Miesto meras Justinas Sartauskas sako, kad naujos kapinės bus atidarytos ne anksčiau, kaip 2016 metais.

Kapines planuojama įrenginėti etapais, nes iš karto suplanuoti ir įrengti visą 40 hektarų – ne pagal savivaldybės kišenę, o ir planai maždaug pusšimčiui metų į priekį atrodo kiek migloti. Todėl Šiaulių savivaldybė, ketindama taupyti, iš pradžių techninį projektą rengs tik 9 hektarų plotui, o reikalingą infrastruktūrą kurs tik 5 hektarų plote. Jau ir tam reikės suplanuoti gan nemažas išlaidas.

Norint atlikti melioracijos darbus reikės trijų ūkininkų sutikimo, nes apie pusmetį jų teritorijoje vyks kasinėjimai, taigi ūkininkams reikės mokėti žalos atlyginimą. Manoma, kad tam reikės trečdalio milijono litų.

Techninio projekto rengimas tęsis apie pusmetį. Tada bus laikotarpis konkursui, kurio metu bus išrinkta, kas atliks rangos darbus. Iš kur savivaldybė gaus kelis milijonus litų, kol kas nežinoma, meras mano, kad teks kreiptis dėl valstybės investicijų.

Šiaulių miesto savivaldybės administracija gyventojus ramina, kad miestui kapaviečių nepritrūks, tačiau patiems politikams nėra taip ramu.

Šiauliuose per mėnesį palaidojama maždaug 40-45 žmonės, per metus – apie 500. Žinant, kad Daušiškių kapinių atidarymas užtruks dar bent porą metų, miestas privalės rasti daugiau kaip tūkstantį laidojimo vietų.

Veikiančiose Ginkūnų kapinėse, ieškant naujų laidojimo vietų, jau naikinami želdynai. Donelaičio kapinėse skaičiuojami seni, apie 50 metų netvarkomi kapai, paruoštos procedūros jų naujam užlaidojimui, tačiau norinčių užimti senus kapus nėra daug. Pasiūlymas laidoti artimuosius maždaug trisdešimtyje senų kapų, sudomino vos tris šiauliečių šeimas.

Žmones gąsdina didelė biurokratinė rutina – reikia išsaugoti senojo kapo autentiškumą. Taip pat kai kam kertasi moralinės nuostatos – kalbintieji sako, jog nenorėtų, kad šeimos kapavietėje būtų dar kieno nors palaikai.

Taigi Šiaulių savivaldybė jau senokai dairosi, kaip padidinti senųjų kapinių plotą. Prie Donelaičio kapinių yra maždaug 1 hektaro plotas, kuris išvalytas nuo statybinių atliekų ir manoma jį panaudoti Donelaičio kapinių praplėtimui.

Daušiškių kapinių atidarymas jau vėluoja apie porą metų. Sklypai supirkti 2008-2009 metais. Paruoštas detalusis planas. Kapinės suplanuotos maždaug 60 hektarų plote. Tačiau 2010 metų gruodį teismas panaikino šį detalųjį planą, nes paaiškėjo, kad pagal įstatymą kapinės negali būti didesnės, nei 40 hektarų. Visą planavimo rutiną teko pradėti iš naujo. Kapinių atidarymas vis nukeliamas.

Šaltinis
Temos
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)