21 parlamentarų grupė Seimui siūlo priimti nutarimą dėl Seimo narės Neringos Venckienės ekstradicijos. Tokį nutarimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narė Aurelija Stancikienė, reaguodama į visuomenės informavimo priemonėse paskelbtą informaciją dėl apkaltos procedūros Seimo narei Neringai Venckienei nesant galimybės jai dalyvauti.

Tuo tarpu Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis siūlo Seimui priimti nutarimo projektą dėl specialiosios tyrimo komisijos sudarymo. Jeigu Seimas pritartų, ši komisija tirtų pateiktų siūlymų pradėti apkaltos procesą Seimo narei Neringai Venckienei pagrįstumą bei parengtų išvadą dėl pagrindo pradėti apkaltos procesą. Siūloma sudaryti komisiją iš 12 Seimo narių.

Nutarimo projekte dėl N. Venckienės ekstradicijos siūloma paraginti "Lietuvos Respublikos Generalinę prokuratūrą nedelsiant pradėti Seimo narės Neringos Venckienės ekstradicijos procesą ir taip atverti kelią teisingumui, nebekuriant sąlygų apkaltos procedūrai, nesant galimybės jai dalyvauti".

Nutarimo projekte primenama Generalinės prokuratūros pareiga pareikšti Seimo narei Neringai Venckienei įtarimus pagal šešias nusikalstamas veikas ir baigti ikiteisminius tyrimus, dėl kurių Seimas panaikino Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę.

Nutarimo projekto iniciatoriai sako siekiantys grąžinti visuomenės pasitikėjimą teismais ir prokuratūra. Jie taip pat pabrėžia Lietuvos Konstitucijoje numatytą teisę į teisingą ir nešališką teismą, suteikiantį galimybę apsiginti.

Kaip ELTA jau skelbė, 41 Seimo narys savo parašais parėmė Liberalų sąjūdžio frakcijos inicijuojamą apkaltą Seimo narei Neringai Venckienei.

Apkaltą, be jos iniciatorių liberalų, parėmė Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Mišrios Seimo narių grupės frakcijų atstovai.

Liberalų parengtame teikime pradėti apkaltą N. Venckienei pabrėžiama, kad Seimo narė be pateisinamų priežasčių jau praleido 54 Seimo posėdžius, tokiu būdu neatliko savo konstitucinės priedermės atstovauti tautai, sulaužė duotą Seimo nario priesaiką ir galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją. N. Venckienė sulaužė duotą Seimo nario priesaiką nevykdydama pažado "gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus", "visomis išgalėmis sąžiningai tarnauti Tėvynei", nurodo liberalai.

Liberalų sąjūdžio frakcija primena, kad Konstitucinis Teismas 2004 m. liepos 1 d. savo nutarime konstatavo, kad dalyvavimas Seimo posėdžiuose yra konstitucinė Seimo nario pareiga. Praleisdama Seimo posėdžius N. Venckienė taip pat pažeidė Seimo statutą, Lietuvos valstybės politikų elgesio kodekso straipsnius dėl sąžiningumo, padorumo ir pagarbos valstybei, diskreditavo ne tik savo, bet ir Seimo, kaip įstatymų leidžiamosios institucijos, autoritetą.

Partijos "Drąsos kelias" lyderė N. Venckienė Seime nesirodo jau keletą mėnesių. Manoma, kad ji su nepilnamečiu sūnumi yra Jungtinėse Amerikos Valstijose, Čikagoje. Prokurorai, bendraudami su kolegomis iš Amerikos, nustatė tikslią jos buvimo vietą ir žada įteikti prašymą atvykti į apklausą.

Gegužės 9 dieną buvo pradėta N. Venckienės paieška.

Parlamentarei pareikšti įtarimai pagal šešias nusikalstamas veikas.