Tiesa, sąrašas dar nereitinguotas, bet jau dabar aišku, kad į Briuselį veržiasi 5 iš 7 socialdemokratų ministrų, 23 iš 40 Seimo narių, 2 viceministrai ir 3 merai.

Rinkimuose iš ministrų dalyvaus sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, ūkio ministras Evaldas Gustas, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, teisingumo ministras Juozas Bernatonis, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Kandidatuoja 10 vienmandatininkų

Iš 40 Seime dirbančių socialdemokratų, net 23 dalyvaus rinkimuose į Europos Parlamentą. 10 iš jų Seimo nario mandatus yra laimėję vienmandatėse apygardose, todėl jeigu jie išvyktų dirbti į Europos Parlamentą, tose apygardose reiktų rengti naujus rinkimus, o tai papildomi pinigai iš valstybės biudžeto.

Išvykti dirbti į Briuselį nori Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka, buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė, Seimo narys Darius Petrošius, Europos reikalų komiteto pirmininkas, parlamento vicepirmininkas Gediminas Kirkilas, parlamentarė Aušrinė Marija Pavilionienė, frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė, parlamentarai Rimantė Šalaševičiūtė, Giedrė Purvaneckienė, Juras Požela, Eduardas Šablinskas, Alma Monkauskaitė, Artūras Skardžius, Bronius Bradauskas, Algimantas Salamakinas, Julius Sabatauskas, Mindaugas Bastys, Aleksandras Zeltinis ir Arūnas Dudėnas.

Iš dabartinių Europos Parlamento narių, vėl kandidatuos Zigmantas Balčytis ir Vilija Blinkevičiūtė. Kaip žinoma, Z. Balčytis kandidatuos ir prezidento rinkimuose.

Briuselyje dirbti nebesieks tik vienas socdemų europarlamentaras Justas Paleckis.

Iš dabartinių socialdemokratų viceministrų kandidatų sąraše figūruoja švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus ir krašto apsaugos viceministras Antanas Valys.

Europarlamentarais norėtų tapti ir kai kurie A. Butkevičiaus patarėjai: Justas Pankauskas ir Auksė Kontrimienė bei kanclerio pavaduotojas Remigijus Motuzas.

Briuselį šturmuos ir 3 merai: Jonavos vadovas Mindaugas Sinkevičius, Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas bei Telšių meras Vytautas Kleiva.

Socialdemokratų sąraše taip pat figūruoja buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Margarita Jankauskaitė, buvęs Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Algirdas Raslanas, kompozitorius Faustas Latėnas, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narė Sigita Burbienė, sostinės savivaldybėje dirbanti Vitalija Kliukienė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje dirbanti Rita Visockienė, energetikas inžinierius Arvydas Vyšniauskas bei Seime dirbanti Loreta Raulinaitytė.

Vilnius jau nustatė, kas lyderis, o kas ne

Partijos skyriai jau pradėjo kandidatų reitingavimą, o kai kurie net ir baigė. Pavyzdžiui, Vilniaus skyriaus nariai balsuodami jau nustatė, kad pirmoji vieta turi tekti dabartiniam europarlamentarui Z. Balčyčiui. Šis politikas gavo daugiausia reitingo balų – 110.

Antruoju numeriu Vilniuje tapo Seimo narys J. Požela (102 balai), toliau rikiuojasi Vilniaus skyriaus pirmininkas, krašto apsaugos ministras J. Olekas (78 balai), ketvirtasis – teisingumo ministras J. Bernatonis (74 balai), penktasis – Vyriausybės kanclerio pavaduotojas R. Motuzas (67 balai).

Šeštoji vieta teko V. Kliukienei, septintoji – V. Andriukaičiui, devintoji – V. Blinkevičiūtei, dešimtoji – A. Skardžiui.

Už dešimtuko ribų liko A. Kontrimienė, G. Purvaneckienė, R. Vaitkus, G. Kirkilas, A. Sysas, J. Pankauskas, A.M. Pavilionienė, E. Šablinskas, R. Šalaševičiūtė, B. Juodka.

B. Bradauskas su L. Raulinaityte surinko mažiausiai balų – po 16 – ir liko paskutiniai.