Antradienį turėjęs įvykti Specialiosios tyrimo komisijos dėl apkaltos N. Venckienei posėdis buvo atšauktas, nes į jį neatėjo 6 Seimo nariai.

„Jeigu žmonės tikrai boikotuos ir mes neturėsime kvorumo... Seimo nutarimu yra patvirtinta 12 komisijos narių. Norint išlaikyti kvorumą reikia, kad dalyvautų 7 nariai. Kaip matėte šiandien, susirinkome 6, trūko vieno žmogaus“, - sakė komisijos pirmininkas, socialdemokratas Vytautas Saulis.

Posėdyje nebuvo Darbo partijos, „Drąsos kelio“, „Tvarkos ir teisingumo“ bei Lenkų rinkimų akcijos narių. Konservatorius Audronius Ažubalis buvo išvykęs į komandiruotę.

„Visus aš šiandien mačiau plenarinio posėdžio salėje“, - sakė V. Saulis ir pridūrė, kad vienintelis žmogus, pranešęs apie nedalyvavimą, buvo A. Ažubalis.

Specialiąją tyrimo komisiją sudaro 12 narių: konservatorius Audronius Ažubalis, „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava, liberalas Eugenijus Gentvilas, „Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys, Lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok, socialdemokratas Albinas Mitrulevičius, socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė, „darbietis“ Ričardas Sargūnas, socialdemokratas Vytautas Saulis, konservatorius Algis Strelčiūnas, konservatorius Stasys Šedbaras, „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas.

V. Kravčionok DELFI sakė negalėjusi laiku atvykti į posėdį, nes bendravusi su žmonėmis. Ji komisijos sekretoriatui neva pasakė, kad į posėdį vėluos, bet nesusirinkus kvorumui, atvykti nebereikėjo.

„Drąsos kelio" atstovas P. Gylys teisinosi, kad kaip tik tuo metu balsavo plenariniame Seimo posėdyje, kuris baigėsi tik prieš 14 valandą, kai specialiosios tyrimo komisijos posėdis buvo numatytas 13.30 valandą.

„Darbietis" M. Zasčiurinskas aiškino, kad dalyvavo kitos komisijos posėdyje, bet neatskleidė, kokia tai komisija.

„Tvarkietis" A. Dumbrava sakė, kad norėtų rimčiau panagrinėti N. Venckienės apkaltos klausimą - jam vienos valandos esą neužtenka.

„Norėtųsi rimčiau panagrinėti, kompleksiškai pažiūrėti. Dabar atrodo, kad sprendimas jau priimtas, belieka sukirsti rankomis", - kalbėjo parlamentaras.

Darbo partijos atstovas R. Sargūnas savo ruožtu sakė, kad jam svarbiau atrodė plenarinis posėdis, kuriame buvo svarbių klausimų. Parlamentaras aiškino specialiosios komisijos posėdžio neboikotavęs, tiesiog negalėjęs persiplėšti į keletą dalių.

„Aš nežinau, kaip ten kas buvo, bet vyko plenarinis posėdis ir dar prieš posėdį buvo pranešta, kad negalima pažeisti posėdžio tvarkos. Jei per pačią pertrauką būtų buvę, tai tvarkoje, bet plenariniame posėdyje buvo svarbių klausimų, reikėjo balsuoti dėl laisvės premijos skyrimo“, - aiškino R. Sargūnas.

Komisija, kuri turėtų nuspręsti dėl apkaltos N. Venckienei pagrįstumo, taip pat negali susisiekti su N. Venckiene, nors mėgino pasiekti ją visais įmanomais adresais. Kaip teigė V. Saulis, komisija kreipėsi į partiją, į partijos frakciją Seime, taip pat išsiuntė kvietimą paskutiniu deklaruotos gyvenamosios vietos adresu.

„O leiskite paklausti, kaip mums ją susirasti, jeigu net Generalinė prokuratūra ir teisėtvarka jos nesuranda. Tai nėra komisijos prerogatyva ieškoti N. Venckienės. Aišku, būtų žymiai geriau, kad ji dalyvautų, pateiktų parodymus taip, kaip buvo praeitoje komisijoje dėl neliečiamybės panaikinimo. Mes, komisija, išsiuntėme kvietimus jai visais mums žinomais ir įmanomais adresais – partijai, frakcijai ir pagal gyvenamąją vietą, kur žinome paskutinę. Mes gi šiandien nežinome, į kurį pasaulio kraštą siųsti kvietimą, kad pasikviestume į komisijos posėdį“, - apgailestavo komisijos pirmininkas.

V. Saulis teigia, kad specialioji tyrimo komisija priimtų ir N. Venckienės paaiškinimus, jeigu jie būtų atsiųsti elektroninėmis ryšio priemonėmis arba būtų perduoti per advokatą bei kitą įgaliotą asmenį.

„Mes sulaukėme atsakymų iš politinės partijos, iš frakcijos. O tas laiškas, kur buvo siųstas į Klonio gatvę, kur buvo gyvenamoji vieta, mums pranešė, kad jis neįteiktas, nes nėra kam įteikti. Jis guli viename iš Kauno pašto skyrių“, - sakė socialdemokratas.

Komisijos pirmininkas taip pat patvirtino, kad „Drąsos kelio“ partija komisijai pasiūlė pačiai susirasti N. Venckienę.

V. Saulis sako, kad komisija tikrai neieškos N. Venckienės, nes jos užduotis tik konstatuoti faktą, ar yra pagrindas apkaltai.

„O konstatuoti labai paprasta. Prisiekė Seime? Prisiekė. Nelankė posėdžių? Mes turime šios dienos statistiką, tai pasibaigus neliečiamybės atėmimui nelankyta virš 60 plenarinių posėdžių. Tai leiskite paklausti kuri normali valstybė ar darbdavys laikytų tokį darbuotoją, kuris nuo balandžio mėnesio nesirodo darbe?“ - klausė V. Saulis.