Jos kandidatūrą antradienį Seimui pristatė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Prof. L. Jakulevičienė turi daugiau kaip 15 metų darbo patirtį. "Iš esmės per visus 15 metų esu dirbusi žmogaus teisių srityje įvairiais lygiais, įvairiose pozicijose, pradedant nuo to, kad konsultavau asmenis sulaikymo centruose, teikiau teisinę pagalbą, taip pat teko užimti vadovaujančias pozicijas Jungtinių Tautų ir kitose tarptautinėse organizacijose. Taigi turiu ne tiktai teisinės, bet ir vadybinės patirties, kuri, manau, yra būtina ir reikalinga tose pareigose, į kurias pretenduoju", - sakė kandidatė į Lygių galimybių kontrolieriaus pareigas.

Kaip tvirtino L. Jakulevičienė, ji yra sukaupusi nemažą tarptautinę ir europinę patirtį. "Daugiau kaip 15 metų analizuoju ne tik politikos dokumentus, bet taip pat ir teisinius argumentus tiek žmogaus teisių srityje, tiek ir lygių galimybių srityje. Esu parašiusi daug straipsnių, esu išleidusi kelias monografijas žmogaus teisių srityje, žodžiu, derinu tiek akademinę, tiek ir praktinę veiklą", - Seimo nariams sakė kandidatė.

Jos įsitikinimu, tarptautinės patirties turėjimas yra svarbus, nes į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą galima įnešti dinamikos, europinių, pasaulinių tendencijų. Be to, anot prof. L. Jakulevičienės, nors lygių galimybių srityje tikrai nemažai yra dirbama viešajame sektoriuje, vis dėlto darbas su verslu ir jos patirtis šioje srityje tikrai būtų naudinga.

Prof. L. Jakulevičienė šiuo metu dėsto Mykolo Romerio universitete, ji specializuojasi Europos Sąjungos teisėje, žmogaus teisių srityje. 2006-2013 metais ji buvo Jungtinių Tautų vystymo programos Lietuvoje vadovė, JT atstovė Lietuvoje. L. Jakulevičienė taip pat yra dirbusi Tarpvalstybinio pasienio bendradarbiavimo proceso sekretoriato vadove Ukrainoje, JT vyriausiojo pabėgėlių reikalų komisaro atstove Lietuvoje.

Dėl Lygių galimybių kontrolieriaus paskyrimo Seimas ketina balsuoti gruodžio 19 d.

Pagal įstatymą Lygių galimybių kontrolieriumi gali būti skiriamas nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, turintis aukštąjį teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip penkerių metų teisinio darbo arba darbo valstybės ir savivaldybių institucijose ir įstaigose stažą. Lygių galimybių kontrolierių Seimo Pirmininko teikimu 5 metams skiria ir atleidžia Seimas.

Lygių galimybių kontrolierius tiria skundus dėl tiesioginės ar netiesioginės diskriminacijos, priekabiavimo ir seksualinio priekabiavimo ir teikia su tuo susijusias objektyvias ir nešališkas konsultacijas. Jis taip pat atlieka nepriklausomus tyrimus, susijusius su diskriminacijos atvejais, ir nepriklausomas diskriminacijos padėties apžvalgas, skelbia nepriklausomas ataskaitas, teikia išvadas ir rekomendacijas bet kokiais su diskriminacija susijusiais klausimais dėl šio įstatymo įgyvendinimo, taip pat pasiūlymus Lietuvos Respublikos valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms dėl teisės aktų tobulinimo ir lygių teisių įgyvendinimo politikos prioritetų.

Jeigu Seimas pritars, L. Jakulevičienė užims Lygių galimybių kontrolierės pareigas. Šis postas atsilaisvino lapkričio viduryje mirus Lygių galimybių kontrolierei Aušrinei Burneikienei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)