"Pastaraisiais mėnesiais Rusijos vadovybės veikla iš tiesų nebuvo konstruktyvi, draugiška Lietuvos atžvilgiu, ir tiek priemonės, kurios sukėlė trikdžius prekybiniuose santykiuose, tiek vežėjų patikra, tiek pieno produktų importo į Rusiją sustabdymas, tiek ir komentarai dėl Rytų partnerystės programoje dalyvaujančių šalių politikos ir jų svarstymo judėti link asociacijos su ES neatitinka geros kaimynystės dvasios. Dėl to Lietuvos prezidentės apsisprendimas neatrodo be pagrindo", - BNS sakė R.Vilpišauskas.

"Tik kaip visada išlieka dilema, ar siekti konstruktyvesnių dvišalių santykių geriau bendraujant ir kontaktuojant kiekviena proga, ar visgi kitaip rodyti savo poziciją ir mėginti spręsti tokius nesutarimus per ES institucijas ar kitas organizacijas. Kiekvienas pasirinkimas yra sudėtingas", - pabrėžė jis.

D.Grybauskaitė ketvirtadienį pareiškė dėl Rusijos politikos nevyksianti į Sočio žiemos olimpines žaidynes, matydama žmogaus teisių pažeidimus, požiūrį ir elgseną Rytų partnerių atžvilgiu, ekonomines sankcijas.

Tuo metu kaimyninės Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis pranešė vyksiantis į olimpiadą, sakydamas, kad boikotai atspindi Šaltojo karo dvasią.

R.Vilpišauskas atkreipė dėmesį, kad tarp Baltijos šalių trūksta koordinacijos tokiu klausimu.

"Manau, kad toks koordinacijos trūkumas atspindi, kad visgi tokiais atvejais, kada kalbama apie santykius su Rusija, Baltijos šalys neretai nusprendžia imtis tokios dvišalės politikos, kuri paranki Rusijos vadovybei ir dažnai kaip tik to pastaroji ir siekia", - sakė jis.

Į Rusiją neseniai paskelbė nevyksiantys ir Jungtinių Valstijų, Prancūzijos bei Vokietijos prezidentai.