„Lesto" pranešė, kad apie 3,5 tūkst. vartotojų be elektros yra Šilutės rajone vakarų Lietuvoje. Kauno, Kelmės, Raseinių ir Šiaulių rajonuose dėl vėjo elektros tiekimas sutrikęs po 2 tūkst. klientų.

Labiausiai pajuto Vakarų Lietuva

Klaipėdoje vėjas 2 val. pasisuko iš Vakarų krypties. Iki 3 val. nakties buvo išverti trys medžiai kuriuos patraukė PGT, vėjas laužė reklamas, kelio ženklus, gatvėse klaidžiojo šiukšlių konteineriai.

Pavyzdžiui, Kuncų gatvėjė vėjas bloškė šiukšlių konteinerį į važiuojantį automobilį. Šiukšlių konteineris su ratukais taip pat apgadino ir automobilį Naujakiemio gatvėje.

Tuo tarpu pakrantėje kopas rijo didelės bangos. Grupės smalsuolių naktį ėjo žiūrėti audros šėlsmo prie uosto vartų.

Vėjas pajūryje buvo pasiekęs stichinio reiškinio ribą

Vėjas pajūryje penktadienio naktį buvo pasiekęs stichinio reiškinio ribą, Lietuvos radijui rytą sakė sinoptikė Teresė Kaunienė.

Gelbėtojai perspėjo, kad naktį Klaipėdos uoste ir Kuršių mariose vėjo gūsiai sustiprės nuo 28 iki 32 metrų per sekundę, o pajūryje - nuo 28 iki 30 metrų per sekundę. Pasak Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) pranešimo, penktadienio pirmos dienos pusėje vėjas truputį susilpnės, po pietų gali vėl sustiprėti nuo 28 iki 32 metrų per sekundę.

Duomenų apie nukentėjusius dėl vėjo negauta

Gelbėtojai duomenų apie nukentėjusius dėl vėjo nėra gavę, daugiausiai iškvietimų dėl nuvirtusių medžių sulaukta pajūrio regione.

Iki penktadienio ryto 6.40 val. ugniagesiai gelbėtojai šalinti medžių buvo išvykę devynis kartus, BNS informavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) situacijų koordinavimo skyriuje.

Pasak pareigūno, trys iškvietimai buvo Klaipėdoje, du - Alytuje, po vieną Kelmėje, Palangoje, Kupiškyje, Tauragėje.

Elektros neturi apie 7 tūkst. gyventojų

Lietuvoje dėl naktį buvusio stipraus vėjo elektros neturi beveik 7 tūkst. gyventojų.

„Naktį elektros neturėjo daugiau vartotojų, o šiam momentui, maždaug 7.30 val., jos neturėjo beveik 7 tūkst. gyventojų", - BNS informavo Elektros skirstomųjų tinklų operatorė bendrovė „Lesto" Režimų planavimo skyriaus vadovas Ervinas Pareigis.

Daugiausia netekusių elektros gyventojų yra Lietuvos Vakaruose - Klaipėdos regione - 3,5 tūkst., Kauno regione 1 tūkst., kitose šalies vietovėse - po kelis šimtus.

E.Pareigio teigimu, vėjas didelių nuostolių nepridarė: „Labai didelių pažeidimų pagal savo mastą audra nesukėlė".

Pasak jo, „situacija yra kintanti", todėl elektros neturinčių vartotojų skaičiu keičiasi.

Sudėtingos eismo sąlygos

Kaip pranešė PAGD, ciklonas sukels ne tik labai smarkų vėją, bet ir atneš daug kritulių, vietomis kils pūga. Kelininkai penktadienio rytą perspėjo dėl sudėtingo eismo sąlygų.

Ypač sudėtingos eismo sąlygos vakarų Lietuvoje ir Šiaulių bei Utenos apskrityse, dėl naktį gausiai iškritusių kritulių. Čia valstybinės reikšmės kelių dangos vietomis padengtos iki 8 cm storio šlapio sniego sluoksniu. Šiaulių apskrityje kelių dangos kai kur apledėjusios dėl esančios lijundros.

Vakarų Lietuvoje eismo sąlygas sunkina stiprus snygis, dėl jo ypač sumažėjęs matomumas, vietomis jis siekia tik 50 metrų, pranešė Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Taip pat sudėtingos eismo sąlygos pietų ir vidurio Lietuvoje bei Panevėžio ir Vilniaus apskrityse. Čia kelių dangos padengtos iki 3 cm šlapio sniego sluoksniu, provėžotos, dėl naktį buvusios šlapdribos. Marijampolės apskrityje susiformavęs plikledis.

Pirmas pranešimas - iš Alytaus

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis (iki 22.15 val.), pirmasis pranešimas apie vėjo nuverstą ir ant kelio užvirtusį medį gautas 18.39 val.

Tai įvyko Alytaus r., Punios kaime. 19.34 val. pranešta apie medį, nugriuvusį ant kelio Kelmės r. 20.28 val. Klaipėdos ugniagesiai-gelbėtojai išvažiavo pašalinti medžio, pavojingai pasvirusio virš Pamario gatvės.

O 21.16 val. uostamiesčio ugniagesiams pranešta apie didelę medžio šaką, pakibusią ant automobilio šalia Reikjaviko ir Žardininkų gatvių sankryžos.

21.25 val. ugniagesiams pranešta, kad Palangoje, Vytauto gatvėje, ties 8 namu, ant automobilio „Toyota RAV4" užvirto medis.

Ketvirtadienį hidrometeorologai įspėjo gyventojus ir tarnybas, kad į Lietuvą atslenka uraganas Ksaveras, kuris keliauja nuo didžiosios Britanijos.

Kaip ir tikėtasi, pirmiausiai uraganas smogs pajūriui - čia nuvirtusių medžių kol kas daugiausia, vėjas gali siekti net iki 30 metrų per sekundę.

Sinoptikai pataria penktadienį ir šeštadienį pasilikti namuose. Gelbėtojai primena, jog reikia imtis atsargumo priemonių - laikytis kuo toliau nuo aukštų medžių, nestovėti po elektros laidais, iš balkonų išnešti daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas, sandariai uždaryti duris ir langus ir, žinoma, jei yra galimybė pasilikti namuose.