"Aš nemanau taip", - į klausimą, ar nereikėtų įstatymu nustatyti Seimo narių poilsio laiko, interviu "Laisvosios bangos" radijui atsakė L.Graužinienė.

Ji savo poziciją argumentuoja tuo, kad "Seimo narys neturi darbo santykių, jam negalioja Darbo kodeksas", jis neturi darbuotojams suteikiamų garantijų.

"Kitas aspektas - valstybė negali būti nevaldoma, valstybėje negali išeiti valdžios aukščiausi pareigūnai į atostogas, valstybėje turi visą laiką, kiekvieną dieną veikti valdymo sistema. Seimo nariai, jeigu yra reikalas, bet kuriuo metu gali būti sukviesta sesija, ekstremaliais atvejais. Jie visada turi būti pasiruošę gavę signalą atvykti ir spręsti iškilusius klausimus. Tuos ketverius metus tu turi žinoti, kad atostogų nėra, laiką tu turi susiplanuoti, kaip turi susiplanuoti", - kalbėjo L.Graužnienė.

Seimo rudens sesija prasideda rugsėjo 10 dieną ir baigiasi gruodžio 23 dieną, pavasario sesija prasideda kovo 10 dieną, baigiasi birželio 30 dieną. Laiką tarp sesijų parlamentarai planuoja savarankiškai, ne sesijos metu keliauti Europos Sąjungoje jie gali laisvai, o vykstant į ne ES šalis reikia gauti Seimo valdybos pritarimą. Seimui įstatymu įtvirtinti parlamentarų kasmetinių mokamų atostogų trukmę dar 2004 metais nurodė Konstitucinis Teismas (KT). Jo nutarime konstatuojama, kad "įstatymų leidėjui kyla pareiga įstatymu nustatyti Seimo nario kasmetinių mokamų atostogų trukmę", o įstatyminis jų įtvirtinimas turi užtikrinti, kad tarpai tarp sesijų nebūtų traktuojami kaip poilsio laikas. Seime buvo bandymų įgyvendinti šią KT nutarimo nuostatą, tačiau visi jie buvo nesėkmingi.

Visiems pakelti atlyginimų nemato galimybių

Radijo laidoje Seimo pirmininkė taip pat pasisakė apie algų kėlimą. Visiems pakelti atlyginimus šiuo metu nėra įmanoma, įsitikinusi Seimo pirmininkė L. Graužinienė.

„Valdžia negali visiems pakelti atlyginimų šioje situacijoje. Dar nėra tokie geri ekonominiai rodikliai ir ekonominė finansinė situacija, juo labiau, kad mums, politikams, rankas varžo Fiskalinės drausmės įstatymas“, - radijui „Laisvoji banga“ penktadienį sakė Seimo pirmininkė, paklausta, kaip vertina ketvirtadienį vykusį profsąjungų mitingą.

Ketvirtadienį į mitingą prie Seimo susirinkę tūkstantis profesinių sąjungų ir pensininkų atstovų reikalavo valdžios padidinti minimalią mėnesio algą ir pensijas bei piktinosi sprendimais pirmiausia atlyginimus atstatyti ir taip nemažai uždirbantiems valstybės tarnautojams ir politikams.

Mitingą prie parlamento organizavo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, Lietuvos profesinė sąjunga „Solidarumas“ bei Lietuvos pagyvenusių žmonių asociacija.