Pirmas Austrijos ambasadorius, viešai pripažinęs savo homoseksualumą, save ir partnerį vengrą pristato kaip kitokios šeimos formos pavyzdį.

Ketvirtadienį J. Spitzeris kartu su Seimo nare socialdemokrate profesore Marija Aušrine Pavilioniene ir Vilniaus universiteto Teisės fakulteto profesoriumi Vytautu Mizaru dalyvavo spaudos konferencijoje. Joje klausta, ar valstybė turėtų reguliuoti privatų šeimos gyvenimą.

M. A. Pavilionienė piktinosi konservatyvių politikų iniciatyva keisti Lietuvos Konstitucijos 38-ąjį straipsnį, pagal kurį šeimos institutas būtų kildinamas iš santuokos, kuri suprantama kaip laisvas vyro ir moters susitarimas. Šiuo metu Lietuvos Konstitucija pripažįsta įvairias šeimos formas.

„Lietuvos visuomenei primetamas vienas šeimos modelis. Konstitucijos pataisoje tapatinama šeima ir santuoka, pabrėžiama, kad santuoką sudaro skirtingos lytys – vyras ir moteris, kad santuoka kyla iš motinystės ir tėvystės. Ši pataisa buvo sugalvota po to, kai praėjusioje Seimo kadencijoje pateikėme partnerystės projektą, kuriuo būtų galima įteisinti Lietuvoje egzistuojančius skirtingos ir tos pačios lyties santykius ir bendrą asmenų gyvenimą“, – kalbėjo Seimo narė.

Kitokios šeimos pavyzdys

Po M. A. Pavilionienės ir V. Mizaro įžvalgų šia tema, J. Spitzeris sakė nedalyvausiantis vykstančioje diskusijoje ir nesiėmė vertinti siūlomos Lietuvos Konstitucijos pataisos. Jis aiškino tik suteiksiantis informacijos apie Austriją ir save pristatė kaip kitokios šeimos formos pavyzdį.

J. Spitzeris yra pirmas viešai savo homoseksualią orientaciją prisipažinęs Austrijos ambasadorius. J. Spitzeriui dirbant diplomatinį darbą, jį įvairiose šalyse lydėdavo partneris. Tačiau vyras nebuvo oficialiai pripažintas ambasadoriaus partneriu, todėl negalėdavo naudotis diplomatų sutuoktinių privilegijomis. Dėl to partneriai pasiskundė Strasbūro teismui, kuris pripažino Austrijos kaltę ir įpareigojo ją sumokėti 25 tūkst. eurų kompensaciją.

Pasak ambasadoriaus, Austrijos Konstitucijoje šeima nėra apibrėžta – šioje šalyje prieš keletą metų reaguojant į visuomenės santykius ir poreikius sukurti teisiniai rėmai partnerystėms, kurie visiškai neprilygsta šeimos sampratai.

„Austrijoje vyrauja politinis sutarimas, kad žmogaus teisės yra gerbiamos ir laikomasi Žmogaus teisių konvencijos nuostatų. (...) Džiaugiausi skaitydamas Strasbūro sprendimą, kad mano partnerystė, kurioje jau esu 25 metus, nepažeidžia Žmogaus teisių konvencijos ir ją atitinka“, – kalbėjo ambasadorius.

Pasak J. Spitzerio, įvairių galimybių formuoti šeimą yra tiek Austrijoje, tiek visose Europos Sąjungos šalyse narėse, tik svarbu sukurti teisines formas tokioms šeimoms egzistuoti. Be to svarbu, kad šeimų formos nekonfrontuotų su valstybių įsipareigojimais žmogaus teisėms. „Pabrėžiu Austrijoje egzistuojantį konsensusą, tikiuosi, taip bus ir Lietuvoje“, – vylėsi J. Spitzeris.

J. Spitzeris atsakė į DELFI klausimą, kaip, būdamas atviras homoseksualas ir į Lietuvą atvykęs su partneriu, jaučiasi mūsų šalyje bei kokių visuomenės reakcijų sulaukė. „Aš jaučiuosi Lietuvoje puikiai, kiekvieną dieną sutinku žmonių, kurie tikrai atstovauja Lietuvos įvairovei. Džiaugiuosi, jog tikrai buvau sutiktas puikiai kartu su savo partneriu. Esu patenkintas, kaip mane ir partnerį čia, Lietuvoje, sutiko“, – sakė J. Spitzeris.

J. Spitzeris darbą Lietuvoje pradėjo rugpjūtį. Užsienio reikalų ministerijos tinklalapyje jo partneris vengras paminėtas kaip visų kitų ambasadorių sutuoktiniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (593)