuogino kai kurias problemas žvalgybos institucijoje ir teisėsaugoje.

"VSD pasirodė savo funkcijas suprantantis labai siaurai: parašyti pažymą, uždėti aukščiausią slaptumo grifą, nesvarbu, koks pažymos turinys, ir nusiimti nuo savęs bet kokią atsakomybę dėl grėsmių prevencijos valstybėje. Tai finale netgi tas žmogus ar vadovas, kuris gauna tokią pažymą, nieko negali daryti vien todėl, kad kad uždėtas slaptumo grifas. Taigi valstybėje susiduriame sus situacija, kai vieni rašo popieriukus ir nesiima jokios prevencijos, o kiti nieko negali daryti, nes uždėtas slaptumo grifas", - teigė prezidentė.

Anot jos, reikėtų periodiškai ir viešai žmonėms apie valstybei kylančias grėsmes, kaip tai daro analogiška Estijos žvalgybos tarnyba.

Pasak D.Grybauskaitės, situacija dėl VSD informacijos paviešinimo išryškino ir tai, kad teisėsaugos institucijos "gerokai atsilieka nuo teisingumo supratimo ir Temidės funkcijų.

"Gal ir ne be reikalo žmonės nepasitiki tokia teisėsauga, kuri mato tik raidę, tačiau nemato turinio. Bet norėčiau pasidžiaugti teismais: vis dažniau matome, kad teisėjai mėgina matyti ir įstatymo raidę, ką būtina matyti, ir esmę, turinį. Deja, tiek STT, tiek Generalinė prokuratūra vis dar demonstruoja gebėjimą matyti tik raidę ir jiems visai nesvarbu, koks yra turinys", - svarstė prezidentė.

Anot jos, šios ydos - sisteminio pobūdžio, todėl vien teisėsaugos institucijų vadovų kaita problemų nesprendžia.

"Tai sisteminės bėdos, bendro teisėsaugos lygmens klausimai. Lietuvoje Temidė akla, kaip ir turi būti. Bet ji neturėtų būti buka", - kalbėjo D.Grybauskaitė.

Spalio pabaigoje BNS paviešinus VSD informaciją apie galimas Rusijos informacijos atakas, VSD prašymu prokuratūra ir Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo tyrimą dėl slaptos pažymos paviešinimo. Po mėnesio VSD pakeitė slaptumo žymą, sumažinusi jos lygmenį. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas praėjusią savaitę žurnalistams pranešė, jog įtarimai šioje byloje yra pareikšti prezidentės vyriausiajai patarėjai Daivai Ulbinaitei.