Dar prieš kurį laiką jau imta skirstyti posėdžius, kuriuose nepageidaujami spaudos atstovai, pavadinant juos nelegaliai „darbiniais“. O viskas baigėsi tuo, kad iš pasitarimų nebe pirmą kartą viešai ir žeminant išprašomi žurnalistai.

Žiniasklaida trikdo merą?

Šią savaitę žurnalistų kantrybės taurė buvo perpildyta. Lietuvos žurnalistai, palaikydami kolegas dėl valdžios priemonių suvaržyti laisvą žodį, surengė akciją prie Specialiųjų tyrimų tarnybos būstinės. Už viešą žodį žiniasklaidos atstovai pasisakė garsiais plojimais.

Tokių ovacijų šią savaitę ne mažiau verta ir Kupiškio valdžia. Savo viešoje dienotvarkėje apie posėdį su rajono mokyklų vadovais pasiskelbęs Kupiškio rajono meras J. Jarutis savo replikomis privertė žurnalistę palikti Savivaldybės posėdžių salę.

Jonas Jarutis
Meras kreipdamasis į salę pareiškė, kad posėdis bus darbinis, ir žiniasklaida tik trikdys. Pareikšti nuomonę dėl žurnalistės dalyvavimo buvo paprašyti ir susirinkę posėdžio dalyviai.

„Mero dienotvarkė dar nieko nereiškia, žiniasklaida vis tiek trikdo“, – į teiginį, kad posėdis yra viešai paskelbtas ir žiniasklaida turi teisę jame dalyvauti, atsakė J. Jarutis.

Beje, posėdyje laisvai dalyvauti galėjo mero patarėja Miglė Savukaitė, atsakinga už Savivaldybės informacijos sklaidą. Iš karto po posėdžio rajono Savivaldybės internetiniame puslapyje pasirodė pranešimas apie vykusį posėdį.

„Ketvirtadienio, lapkričio 14-osios, popietę į kas mėnesį vykstantį pasitarimą Kupiškio rajono savivaldybės posėdžių salėje rinkosi rajono švietimo įstaigų vadovai ar jų pavaduotojai ir nagrinėjo aktualius klausimus. Kolegų pedagogų aktualijomis domėjosi ir Savivaldybės meras Jonas Jarutis“, – rašė M. Savukaitė. Nors meras bandė įtikinti, kad žiniasklaida posėdyje nieko įdomaus neišgirs.
Tame pačiame Savivaldybės pranešime buvo išvardyti ir klausimai, dėl kurių diskutavo švietimo darbuotojai. Tai – krepšelio formavimas, mokyklų finansinės problemos, susikaupę įsiskolinimai tiekėjams už šilumą, elektrą, mokinių pavežėjimas ir kiti. 

Vienas iš nagrinėtų klausimų buvo ir mokinių maitinimo paslaugos atidavimas privačiam verslui – dėl jo jau seniai verda diskusijos ne tik tarp mokyklų, bet ir tarp valdžios. Kontroversiškai vertinamas klausimo svarstymas buvo atidėtas ir paskutiniame Kupiškio rajono tarybos posėdyje.
Deja, Savivaldybės atstovams pasirodė, kad tai visuomenės dėmesio neverti dalykai.

Posėdžiai su „grifo“ ženklu

Tai jau ne pirmas kartas, kai „Kupiškėnų mintys“ yra nepageidaujamos valdžios pasitarimuose. Žurnalistams ne kartą teko aiškinti, kodėl atėjo į Savivaldybės posėdžius, kai jiems neva nėra ko ten veikti.

Psichologinei taktikai nepasitvirtinus, netikėtai mero dienotvarkėje atsirado nauji posėdžių pavadinimai – „darbiniai“. Suprask: juose žinisklaidai nėra ką veikti. Mat nuėjus į tokius posėdžius, į žurnalistą susminga valdžios atstovų žvilgsniai ir replikos: „Čia darbinis posėdis“.

Nemaloniai keliuose posėdžiuose teko pasijusti ir žurnalistei Banguolei Aleknienei, kai meras viešai pareiškė, jog žiniasklaidai čia nėra kas veikti. Esą tai tik darbiniai reikalai bus aptarinėjami. „Manau, kad į mero dienotvarkę įtraukti ir viešai skelbiami posėdžiai ir pasitarimai turi būti prieinami ir žiniasklaidai. Jau paties žurnalisto reikalas spręsti, ar jam verta ten būti. Pastaruoju metu prie kai kurių mero dienotvarkės posėdžių parašyta pastaba – „darbinis“, tolygu grifui – slaptas. Be to, mero patarėjos Miglės Savukaitės visuomenei pateiktos informacijos negalima tapatinti su žurnalisto parengta. Tokia pastaruoju metu mero demonstruojama pozicija žiniasklaidos atžvilgiu yra ne demokratiška ir pažeidžia visuomenės teisę žinoti“, – teigė B. Aleknienė.

Mūsų Savivaldybės atstovai ir anksčiau ne kartą vilkino arba visai vengė atsakyti ir į pateiktus žurnalistų klausimus bei nesutiko pateikti prašytų dokumentų. Spalio mėnesį buvo atsisakyta pateikti naują Kupiškio rajono kapinių tvarkymo taisyklių redakciją žurnalistams susipažinti motyvuojant, kad projektas dar gali keistis.

2011 metais dėl Savivaldybės administracijos vengimo pateikti atsakymus į „Kupiškėnų minčių“ klausimus buvo netgi kreiptasi į Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierių. Jis savo išvadose pasiūlė Kupiškio rajono administracijos vadovui garantuoti, kad ateityje gavus žurnalistų prašymus pateikti viešąją informaciją, nebūtų pažeidžiami Visuomenės informavimo įstatyme numatyti terminai.

Reikia elementarių pamokų

Apie Kupiškio žiniasklaidos bendravimą su rajono valdžia išgirdęs Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius teigė, kad iš viešo posėdžio išprašytas žurnalistas – grubus valdžios institucijos pažeidimas.

Dainius Radzevičius
„Posėdžio apribojimai aiškiai apibrėžti Visuomenės informavimo įstatyme. Darbinių posėdžių ten teoriškai nėra – taigi, viskas, kas nėra slapta, yra vieša. Žurnalistams draudžiama lankytis tik posėdžiuose, susijusiuose su valstybės paslaptimi. Suprantama, kad meras turi teisę tvarkingai dirbti savo kabinete ir nereikia jo sekti kameromis ištisą parą, bet jei posėdis – viešas, jame turi teisę dalyvauti ne tik žurnalistai, bet ir bendruomenės atstovai, kuriems svarbūs tie klausimai. Tokiu atveju negali būti jokių diskusijų“, – teigė D. Radzevčius. 

Ypač, pasak pašnekovo, yra smerktinas toks rajono vadovo elgesys.

„O žurnalisto išprašymas iš posėdžio apskritai yra jo teisės informuoti visuomenę grubus pažeidimas. Nė vienas žmogus negali būti mėtomas – tai tik nepagarba kitai profesijai. Į tai rimtai turėtų žiūrėti ir jo partijos vadovybė, ir etikos sargai. O jei tai vyksta nebe pirmą kartą, tai žmonėms, matyt, reikia elementarių pamokų. Žurnalistas turi teisę kreiptis į Seimo kontrolierių ar net į teismą dėl jo teisių pažeidinėjimo ir, jei sprendimas bus jam palankus, Savivaldybė taps oficialus pažeidėjas. Tuomet galima kalbėti ir apie valdžios atstovo ateitį. Ar gali toks politikas eiti mero pareigas?“ – kalbėjo LŽS pirmininkas.

D. Radzevičius taip pat pridūrė, kad dėl panašių problemų LŽS jau šiandien žada rengti skubų savo sąjungos tarybos posėdį. Jo metu bus parengtas siūlymų projektas Seimui jau kitą savaitę. Pirmininkas teigė, kad bus aptartas ir Kupiškio valdžios elgesys su žiniasklaida.

Kas čia per profesija?

Kupiškio rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio teigimu, Savivaldybės veiklos reglamente nėra numatyta atskira tvarka dėl žiniasklaidos. O dėl posėdžių suskirstymo į „darbinius“ patarė krieptis į merą – esą tai jo idėja.

„Viskas prasidėjo, kai mero dienotvarkėje atsirado tie posėdžiai. Anksčiau, jei vykdavo koks svarbus posėdis, tiesiog pasikviesdavome žurnalistus. O dabar jau jūs pamatote ir ateinate. Tai ką, dabar varstysite mūsų duris, kada norėsite. Gal ir į mano namus dar ateisit, juk aš viešas asmuo?“ – ėmė aiškinti Ž. Aukštikalnis.

Patikinus, kad kalbama tik apie informavimą iš valdžios institucijų, ir jų posėdžiai aiškiai apibrėžti Visuomenės informavimo įstatyme, direktorius mestelėjo: „Tai kas čia per profesija, kad jums visur galima.“

Patars reglamentuoti posėdžius

Valstiečų ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis „Kupiškėnų mintims“ teigė, kad jo partijoje nėra tokios nuostatos – žeminti žurnalistus, ir jis pats niekada neturėjo konfliktų su žiniasklaidos atstovais. Šioje sąjungoje, pasak pašnekovo, yra ne vienas meras, tačiau panašių skundų dėl jų retai būna.

Pašnekovas bandė užtarti ir savo partijos narį, esą kai kurie posėdžiai – tikrai reikalauja uždarumo. Ir tai, anot jo, reikėtų Savivaldybei reglamentuoti, kaip daro Seimas.

„Nežinau konkrečios situacijos ir sunku vertinti, ar žurnalistas trikdė darbą, ar ne. Suprantu ir mero darbą, kad kai kurie klausimai prašo uždarumo“, – sakė R. Karbauskis.

Tokius jo žodžius pakomentavus, jog posėdis jau viešai aprašytas Kupiškio rajono savivaldybės internetinėje svetainėje, sąjungos pirmininkas patikino būtinai pasikalbėsiąs su mūsų rajono meru ir jam patarsiąs reglamentuoti posėdžius, kad ateityje nekiltų panašių nesusipratimų.

Apie posėdį su Kupiškio rajono švietimo darbuotojais ir jo metu išsakytas mero replikas žurnalistei buvo pranešta Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkui Dainiui Radzevičiui, Kupiškio r. savivaldybės tarybos politikų etikos komisijai ir Vyriausybės atstovei Panevėžio apskrityje Rasai Šošič. Ji informavo, kad šis klausimas svarstyti tuoj pat perduotas Vyriausiajai tarnybinei etikos komisijai.