Apie prastas nuotaikas ES rašo Briuselio nepriklausoma ES naujienų svetainė „EUobserver“.

Blogas signalas - dėl J. Tymošenko advokato

Šis lūžis įvyko po to, kai Ukraina antradienį pateikė kaltinimus dėl buitinio smurto Serhijui Vlasenkai – kalinamos buvusios premjerės Julijos Tymošenko advokatui. Jos teisininkui dabar gresia iki trejų metų laisvės atėmimo.

Toks žingsnis buvo atliktas parą prieš Europos Parlamento misijai trečiadienį Briuselyje paskelbiant galutinę išvadą, ar Ukraina pakankamai nuveikė kovodama su „pasirinktiniu teisingumu“.

Be to, liko mažiau nei savaitė iki ateinantį pirmadienį vyksiančio ES užsienio reikalų ministrų susitikimo, kuriame bus priimtas galutinis sprendimas, ar pasirašyti sutartis su buvusiomis sovietinėmis respublikomis Lietuvos sostinėje per lapkričio 27 dieną vyksiantį viršūnių susitikimą.

Kalbėdamasis su „EUobserver“ iš Kijevo trečiadienio rytą, S.Vlasenka sakė: „Jie aktyvavo mano bylą kaip dar vieną aiškų pasirinktinio teisingumo pavyzdį.“

Julija Tymošenko, Viktoras Janukovičius
Advokatas pridūrė, kad šis žingsnis yra viešųjų ryšių triukas, turintis paskatinti Europos Parlamento pasiuntinius pateikti neigiamą išvadą, kad Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius dėl nesėkmės Vilniuje galėtų versti kaltę Europos Sąjungai.

„Neabejoju, kad Janukovyčius nusprendė nepasirašyti sutarties ... Tačiau tai jam leidžia sakyti: „Pažiūrėkit, aš atlikau visus namų darbus. Priėmiau daugybė ES palankių įstatymų, išskyrus politiškai motyvuotų bylų atvejus. Dabar turėtumėte pasirašyti (asociacijos sutartį) dėl mano šaliai Rusijos daromo spaudimo“, – teigė S.Vlasenka.

V. Janukovyčius atvyks, bet užsiims niekais

Vienas ES diplomatas, prašęs neviešinti jos vardo, išsakė tokią pačią nuomonę.

„Esame tikri, kad pasirašymas neįvyks, – sakė jis. – Vlasenkos byla siekiama paveikti ES parlamento ataskaitą. Tokiu būdu jie mėgina išprovokuoti ES paleisti pirmąjį šūvį kaltinimų žaidime, kas kaltas dėl nepasirašymo.“

Diplomatas pridūrė, kad V.Janukovyčius tikriausiai atvyks į Vilnių pasirašyti kai kurių mažesnių sutarčių, tokių kaip dėl bendros aviacijos erdvės su ES, atveriančios galimybė pigiems skrydžiams tarp Europos ir Ukrainos miestų, kad santykiai su ES toliau vystytųsi.

Jis taip pat pažymėjo, kad V.Janukovyčius veikiausiai neprisidės prieš Rusijos vadovaujamos Muitų sąjungos.

Tokia padėtis leistų prezidento aplinkos žmonėms toliau kontroliuoti Ukrainos verslą ir išlaikyti tvirtas pozicijas prieš artėjančius prezidento rinkimus be Briuselio arba Maskvos kišimosi, aiškino ES diplomatas.

„Jie nori laikyti tiek Rusiją, tiek ES per ištiestos rankos atstumą kiek įmanoma ilgiau“, – teigė „EUobserver“ pašnekovas.

L.Linkevičius: Ukrainos prezidentas dar gali išgelbėti sutartį su ES

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius dar gali išgelbėti susitarimą su Europos Sąjunga (ES), jei imtųsi lyderystės sprendžiant įkalintos ekspremjerės Julijos Tymošenko klausimą, trečiadienį pareiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ministras su BNS kalbėjo netrukus po to, kai Ukrainos parlamentas baigė sesiją, taip ir nepriėmęs sprendimo dėl leidimo kalinamai J.Tymošenko išvykti į užsienį gydytis, ko reikalauja ES.

"Manau, kad V.Janukovyčius dar gali išsaugoti susitarimą, jei imtųsi lyderystės ir atsakomybės", - sakė ministras.

Ukrainos parlamento sprendimas sustiprino abejones, ar per Rytų partnerystės viršūnių susitikimą Vilniuje lapkričio pabaigoje bus pasirašyta ES ir Ukrainos asociacijos sutartis, apimanti ir nuostatas dėl laisvos prekybos.

Vis dėlto L.Linkevičius teigė, kad dar ne viskas prarasta: "Jei klausiate, ar šiandien galima pasakyti, kad tikrai neįvyks pasirašymas, aš taip neteigčiau".

J.Tymošenkos kalinimą Vakarai laiko selektyvaus teisingumo pavyzdžiu. Jos išleidimas gydytis į užsienį yra viena iš svarbiausių ES sąlygų asociacijos sutarties pasirašymui.

"Įstatymo nepriėmimas reiškia, kad nėra tų rezultatų, kurių mes tikimės. Kol tų rezultatų nebus, labai sudėtinga tikėtis sėkmės. Jeigu Ukraina apsisprendusi siekti pasirašyti asociacijos sutartį, ji privalo parodyti rezultatus", - BNS telefonu iš Indijos sakė ministras.

"Daug kas yra prezidento Janukovyčiaus rankose, jo vaidmuo yra esminis, ir aš tikiu, kad jis tą atsakomybę taip pat jaučia. Jis turi galimybių imdamasis lyderystės ir atsakomybės už šalies likimą priimti reikiamus sprendimus", - pridūrė L.Linkevičius.

"Situacija, be abejo, nedžiugina, nes nėra aiškumo. Nors politinis sprendimas pasirašyti sutartį lyg ir buvo aiškus, jis nėra pagrįstas konkrečiais žingsniais", - sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

R.Vilpišauskas: Ukraina tęsia laviravimo politiką

Pastarieji įvykiai Ukrainos politikoje rodo, kad ši šalis toliau laviruoja tarp Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos, sako Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius profesorius Ramūnas Vilpišauskas.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius prieš kelias dienas vyko susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, o Ukrainos parlamentas trečiadienį savo neeilinę sesiją baigė nesusitaręs dėl įstatymo projekto, pagal kurį būtų paleista kalinama buvusi premjerė Julija Tymošenko ir kuris buvo laikomas svarbiu šalies susitarimui su ES.

R.Vilpišauskas mano, kad tai rodo besitęsiančią Ukrainos laviravimo tarp Rytų ir Vakarų politiką.

Ramūnas Vilpišauskas
"Man atrodo, kad tai toliau tęsia tą Ukrainos vadovų elgesį, kurį jie rodė jau pora pastarųjų metų, kai neskubama įgyvendinti ir tai, ko iš Ukrainos politikų tikisi ES, įskaitant ir J.Tymošenko bylą, bet tuo pačiu ir neatsisakant to padaryti ateityje", - BNS trečiadienį sakė TSPMI direktorius.

"Manau, kad to laviravimo politika tęsiasis ir toliau", - pažymėjo jis.

Anot politologo, sudėtinga pasakyti, į kurią pusę labiau linksta Ukraina: "Tai sudėtinga pasakyti gan ilgą laiką, jau nuo tada, kai susiderėjus dėl asociacijos sutarties, šitas procesas užstrigo".

"Yra kelios svarbiausios sąlygos, kurias ES suformulavo prieš kurį laiką ir kurių įgyvendinimas Ukrainoje leistų ES nuspręsti pasirašyti asociacijos sutartį ir galbūt dar Vilniuje spėti tai padaryti. Kol kas iš to laviravimo, kuris vyksta, sunku pasakyti, ar tai įvyks", - svarstė jis.

R.Vilpišausko teigimu, galbūt daugiau aiškumo bus po kitą savaitę vyksiančio ES užsienio reikalų ministrų susitikimo, kuriame bus aptarti Rytų partnerystės klausimai.

"Gali būti, kad dar sužinosime naujienų, bet akivaizdu, kad Ukrainos vadovai visgi neskuba nei įgyvendinti ES siūlymų, nei paskelbti apie, kita vertus, planus prisijungti prie Eurazijos muitų sąjungos", - teigė jis.