Seimo posėdžio pradžioje V. Mazuronis pakartojo įstatymo projektą laikantis korupciniu ir reikalavo klausimą braukti iš darbotvarkės, mat Vyriausybė pataisas įvertino neigiamai ir joms nepritarė.

Artūras Skardžius
Vis dėlto Seimas palaikė A. Skardžių ir pataisas darbotvarkėje paliko.

Svarstant klausimą, socdemas ir aplinkos ministras toliau kryžiavo ietis.

A. Skardžius tikino, esą V. Mazuronis žuvininkystę nori atiduoti „tik pramogautojams“, o, pavyzdžiui, Kuršių marių apylinkių gyventojai nebegali verstis ne vieną kartą išmaitinusia žvejyba.

Aplinkos ministras skolingas neliko. „Noriu pasakyti, kad visi žinotume. Šitai nuomonei – nepritarti teikiamam projektui – vakar pritarė Vyriausybė“, - kalbėjo V. Mazuronis.

Seime bando žlugdyti kovą su brakonieriais?

Ministro teigimu, jei A. Skardžiaus siūlymu žvejybos kvotų skirstymo sistema būtų atstatyta „dar ydingesniame variante“. Mat dabar Aplinkos ministerija kvotas dalija aukcionuose – taip surenkama dešimtis kartų daugiau pajamų iš verslinės žvejybos. Be to, „tvarkietis“ projekto rėmėjus apkaltino žlugdant kovą su brakonieriavimu.

Valentinas Mazuronis
„Tai yra bandymas su šituo įstatymo projektu žlugdyti pradėta politiką, kurią vykdo Aplinkos ministerija. Tame tarpe – ir kovą su brakonieriavimu“, - rėžė V. Mazuronis.

Pasak jo, daugelis už senosios sistemos grąžinimą kovojančių įmonių iš esmės yra šešėlinės ir mažai kuo skiriasi nuo brakonierių. Ministras taip pat pateikė skaičius – esą nė viena verslinės žvejybos įmonė nedeklaruoja pelningos veiklos, kas savaime kelia tam tikrų klausimų.

„35 įmonės rodo, kad jie turi 10 tūkst. Lt įplaukas per metus. Tai yra 800 Lt per mėnesį“, - stebėjosi V. Mazuronis.

Konservatoriai reikalauja tyrimo

Tuo tarpu konservatorius Jurgis Razma pareikalavo pertraukos ir Seimo Antikorupcijos komisijos įvertinimo. Tokį kreipimąsi jis argumentavo V. Mazuronio pareiškimu, esą įstatymo projektas yra korupcinis.

Na, o liberalas Eugenijus Gentvilas siūlė kompromisą. Esą žvejybos kvotų skirstymas turėtų grįžti Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM), kaip tai siūlo A. Skardžius, tačiau ŽŪM turėtų taikyti Aplinkos ministerijos sukurtą žvejybos kvotų skirstymo praktiką.

Saulius Bucevičius
Į ŽŪM pusę stojo ir „darbietis“ Saulius Bucevičius. Anot jo, Vyriausybė neigiamą išvadą priėmė tada, kai posėdyje nedalyvavo „darbietis“ žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna. „Ar tai yra etiška?“ - kreipdamasis į V. Mazuronį apeliavo S. Bucevičius.

Replikuodamas V. Mazuronis „darbietį“ pavadino brakonierių lobistu. „Taip, Seime jie turi lobistų. Taip, ponas S. Bucevičiau, ir aš jus priskiriu prie tokių lobistų“, - tėškė ministras.

Po karštų diskusijų įvyko balsavimas dėl konservatorių siūlymo skelbti pertrauką. Už balsavo 55 Seimo nariai, prieš – 21, susilaikė 24. Taigi pertrauka padaryta.

Atskiras balsavimas vyko dėl kreipimosi į Antikorupcijos komisiją. Už pasisakė 70 parlamentarų, prieš – 8, susilaikė 20.